Educati-va si dati dovada de bun simt!
Purtati masca!
masca covid 19
 
 
Au trecut 2 luni de la incheierea starii de urgenta, a relaxarii pas cu pas a restrictiilor, iar noi am inceput sa uitam de Coronavirus.

Ne bucuram sa ne petrecem timpul liber pe terasele localurilor, la munte, la gratar, dar ne-am pierdut deja reflexul de a pastra o distanta fizica unii de altii si de a ne echipa cu o masca cand intram in magazine, localuri, benzinarii (spatii interioare), acestea fiind considerate obligatorii doar cand autoritatile locale sunt in apropiere. In plus, pe internet au aparut reclame si video-uri, care ne incurajeaza sa ne descotorosim de masti si sa incepem sa „respiram”. Ca rezultat numarul de infectii creste constant si in curand vom ajunge la cel de-al doilea val prezis de epidemiologi.

Timp de 2 luni de stat in casa, expertii au avut timp sa mediteze asupra unei solutii pentru rezolvarea timpurie a pandemiei COVID-19, in timp ce medicii luptau sa tina in viata pacientii infectati in spitale.

La ce concluzie am ajuns?

Asteptam cu nerabdare ca cercetatorii sa puna la punct un vaccin, fara de care nu vom putea incheia capitolul numit COVID-19, dar pana atunci, ca sa ne protejam unii pe altii, ca sa evitam crearea unor urmatoare valuri de boala trebuie sa respectam 3 reguli simple, de bun simt: distantarea fizica de 2 metri, spalatul pe maini si purtarea de masca.  

Fiecare dintre reguli are dovezi stiintifice ale utilitatii ei, fiecare dintre reguli este egala ca importanta si depinde una de alta, dar poate cea mai controversata si cea mai neglijata este purtarea de masca. Din acest motiv dorim sa insistam mai mult pe acest subiect:masca covid

De ce este asa de important sa purtam o masca?

Virusul SARS-CoV-2 se imprastie, in majoritatea cazurilor, prin stropii de saliva eliberati prin ras, vorbit, stranutat, cantat si tusit. Mastile actioneaza ca o bariera ce opresc raspandirea acestor stropi. Desi prin distantare fizica ne cream o raza fata de persoanele din jurul nostru ce nu lasa aceste particule sa se aproprie de noi, in momentele cand nu putem practica aceasta distantare sau in spatii inchise purtarea mastilor insemna cu 65% mai putine sanse sa ne infectam.

In aceste momente critice cand COVID-19 se raspandeste din nou, adoptarea pe scara larga a purtarii mastii reprezinta o datorie civica, un sacrificiu mic fata de o metoda extrem de simpla, dar eficienta, in eforturile nationale si mondiale de a opri valul pandemiei.

Am fost testat si rezultatul a fost negativ. Mai trebuie sa port masca?

Din pacate, testele din prezent nu sunt foarte exacte. Desi rezultatul dvs. a iesit negativ, pot exista multe motive pentru care dumneavoastra sa fiti, de fapt, pozitiv. De aceea trebuie sa respectati in continuare cele 3 reguli de bun simt.

Un exemplu impresionant despre eficacitatea purtarii mastii s-a intamplat in Springfield, Statele Unite. Doi stilisti cu simptome au interactionat cu 139 de clienti in salonul de coafura, pana cand au primit rezultatele la teste care au aratat ca sunt pozitivi. Cu toate acestea nici unul dintre clienti nu s-a infectat din cauza ca, atat ei cat si clientii lor purtau masca cand au interactionat.

Exista riscuri de sanatate asociate cu purtarea unei masti?

Nu, pentru aproape toti oamenii, nu. Bebelusii si copii mici (12-36 de luni) nu trebuie sa poarta masca pentru ca s-ar putea sufoca, acelasi lucru fiind valabil si la persoanele ce nu pot sa isi dea masca jos fara ajutor. Restul oamenilor pot purta masti fara riscuri de sanatate, contrar zvonurilor false ce indica opusul.

Cand este umezeala mare afara este normal sa simtim ca ne este mai greu sa respiram, daca nu suntem obisnuiti cu purtatul mastii, dar organismul are capacitatea sa se adapteze foarte bine in orice situatie si astfel sa isi mentina nivelul de oxigen la valori normale.

Cum este corect sa purtam o masca?

Daca nu este purtata corect, masca nu are nici un efect. Ea nu este o sperietoare si nu activeaza o bula magica in jurul nostru, ce ne protejeaza de virus. Virusul nu se sperie si nu ne va ierta daca nu stim sau nu dorim sa purtam corect masca, de exemplu pentru ca ne este incomoda. Purtarea corecta a mastii salveaza sute de vieti, inclusiv viata dumneavoastra, iar cand vine vorba de viata unui om trebuie sa inghitim in sec si sa renuntam la nepretuita noastra zona de confort.

Masca se poarta corect acoperind simultan intreaga barbie pana deasupra de varful nasului. In plus masca trebuie sa stea fixa, astfel incat sa nu existe spatii prin care aerul circula liber fara ca acesta sa fie filtrat de masca.


masca covid

Unii oameni cred ca purtarea unei masti este un act de slabiciune, se lasa inselati de teoriile conspirationiste si isi pierd increderea in oamenii care au luptat toata viata sa ii protejeze. Acest mod de gandire este naiv si iresponsabil.

Sa porti o masca este un semn de respect pentru tine, pentru cei din jur si pentru comunitatea in care traim. Studiile a demostrat ca daca 95% din oameni ar purta masti, ar muri cu 20% mai putini oameni din cauza virusului. Prin urmare, daca dorim sa continuam sa traim in aceeasi comunitate trebuie sa practicam distantarea fizica de 2 metri, sa ne spalam pe maini cat mai des si sa purtam masca!

Iar daca tot nu v-am convins de importanta celor 3 legi, este adevarat ca acestea pot ramane simpla Dvs. alegere personala, la fel cum tot alegerea Dvs. poate fi sa beti alcool o seara intreaga si apoi sa va urcati la volan.

Pe timpul unei pandemii, sa nu respecti aceste 3 simple reguli este ca si cum ai conduce beat si fara centura, punand astfel pe tine si pe toata lumea in pericol.Primul pas spre rezolvarea problemelor medicale este vizita la medicul specialist!
Nu te poti deplasa la clinica? Poti oricand sa soliciti o consultatie online!

Programeaza-te aici la unul dintre medicii ArTerra!