Home    Despre noi    Echipa    Programari
 
Valori mari ale tensiunii arteriale in cabinetul medical, dar nu si acasa?
 
 
 
Aceasta conditie se numeste hipertensiune de halat alb si, netratata, creste riscul cardiovascular.

Majoritatea pacientilor simt cel putin o usoara stare de anxietate atunci cand vin la medic. Pentru unii pacienti, acest stres poate provoca cresterea valorilor tensionale. Atunci cand acasa valoarea tensiunii arteriale este normala, dar in cabinetul medicului este ridicata, vorbim despre hipertensiunea de halat alb.

Un studiu complex sugereaza faptul ca cei care sufera de aceasta conditie au un risc mai ridicat de a dezvolta boala cardiaca, decat cei ale caror valori sunt tot timpul normale. Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt sub 120/80 mmHg, iar hipertensiunea arteriala este data de valori peste 130/80.

"Daca tensiunea arteriala creste atunci cand trebuie sa mergeti la medic, ce se intampla la un blocaj de trafic sau in cazul unor probleme de familie sau la locul de munca?" intreaba dr. Randall Zusman, unul dintre medicii cardiologi implicati in realizarea studiului. Toate persoanele au fluctuatii ale tensiunii arteriale in timpul zilei. Persoanele cu hipertensiune de halat alb vor avea cresteri mai dese si mai inalte ale acestor valori. Aproximativ o persoana din 5 sufera de aceasta conditie, iar de cele mai multe ori medicii nu o trateaza cu medicamente.
Efectul halatului alb

Pentru aceasta analiza s-au folosit rezultatele din 27 de alte studii, care au inclus mai mult de 64.000 de persoane din Statele Unite ale Americii, Europa si Asia. Comparand persoane cu tensiune arteriala normala acasa si in cabinetul medical cu persoane cu hipertensiune de halat alb netratata, s-a dovedit ca acestea din urma au avut un risc cu 36% mai mare de a dezvolta infarct miocardic, accident vascular cerebral si alte evenimente cardiace si un risc dublu pentru moarte de cauza cardiaca.

Pacientii tratati pentru hipertensiunea de halat alb nu au prezentat un risc crescut de a dezvolta boala cardiaca. Dovezile incurajeaza tratarea pacientilor cu hipertensiune de halat alb, deoarece aproape in toate cazurile are loc progresia spre hipertensiune arteriala sustinuta.
Relaxati-va mintea, corpul si vasele sanguine

Daca vi se pare ca suna a magie faptul ca, stand linistit si relaxandu-va mintea, tensiunea arteriala poate scadea, aflati ca nu sunteti singurul. Dr. Randall Zusman, profesor asociat la Harvard Medical School, spune ca a fost si el destul de sceptic la inceput. Dar a devenit un fan al acestei tehnici, cunoscuta ca ,,raspunsul la relaxare", dupa ce a colaborat in cadrul mai multor studii cu dr. Herbert Benson, profesor la Harvard. In urma cu 40 de ani, dr. Benson a elaborat acest termen, care se refera la respiratie lenta, frecventa cardiaca joasa si alte modificari fiziologice ce se produc in timpul relaxarii. Studiul lor a inclus persoane cu hipertensiune arteriala tratata, dar si cu hipertensiune netratata si arata ca, atunci cand exercitiile de relaxare sunt practicate constant, valorile tensionale pot scadea.

Nu toti raspund la aceasta tehnica, dar la cei care raspund, cercetatorii au putut identifica modificari genetice care pot explica beneficiile. Raspunsul la relaxare activeaza gene care sunt implicate in dilatarea vaselor si inactiveaza gene asociate cu inflamatia vaselor si cu ingustarea lor.

Pentru a exersa raspunsul la relaxare, puteti sta intr-un loc linistit cu ochii inchisi. Relaxati-va muschii si repetati de mai multe ori incet sau in gand un cuvant, o fraza sau o scurta rugaciune, orice alegeti dvs. Daca alte ganduri va intrerup, lasati-le sa vina si sa plece. Intoarceti-va la cuvantul, fraza sau rugaciunea dvs. Ideal, aceasta tehnica ar trebui practicata timp de 10-20 de minute zilnic, dar chiar si cateva minute pot fi de ajutor.
Tratament fara medicamente
A face un tratament nu inseamna neaparat a lua medicamente. Scaderea in greutate, exercitiul fizic, reducerea consumului de sare si renuntarea completa la fumat sunt toate asociate cu scaderea valorilor tensiunii arteriale. Incurajam pe toata lumea sa faca aceste lucruri, chiar daca au tensiunea arteriala crescuta intermitent sau permanent. Alt obicei benefic pentru pacientii cu hipertensiune de halat alb este relaxarea (vezi mai sus "Relaxati-va mintea, corpul si vasele sanguine").

Dar daca schimbarea stilului de viata nu scade tensiunea arteriala, atunci exista multe tipuri de medicamente care au efect. Toti pacientii ar trebui sa foloseasca un tensiometru acasa pentru auto-monitorizare, pentru a se asigura ca tratamentul este eficace. Sfatuim pacientii sa vina cu la cabinet cu tensiometrul de acasa, pentru a verifica daca monitorizarea este efectuata corect.

Medicii recomanda monitorizarea valorilor tensionale de 1-2 ori pe zi, timp de o saptamana, dupa ce s-a initiat sau modificat un tratament. Dupa aceea, este suficienta masurarea tensiunii arteriale de 2-3 ori pe saptamana, la ore diferite.


Material preluat si adapatat dupa https://www.health.harvard.ed