Beneficiile procesului de reabilitare in cazul pacientilor amputati
Recuperarea dupa o amputatie incepe in spital, imediat după operație. Este important ca pacientul sa inceapa sa se miste pentru a reinvata sa se poata deplasa fara ajutor, sa se poata ingriji, sa isi poata desfasura singur activitatile din timpul unei zile normale.
Mobilizarea intr-un picior este nesigura, iar pacientul poate sa isi mai simta piciorul amputat, asa incat, intr-o clipa de neatentie, va calca sau se va sprijini pe piciorul lipsa. Caderile produse in acest fel pot duce la fracturi sau la lovirea bontului de amputatie. In acelasi timp, terapia bontului este necesara pentru o vindecare si o protezare cat mai rapida.
Recuperarea continua dupa externare cu exercitii care sa ajute pacientul sa se deplaseze prin casa, sa se ingrijeasca, sa foloseasca treptele sau sa faca plimbari.
Vindecarea completa a bontului de amputatie este o conditie esentiala in evaluarea si decizia protezarii. Initial se face o proteza pentru antrenarea mersului, cu o cupa temporara, care va fi modificata dupa maturizarea bontului, de obicei dupa o perioada de 6 luni. Dupa ce proteza este finalizata se incepe antrenamentul fizic pentru folosirea optima a acesteia. In acest proces, apar deseori complicatii care pot interesa bontul sau alte parti ale corpului precum articulatiile suprasolicitate sau coloana vertebrala.
Este necesar sa colaborati cu un fizioterapeut care sa va indrume in aceasta perioada pentru a obtine o recuperare si o vindecare rapide si complete.
Obiectivul pe termen lung in recuperarea pacientilor amputati este recastigarea independentei corpului, recastigarea posibilitatii de a lucra cu mainile (renuntarea progresiv si la timp la mijloacele ajutatoare folosite in timpul recuperarii: cadrul de mers, carje, scaun cu rotile).
Pentru a discuta cu un fizioterapeut specializat in recuperarea dupa amputatie, ne puteti contacta la numarul de telefon 0799966635 sau prin intermediul site-ului.