Va masurati tensiunea arteriala la ambele brate? Daca gasiti valori diferite, ati putea avea risc crescut de complicatii cardiovasculare!
tensiunea arteriala

Un studiu international publicat in revista Hypertension confirma faptul ca valorile diferite ale tensiunii arteriale sistolice la nivelul celor doua brate prezinta risc crescut pentru infarct miocardic, accident vascular cerebral si deces.

Ghidurile internationale recomanda masurarea tensiunii arteriale la nivelul ambelor brate, dar acest lucru este de obicei ignorat de catre cadrele medicale.

Studiul arata pentru prima data ca riscul de complicatii creste direct proportional cu diferenta tensiunii arteriale dintre cele doua brate. De asemenea, studiul recomanda 10 mmHg ca noua limita a normalului pentru diferenta valorilor de tensiune sistolica dintre cele doua brate, semnificativ mai mica decat cea din prezent. Rezultatele acestui studiu ar putea duce la o schimbare in ghidurile de hipertensiune arteriala, ceea ce inseamna ca mai multi pacienti ar putea fi identificati ca fiind cu risc crescut si astfel sa primeasca tratament corespunzator.

Chris Clark, de la Universitatea Exeter Medical School din Marea Britanie, coordonatorul studiului, spune: Masurarea tensiunii arteriale la nivelul ambelor brate cu un tensiometru sau un monitor e ieftina si se poate face in orice cabinet medical, fara a avea nevoie de alt echipament medical complicat. Cu toate ca ghidurile internationale recomanda masuratoarea la ambele brate, ea se face doar in jumatate din cazuri, din cauza economiei de timp. Studiul arata insa ca cele cateva minute in plus necesare pentru masurarea bilaterala poate, in cele din urma, salva vieti.

Studiul a inclus peste 57 000 de pacienti din Europa, Statele Unite ale Americii, Africa si Asia, la care s-a masurat bilateral tensiunea arteriala si care au fost urmariti timp de 10 ani.
Rezultatele arata ca fiecare milimetru Hg diferenta intre cele doua brate creste riscul de angina pectorala nou aparuta, de infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral cu 1% la 10 ani.

La momentul actual, ghidurile europene si ale Marii Britanii considera diferenta tensiunii arteriale sistolice dintre cele doua brate de pana la 15 mmHg ca fiind normala. Studiul de fata arata ca o diferenta de numai 10 mmHg prezinta  risc cardiovascular, ceea ce inseamna ca mult mai multe persoane ar trebui luate in considerare in vederea unui tratament corespunzator. Se stie de mult timp ca diferenta tensiunii arteriale de la cele doua brate tradeaza o stare de sanatate precara. Acest studiu important ne ajuta sa intelegem acest fapt mai in detaliu.

Cu cat e mai mare diferenta tensiunii arteriale intre cele doua brate, cu atat creste si riscul cardiovascular, deci masurarea bilaterala este foarte importanta pentru a putea stabili acest risc. Pacientii cu hipertensiune arteriala ar trebui sa se astepte ca de acum inainte sa li se masoare tensiunea arteriala la nivelul ambelor brate.


Sursa: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/HYPERTENSIONAHA.120.15997Primul pas spre rezolvarea problemelor medicale
este vizita la medicul specialist!

Nu te poti deplasa la clinica? Poti oricand sa soliciti o consultatie online!

Programeaza-te aici la unul dintre medicii ArTerra!