Sase greseli care compromit spalatul pe maini si ne expun imbolnavirilor
 
 
Stiati ca daca ne spalam de cel putin 10 ori pe zi putem reduce sansa de a contracta o boala infectioasa de cel putin 10 ori?

Dupa cum stim, nu exista niciun tratament oficial pentru COVID-19. Astfel, cel mai bun tratament este de fapt preventia. Cum facem preventia? Pe langa purtarea mastii de protectie, distantarea sociala si curatirea suprafetelor atinse mai des, cel mai important lucru pe care il putem face ca sa ne aparam de COVID-19 este de fapt spalatul pe maini.

Cu toate ca stim de la bunici cat de important este sa ne spalam pe maini, nu este un lucru simplu. Spalarea corecta pe maini are cateva reguli, care nu o fac asa usoara cum am crede. Astfel, chiar si in mediul spitalicesc, medicii ar trebui sa se spele de doua ori mai des.

Ca sa fim siguri ca nu facem greseli de-a lungul acestui proces, trebuie sa stim sa raspundem la cateva intrebari importante:

Ne spalam pe maini destul de des?

De-a lungul zilei atingem multe obiecte/suprafete, care expun mainile si degetele la microbi si virusuri (inclusiv coronavirus). Odata ce germenii ajung pe degetele noastre, acestia se pot transfera usor in corpul nostru, cand ce ne atingem ochii, gura sau nasul. Spalatul pe maini este cea mai buna modalitate de a indeparta aceste microorganisme. Sigur, si dezinfectantul este o optiune buna, dar nu va curata la fel de bine ca spalatul pe maini.

Un studiu facut in 2001 la militarii din marina americana a demonstrat ca spalatul pe maini de cinci ori pe zi a redus infectiile respiratorii cu 45%. Cercetarile din perioada epidemiei de SARS din 2002 au aratat ca spalatul pe maini mai mult de 10 ori pe zi reduce rata de infectare a persoanelor cu peste 10 ori!

Cand ne spalam pe maini?

  • Dupa ce am fost intr-un loc public si am pus mana pe cosul de cumparaturi, pe rafturi sau pe manerul unei usi
  • Dupa ce am stranutat sau tusit
  • Inainte de a ne atinge fata, mai ales ochii, gura si nasul
  • Inainte si dupa ce preparam mancare sau mancam
  • Dupa ce am mers la toaleta
  • Dupa ce am mangaiat animalul de companie, i-am dat de mancarea sau am indepartat reziduurile sale
  • Inainte si dupa ce am ingrijit bebelusul, mai ales dupa schimbul de scutece
  • Dupa ce am dus gunoiul

Folosim suficient sapun? Sa nu fiti zgarciti cu sapunul. Udati-va bine mainile si apoi acoperiti-le cu un strat de sapun, asa cum vopsiti ouale de Pasti. Ideal ar fi sa folositi o cantitate de sapun lichid echivalenta unei monede de 50 de bani. Apoi frecati mainile eficient pentru a indeparta toate grasimile, toti microbii si mizeria.

Ne curatam intreaga suprafata a mainii? Un aspect pe care cu siguranta chirurgii si bucatarii de sushi il fac corect, este de a da atentie intregii maini cand o spalam. Asta inseamna sa ne spalam si pe dosul mainii, si intre degete si mai ales sub unghii. Noi recomandam sa va taiati unghiile cat mai scurt, ca sa nu se adune mizerie sub ele.

Ne spalam timp destul de lung? Ar trebui sa ne frecam mainile cu sapun timp de cel putin 20 de secunde. De exemplu daca va spalati mainile timp in care recitati rar alfabetul sau cantati de doua ori Happy birthday este suficient.

Ne clatim atent? Dupa frecarea minutioasa urmeaza clatirea. Este important sa indepartam complet stratul de sapun care a desprins de pe piele germenii si murdaria. In plus, indepartarea completa a sapunului poate preveni eventualele iritatii ale pielii.Sariti cumva peste stergerea mainilor? Germenii se transfera mult mai usor pe mainile umede, asa ca luati-va putin din timp si stergeti-va bine pe maini cu un prosop uscat sau un servetel. Spalati-va prosoapele din casa mai des. Daca sunteti intr-un spatiu public nu uitati: servetelele de hartie sunt mai bune decat un uscator. Curentul de aer al uscatorului poate recircula microorganismele din atmosfera toaletelor si poate creste sansa de contaminare a persoanei care il foloseste. Germenii dispersati de uscator pot fi inhalati sau se pot depozita pe haine, transformand persoana respectiva in sursa de infectie.

Este impresionant cate amanunte poate avea un procedeu aparent simplu ca spalatul pe maini, dar este de asemenea incredibil cate vieti poate salva acest obicei cotidian.


Sursa: https://blogs.webmd.com