Ce probleme cauzeaza venele perforante incompetente?

Transmiterea presiunii venoase mari din sistemul venos profund in venele de sub piele vor produce hiperpresiune venoasa si numeroase simptome, caracteristice bolii varicoase:

  • Parestezii – pacientii resimt presiune difuza sau pulsatii, mai ales la sfarsitul zilei sau dupa perioade indelungate in care au stat in picioare; senzatiile dispar daca pacientii se intind cu picioarele ridicate
  • Durere – in unele cazuri pacientii resimt durere chiar in zona venelor perforatoare incompetente
  • Mancarimi – cel mai frecvent simptom al venelor varicoase
  • Umflarea (edemul) gleznei – mai accentuata seara si mult ameliorata dimineata
  • Tromboza – sangele care stagneaza in dilatiile venoase se poate tromboza, zonele respective devin dure si dureroase. Tromboza declanseaza si inflamatie cu caldura, edem si durere suplimentara, pigmentarea pielii si uneori tromboza venoasa profunda.
  • Leziuni cutanate – hiperpresiunea venoasa din venele varicoase va afecta pielea gambei. Modificarile se numesc lipodermatoscleroza si eczema varicoasa. Pielea devine dura, asemenea unei cicatrici, cu pete maronii, care de obicei evolueaza catre ulceratie.
  • Ulcerul varicos – complicatia cea mai grava a hiperpresiunii venoase. De cele mai multe ori, in vecinatatea ulcerului varicos se pot identifica una sau doua vene perforatoare incompetente.
  • Recidiva venelor varicoase – Numeroase studii au demonstrat ca VPI sunt una dintre cauzele varicelor si, pe masura ce venele varicoase se agraveaza, numarul si dimensiunea VPI cresc. In plus, recidiva venelor varicoase este insotita de un numar crescut de VPI, ceea ce arata o legatura de cauzalitate. Intr-adevar, studiile care au investigat de ce recidiveaza varicele au confirmat ca VPI sunt motivul principal al reaparitiei venelor varicoase, atat dupa interventiile clasice, cat si dupa cele minim-invazive.

Care sunt alternativele de tratament?

Sunt mai multe metode disponibile, cea mai potrivita fiind dictata de tipul si dimensiunile venelor perforante incompetente. Momentul initial trebuie sa fie consultul la chirurgul vascular, care va face o ecografie venoasa detaliata, pentru a putea alege cea mai potrivita procedura. Tratamentul este de obicei de tip ambulator (walk in – walk out, adica veniti si plecati). Metodele principale sunt:

  • daca vena peforatoare este de dimensiuni mari, chirurgul va intrerupe chirurgical VPI. Aceasta are multiple avantaje – se poate face in anestezie locala, nu e dureroasa, recuperarea este rapida si intoarcerea la activitatile normale este imediata.
  • daca vena perforatoare este de dimensiuni mici, chirurgul va injecta sub control ecografic o substanta sclerozanta sub forma de spuma, care distruge interiorul peretilor venei defecte si provoaca inchiderea acesteia. Are avantajele ca nu are nevoie de anestezie si poate fi realizata in zonele unde pielea este modificata (zonele de lipodermatoscleroza sau in vecinatatea ulcerelor varicoase).

In lipsa tratamentului disconfortul la membrele inferioare va persista si pacientul va observa progresia complicatiilor de insuficienta venoasa cronica: edem, pigmentare si in final ulcer varicos.

Beneficii: Procedura poate scadea disconfortul, durerea sau edemul in membrele inferioare si poate imbunatati aspectul cosmetic al picioarelor. De asemenea, inchiderea VPI prin ligatura sau scleroterapie ecoghidata permite inchiderea ulcerului varicos si scade posibilitatea ca ulcerul sa recidiveze.