Clinca ArTerra

Nutritie Dietetica: Ce este un nutritionist-dietetician?

Fiind o meserie relativ nouă în România, este util să creăm întâi o vedere de ansamblu. Dieteticianul este un absolvent al specializarii de nutritie si dietetica din cadrul unei univ. de medicină. Este important să știm că în majoritatea țărilor dezvoltate, meseria de dietetician a început să fie reglementată legal și considerată conexă actului medical, acum zeci de ani, uneori chiar 100 de ani. În cazul Americii de exemplu, asociația dieteticienilor din SUA a fost in infiintata in 1917, in Mare Britanie in 1936.

În România CDR, ca si autoritate nationala in domeniul nutritiei si dieteticii, a fost infiintat in 2022.

Cadrele medicale de la ArTerra au recunoscut rapid rolul dieteticianului și l-au integrat în echipa medicală multidisciplinară.

sebastian catana video


Importanța alimentației pentru sănătate

Cauzele principale de desces și îmbolnăvire în toate țările sunt: bolile cardiovasculare, cancerele, diabetul și bolile neuronale (cu boala Alzheimer fiind de departe cea mai des întâlnită). Factorii de risc, sau motivele pentru care populatia sufera de astfel de boli sunt cele care țin de stilului de viață. Alimentația inadecvată, activitate fizică insuficientă, consumul de alcool și fumatul. Aici se observă, efectul major pe care îl are alimentația asupra sănătății umane.

Rolul dieteticianului

În tratamentul acestor boli, sfatul nutriționistului poate să aibă un efect la fel de important ca medicația. Rolul dieteticianului este de a complementa tratamentul medical folosind ceea ce se numește "terapia medicală nutrițională", adică aplicarea unui set de strategii nutriționale specifice bolii În cauză, și personalizate la fiecare pacient În parte.

Iată câteva strategii nutriționale cu efecte cunoscute asupra bolilor:

  • În bolile cardiovasculare, se cunoaște rolul grăsimilor saturate și trans asupra LDL-ului, sau al consumului de sare asupra tensiunii arteriale
  • În diabetul zaharat de tip 2, rolul obezității este central, o problemă apărută pe cale nutrițională
  • În boala cronică renală, acordăm atenție proteinelor, și unor micronutrienți importanți precum potasiu și fosfor
  • În cancerul de colon se cunoaște importanța fibrelor alimentare, dar mai important În acest domeniu este faptul că 20% dintre pacienții cu cancer mor datorită malnutriției și complicațiilor ei.
  • Recomandările nutriționale are un rol central și În tratamentul unor boli digestive de la gastrită și ulcer până la colită și boala Crohn
  • Chiar și În prevenirea unor boli neurologice precum Alzheimer-ul, alimentația are, mai nou, un rol din ce În ce mai mare prin efectul acizilor grași omega 3, al colinei și a altor nutrienți importanți.

Rolul preventiv al nutriției

Să nu uităm de rolul preventiv al nutriției, care este cel puțin la fel de important ca cel terapeutic. O mare pare din bolile cardiovasculare (cea mai importantă cauză de deces) cât și diabet ar putea fi evitate prin corectarea sau evitarea obezității.

Fondul international pentru cercetare a cancerului estimează că 40% din toate cazurile de cancer ar putea fi evitate printr-un stil de viață sănătos (alimentație adecvată, activitate fizică zilnică și greutate optimă).

În concluzie, nutritia aplicată corect are un rol important pentru sanatate, iar dieteticienii vă vor ghida în aplicare corectă a ei. Motiv pentru care, dacă suferiți de o boală cardiovasculară, diabet, de rinichi sau neurologică, sau vă preocupă prevenția lor, consultați și un dietetician.

Nutritionisti - dieteticieni ce fac parte din echipa ArTerra

Sa intelegem colesterolul