Clinica ArTerra Timisoara

Ce este Ortopedia si Traumatologia?

Este o ramura medico-chirurgicala care se ocupa cu studiul si tratamentul problemelor osteo-articulare, fie ele congenitale sau dobândite.

Durerea osoasa sau articulara va impiedica sa efectuati activitatile zilnice si au deteriorat calitatea vietii dumneavoastra? Nu mai puteti efectua sportul preferat, fie el de performanta sau de placere? Procedurile pe care le efectuam in clinica va vor ajuta in redobândirea calitatii vietii.

Abordarea si expertiza noastra in domeniul ortopediei si medicinei sportive se va centra pe fiecare pacient in parte si vom diagnostica orice problema osteo-articulara aparuta in timp sau in urma unui traumatism.

ecografie ortopedie


Ne dorim ca dumneavoastra sa va puteti bucura cat mai repede de o calitatea a vietii imbunatatita si reluarea activitatilor zilnice sau sportive fara dureri, iar pentru aceasta avem o gama larga de solutii non-chirurgicale, care ne ajuta sa atingem acest tel. Nu ne grabim spre chirurgie, intai exploram solutiile non-chirurgicale si regenerative, pentru ca apoi sa putem gasi o solutie individuala pentru fiecare pacient in parte.

Exista o gama larga de tratamente non-chirurgicale, care va pot ajuta sa refaceti sau sa pastrati o functie osteo-articulara, astfel incat sa puteti participa la cat mai multe activitati fara dureri.

Proceduri ortopedie

  • Ecografia musculo-scheletala
  • Punctia sub ghidaj ecografic
  • Biopsia de parti moi de la nivelul aparatului locomotor
  • Infiltratiile ghidate ecografic
  • Infiltratii cu plasma imbogatita in trombocite
  • Terapia regenerativa cu ajutorul colagenului
  • Infiltratii cu celule stem

Ecografia musculo-scheletala

video ecografie musculo scheletala tv

Tehnologia inovativa din domeniul ultrasonografiei si aprofundarea cunostintelor in acest domeniu ne ajuta in diagnosticul afectiunilor musculo-scheletale, a celor mai fine detalii ale structurii examinate, a inflamatiei si a vascularizatiei, chiar de la momentul primei consultatii de specialitate. Ecografia musculo-scheletala se adreseaza problemelor post-traumatice musculare, articulare, tendinoase si ligamentare. De asemenea, ne ajuta in evaluarea afectiunilor cartilajului articular si in diagnosticarea stadiilor incipiente de boala articulara.

Aveti o durere de umar aparuta brusc, in urma unui traumatism, a unei suprasolicitari sau aparuta treptat, care va impiedica sa efectuati activitatile zilnice cu membrul superior? Aveti durere cand ridicati mana spre un raft mai inalt, durere cand incercati sa va pieptenati sau cand duceti mana la spate?

Toate acestea se pot diagnostica cu ajutorul ecografului si a sondelor de diferite frecvente, special dedicate patologiei aparatului locomotor si trata cu ajutorul procedurilor pe care le efectuam in clinica.

Ecografia musculoscheletala in ortopedie

Punctia sub ghidaj ecografic

Cu aplicabilitate in cazul chistului sinovial, in cazul chistului popliteal (Baker in special), in cazul bursitelor (la nivelul umarului, cotului, genunchiului).

Biopsia de parti moi de la nivelul aparatului locomotor

Cu ajutorul acelor de biopsie special dezvoltate patologiei musculo-scheletale si cu ajutorul ghidajului ecografic putem efectua biopsia musculara, biopsia formatiunilor tumorale solide.

Medici ortopezi ce fac parte din echipa ArTerra

Infiltratii ghidate ecografic

Metodele moderne de evaluare ecografica ne permit sa efectuam toate infiltratiile cu ghidaj ecografic, avand astfel o precizie de 100% cu aplicabilitate in cazul tendinitelor, tenosinovitelor, tendinozelor, epicondilitelor, tendinitelor calcifiante, bursitelor sau in cazul infiltratiilor intra-articulare la nivelul articulatiilor: umarului, cotului, a mainii, soldului, a genunchiului si a gleznei.

Infiltratii cu plasma imbogatita in trombocite

Utilizarea lor ca si terapie regenerativa in multiple afectiuni osteo-articulare a crescut considerabil in ultima perioada, dovada a eficacitatii acestora.

Efectul de vindecare pe care plasma il ofera este datorat factorilor de crestere produsi de trombocite. Trombocitele sunt mici particule din sange care folosesc la formarea cheagului de sange (tromb). Efectele majore ale acestor factori de crestere sunt: stimularea regenerarii celulelor osoase si cartilaginoase, inducerea formarii de tesut conjuctiv si stimularea crearii de noi vase de sange. Obtinerea acestei plasme imbogatite cu trombocite se face in cateva minute in urma unei proceduri de recoltare in sisteme speciale, centrifugare si ulterior injectarea produsului obtinut la locul dorit. Procedura se efectueaza o data pe saptamana cu o durata de 3 saptamani consecutive.

Protocolul urmat de pacient in urma efectuarii acestor infiltratii va include obligator proceduri de reabilitare medicala precum kinetoterapia.

Terapia regenerativa cu ajutorul colagenului

Prin intermediul dispozitivelor medicale ce contin solutia injectabila gata preparata pe baza de colagen putem efectua cu o precizie maxima injectarea intra-musculara, peri-tendinoasa, intra-articulara, peri-articulara sau peri-ligamentara.

  • In cazul leziunilor musculare cauzate de suprasolicitare sau de trauma, care nu au indicatie chirurgicala, se poate administra cu scopul de a reface matricea celulara, de a sprijini vindecarea si a calma durerile locale.
  • Ajuta la imbunatatirea mobilitatii articulare, iar in cazul afectiunilor tendinoase si ligamentare posttraumatice sau degenerative. Aceste particule de colagen reduc inflamatia si contribuie la refacerea si intarirea structurii si functionalitatii tesuturilor conjunctive.
  • e recomanda si dupa chirurgia articulatiilor (operatiile de menisc, reconstructia ligamentelor, proceduri de salvare a cartilajului articular) pentru accelerarea recuperarii functionale si imbunatatirea confortului post-operator.

Infiltratii cu celule stem

Aceasta terapie revolutionara, de ultima generatie, presupune recoltarea de tesut adipos sau de maduva osoasa in vederea procesarii si obtinerii acestor celule stem, care au capacitatea multipotenta de a se transforma in diverse tipuri de celule cum ar fi cele de tip adipos, osos, cartilaginos, muscular si au capacitatea de a secreta diverse substante stimulatoare si regenerative.

infiltratii celule stem

Efectele majore demonstrate prin studii clinice sunt: reducerea inflamatiei locale, prevenirea aparitiei fibrozei, induce si sustine vascularizatia locala si remodelarea tesuturilor, reduce formarea osteofitelor osoase si a inflamatiei membranei articulatiilor, reduce degenerarea cartilajului articular.

Celulele stem au indicații în:

  • Afectiuni ale cartilajului articular: condropatiile grad I-III
  • Tendinite, epicondilite si fasceite
  • Tendinopatii
  • Rupturi tendinoase partiale sau totale
  • Rupturi meniscale care nu au adresabilitate chirurgicala
  • Post procedura de tenofenestratie
  • Post artroscopie la nivelul genunchiului (dupa suturi meniscale), umarului, soldului, gleznei
  • Post interventii chirurgicale de sutura tendinoasa
  • Ruptura ligament incrucisat anterior (ruptura partiala sau post-ligamentoplastie)
  • Post interventii chirurgicale de osteosinteza