Ce este colesterolul?

Colesterolul este, simplu spus, un tip de grasime (stiintific vorbind, o lipida) faimoasa datorita asocierii ei cu bolile cardiovasculare (ateroscleroza, infarct, accident vascular cerebral, amputatii)

Dar colesterolul este necesar pentru buna functionare a organismului, atat de necesar incat ficatul (si intr-o mai mica masura intestinul) produce peste un gram de colesterol/zi. In medie, sub un sfert din colesterolul din sange provine direct din alimentatie.

colesterol

Iata la ce foloseste colesterolul:

  • este o componenta principala a membranei fiecarei celule. Este un material de constructie - din colesterol se produc hormoni (testosteron, estrogen, corticosteroizi).
  • pe baza lui, in ficat, se produc acizi biliari (necesari pentru a digera si absorbi grasimile din alimentatie)
  • este un precursor al vitaminei D (o vitamina cu roluri deosebit de importante in organism).

Asadar, problema nu este ca avem colesterol in sange, ci ca avem prea mult din anumite forme ale colesterolului. Doar atunci, acesta se poate acumula in peretii vaselor de sange, unde poate conduce la aparitia bolilor cardiovasculare (principala cauza de deces la nivel mondial).

Parcursul colesterolului in organism

Nicio grasime nu poate calatori libera prin sange. Corpul foloseste transportori (denumiti lipoproteine) pentru lipide si implicit si pentru colesterol.

Pe cateva le auzim des intr-o viata, pe numele lor prescurtat de "LDL" si "HDL". Asa numitii "colesterolul rau" si colesterolul bun". Lipoproteinele (transportorii) sunt practic particule de diferite marimi, acoperite de proteine. De fapt colesterolul este acelasi, el nu poate fi "bun" sau "rau". Ce conteaza pentru sanatate este marimea, densitatea si alti parametri ai acestor transportori de colesterol.

Deci lipoproteinele au mai multe forme si dimensiuni, iar fiecare tip are propriile functii si mod de functionare:

  • Chilomicroni: particule foarte mari care transporta in principal trigliceride (acizi grasi din alimente) si o cantitate mica de colesterol. Sunt produse in sistemul digestiv si sunt influentate alimentatie. Chilomicronii vor transporta lipidele si colesterolul din intestin in sange.
  • VLDL: lipoproteine cu densitate foarte scazuta. Transporta tot trigliceridele si colesterol, dar de aceasta data, de la ficat la celule. Sunt produse tocmai de catre ficat
  • IDL: lipoproteine cu densitate intermediara, ce rezulta din VLDL, pe masura ce celulele corpului extrag acizii grasi din VLDL.
  • LDL: lipoproteine cu densitate scazuta. Sunt mai bogate in colesterol deoarece majoritatea trigliceridelor pe care le transporta au fost livrate celulor. LDL este cunoscut sub denumirea de colesterol "rau", deoarece furnizeaza colesterol tesuturilor si este puternic asociat cu formarea placii de aterom ce conduce la ingustarea vaselor de sange. Dar chiar si LDL-ul poate fi de mai multe marimi. Unele studii sugereaza ca particulele LDL mai mici si mai dense ar putea fi mai periculoase decat cele mai mari si mai "pufoase" sau mai putin dense.
  • HDL: lipoproteine densitate mare. Asa-numitul "colesterol bun" datorita faptului ca poate colecta colesterolul din circulatie si din peretii arterelor, transportandu-l inapoi la ficat.
  • lipoproteine, beta-lipoproteine, lipoproteine: alte variante despre care nu vom discuta in acest articol.
alimentatie

Legatura cu alimentatia

Cand mananci, intestinele absorb carbohidrati, lipide si proteine (macronutrientii din care sunt compuse toate alimentele, fara exceptie) si le proceseaza diferit. Pentru acest capitol vom privi in detaliu doar grasimile (lipidele).

Enzimele intestinale degradeaza/desfac grasimile (mai concret trigliceridele) in componentele lor: acizii grasi si glicerol. Acestea sunt apoi reasamblate in noi molecule de trigliceride si impachetate, impreuna cu o cantitate mica de colesterol, in chilomicroni.

In acelasi timp, ficatul transforma excesul de nutrienti din alimente (carbohidrati, proteine si lipide) in noi molecule de trigliceride, le impacheteaza impreuna cu colesterol si proteine (numite apolipoproteine) in VLDL, care este eliberat in sange. Dupa ce mancati o masa, cantitatile de chilomicroni si de VLDL din sange cresc timp de cateva ore, crestere care difera ca marime in functie de compozitia si cantitatea mesei.

Pe masura ce chilomicronii din intestin si transportorii VLDL din ficat trec prin sange, acestia se ancoreaza temporar de peretii vaselor de sange din acele tesuturi care au nevoie de energie. Atunci cand raman transportori si nevoile energetice au fost satisfacute, restul trigliceridelor vor si depozitate in tesuturile care stocheaza energie (tesutul adipos/gras).

Pe masura ce chilomicronii si particulele VLDL "descarca" din trigliceride, devin mai mici si mai densi. Chilomicronii se transforma in chilomicroni reziduali si sunt eliminati de catre ficat, iar VLDL-ul se transfora in IDL iar apoi in LDL prin eliminarea si mai multor trigliceride.

Dupa cum spuneam, colesterolul este acelasi. Vorbim despre transportorul LDL. Particulele LDL transporta colesterol catre celulele care au nevoie de el. Dupa ce si-a indeplinit functia, transportorul se intoarce la ficat pentru a fi folosit in diverse scopuri sau este reciclat. Dar daca, datorita numarului mare de transportori, ficatul nu poate face acest lucru, o parte dintre transportori vor ajunge sa se depoziteze in cele mai nefaste locuri - de obicei in peretele vaselor de sange.

HDL preia colesterolul pe care il transporta LDL cat si colesterolul depozitat in organism (inclusiv din peretii arterelor) si il livreaza inapoi la ficat pentru reciclare sau eliminare. Acceptiunea generala este ca niveluri ridicate de HDL (care se pot identifica prin analize de sange) au rol de preventie a bolilor cardiovasculare. Daca privim in detaliu, vom observa, insa, ca aceasta problema nu este inca complet rezolvata sau inteleasa de comunitatea stiintifica, datorita faptului ca exista mai multe tipuri de HDL:

  • Tipuri de particule HDL sunt specializate in colectarea colesterolului din LDL si din peretii arterelor
  • Tipuri de particule HDL ce previn oxidarea particulelor LDL, oxidare care creste probabilitatea ca LDL sa cauzeze probleme de sanatate. LDL oxidat este mai periculos.
  • Pentru a complica si mai mult lucrurile, unele tipuri de HDL nu elimina deloc colesterolul de pe peretii arterelor.

In concluzie, cresterea nivelului de HDL poate sa nu fie o solutie. Ci cresterea acelui tip de HDL de care avem nevoie pentru patologia pe care incercam sa o evitam.

Trigliceridele, dupa cum am mentionat mai sus, sunt practic forma cea mai des intalnita a grasimilor din alimentatie. A lipidelor. Cantitatea de trigliceride din sange creste si scade pe parcursul zilei (in functie de compozitia meselor, activitate fizica si alti parametri) ain cateva ore.

Trigliceridele crescute in analizele de sange (mai ales in combinatie cu alti factori, cum ar fi un HDL scazut) reprezinta un marker important, fiind un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Persoanele cu niveluri ridicate de trigliceride prezinta adesea un exces de tesut adipos (persoane supraponderale sau obeze). Persoanele cu diabet de tip 2, prediabet sau rezistenta la insulina tind, de asemenea, sa aiba trigliceridele ridicate.

Un nivel foarte ridicat de trigliceride poate duce la pancreatita (o inflamatie a pancreasului, care este foarte periculoasa).

Care este legatura dintre LDL si afectiunile cardiovasculare? De ce creste LDL-ul in primul rand? Si ce putem face pentru a reduce LDL sau a preveni cresterea lui? Pentru toate acestea, citeste Episodul 2 al acestei serii.

Primul pas spre rezolvarea problemelor medicale
este vizita la medicul specialist!

Nu te poti deplasa la clinica? Poti oricand sa soliciti chiar si o consultatie online!

Programeaza-te aici la unul dintre medicii ArTerra!