Clinica ArTerra

Ce este neurologia si cu ce se ocupa?

Neurologia este ramura medicala care se ocupa cu studiul sistemului nervos si al bolilor care afecteaza acest sistem. Sistemul nervos este compus din creier, maduva spinarii si nervii care leaga acestea intre ele si cu restul organismului. El joaca un rol esential in controlul functiilor vitale, precum respiratia, circulatia sangelui, miscarile musculare si senzatiile senzoriale.

Neurologii sunt medici care se specializeaza in diagnosticarea si tratarea bolilor sistemului nervos

Acestea pot include afectiuni cum ar fi accidentul vascular cerebral (AVC), traumatismele craniocerebrale, afectiunile degenerative ale creierului, precum si bolile inflamatorii si infectioase ale sistemului nervos. Neurologii sunt, de asemenea, specializati in tratarea afectiunilor sistemului nervos periferic, cum ar fi polineuropatia diabetica si sindromul de tunel carpian.Neurologia este o ramura importanta a medicinei, cu impact puternic asupra vietii persoanelor care sufera de afectiuni ale sistemului nervos. Cu tratamentul adecvat, aceste afectiuni pot fi gestionate si persoanele pot avea o viata normala si activa.

In plus, neurologia se ocupa si cu diagnosticarea si tratarea tulburarilor cognitive, cum ar fi dementa si boala Alzheimer. Neurologii sunt, de asemenea, implicati in tratarea tulburarilor de somn, precum insomniile si sindromul de apnee in somn

sistem nervos

Diagnosticarea si tratamentul afectiunilor sistemului nervos

Pentru a diagnostica afectiunile sistemului nervos, neurologii folosesc o varietate de metode de evaluare, cum ar fi examinarea fizica, testele de imagistica, precum tomografia computerizata (CT) si rezonanta magnetica (IRM), electroencefalograma (EEG) si electromiografia (EMG). Aceste teste sunt utilizate pentru a evalua functionarea creierului, a maduvei spinarii si a nervilor si pentru a identifica orice probleme sau leziuni.

Tratamentul afectiunilor sistemului nervos poate include medicatie, terapie fizica si ocupationala, chirurgie sau terapie comportamentala. In unele cazuri, tratamentul poate implica schimbari ale stilului de viata, cum ar fi schimbarea dietei sau exercitii fizice.

Afectiuni diagnosticate de neurolog

Afectiunile neurologice sunt probleme care afecteaza sistemul nervos central si periferic. Acest sistem este responsabil pentru controlul si coordonarea activitatilor corporale, precum miscarile musculare, gandirea, perceptia si simturile. Afectiunile neurologice pot fi cauzate de diverse probleme, cum ar fi leziuni sau boli degenerative.

Un exemplu de afectiune diagnosticata de neurolog este boala Alzheimer, care este o forma de dementa senila, care afecteaza memoria, gandirea si comportamentul. Aceasta boala este cauzata de deteriorarea tesutului nervos in creier si poate avea un impact profund asupra calitatii vietii unei persoane.

migrena femeie

Alte afectiuni neurologice comune includ:

 • Accidentul vascular cerebral (AVC): acesta este cauzat de o problema cu fluxul sangelui catre creier, care poate duce la daune permanente ale tesutului nervos.
 • Scleroza multipla: aceasta este o boala autoimuna care afecteaza sistemul nervos central si poate provoca simptome cum ar fi slabiciune musculara, probleme de vedere si probleme de coordonare.
 • Epilepsia: aceasta este o boala care provoaca crize convulsive si poate afecta capacitatea unei persoane de a controla miscarile musculare si de a raspunde la stimuli externi.
 • Boala Parkinson: aceasta este o boala degenerativa a sistemului nervos central care poate provoca tremuraturi, lentoare in miscari si probleme de echilibru.
 • Bolile inflamatorii: infectiile bacteriene sau virale ale creierului (encefalite), ale maduvei spinarii (mielite) sau invelisurilor lor (meningite), boli degenerativ-inflamatorii cauzate de prioni (de ex.: boala Creutzfeld-Jakob), encefalomielita mialgica
 • Diverse tipuri de dureri de cap (cefalee), in primul rand migrena.

Bolile sistemului nervos periferic:

 • Afectiuni ale nervilor cranieni sau periferici: neuropatii, polineuropatii, nevralgii.
 • Boli inflamatorii demielinizante: sindromul Guillain-Barré, polineuropatia cronica inflamatorie demielinizanta (PCID).
 • Tumori ale nervilor: neuroame.
 • Sindroame compresive: sciatica, sindromul de tunel carpian.
 • Boli ale jonctiunii neuro-musculare: miastenia.
 • Boli ale muschilor scheletici (miopatii): distrofii musculare, miotonie, boli inflamatorii (miozite).
 • Traumatisme ale nervilor

Tratamentul afectiunilor neurologice depinde de cauza subiacenta si poate include medicamente, terapie fizica si ocupationala si chirurgie. Este important ca persoanele care au afectiuni neurologice sa tina cont de sfatul medicilor si sa respecte tratamentul recomandat pentru a imbunatati simptomele si a mentine o calitate cat mai buna a vietii.

pacient neurologic

Ce presupune examinarea neurologica

Examinarea neurologica este o evaluare completa a functiilor sistemului nervos prin intermediul unei serii de teste si proceduri. Acestea pot include evaluarea reflexelor, a coordonarii, a sensibilitatii senzoriale, a fortei musculare, a vederii si auzului, a functiilor cognitive si a limbajului. De asemenea, poate fi necesara evaluarea starii de constienta si a altor functii cerebrale superioare, cum ar fi memoria si abilitatea de a intelege si urma instructiuni.

Examenul neurologic poate incepe cu o discutie cu pacientul pentru a obtine informatii despre antecedentele medicale, simptomele actuale si orice alte probleme de sanatate pe care pacientul le-ar putea avea. Apoi, medicul poate efectua o serie de teste fizice pentru a evalua functiile sistemului nervos.

Unul dintre cele mai comune teste este evaluarea reflexelor, care implica atingerea unui tendon cu un ciocanel sau o pieptanare a pielii pentru a determina raspunsul muscular. Alte teste pot include evaluarea coordonarii prin mers pe linie dreapta sau efectuarea unor exercitii simple cu mainile, evaluarea sensibilitatii senzoriale prin atingerea diferitelor parti ale corpului cu un instrument special sau evaluarea fortei musculare prin apasarea in diferite parti ale corpului.

De asemenea, medicul poate efectua teste de vedere si auz prin folosirea unor aparate speciale si poate evalua functiile cognitive prin intermediul unor teste verbale sau scrise. In cazul in care este necesar, medicul poate recomanda imagistici prin rezonanta magnetica (IRM) sau tomografie computerizata (CT) pentru a obtine o imagine mai detaliata a creierului si a altor parti ale sistemului nervos.

Principii terapeutice in neurologie

Neurologia a fost considerata mult timp ca o specialitate cu rezultate diagnostice precise, dar cu posibilitati terapeutice limitate. Acest fapt s-a modificat in ultimele trei decenii in mod semnificativ. Multe afectiuni neurologice beneficiaza in prezent de un tratament eficace. Imbunatatirea tratamentului bolnavilor cu accidente vasculare cerebrale se datoreaza - intre altele - posibilitatii unei diferentieri intre infarctul ischemic si hemoragie cu ajutorul mijloacelor de diagnostic neuro-radiologic.

Pentru tratamentul pacientilor cu boala Parkinson exista o gama larga de medicamente cu efecte favorabile. In cazul bolnavilor epileptici, prin administrarea unor preparate diferentiate pentru diverse tipuri de manifestare, se poate obtine o sistare completa a crizelor.

Bolile infectioase ale sistemului nervos se pot vindeca in aproape toate cazurile, in situatia unui diagnostic exact si precoce. Scleroza multipla reprezinta inca o problema cruciala a neurologiei, neexistand inca posibilitatea unei vindecari, dar in anumite forme clinice aplicarea preparatelor pe baza de interferon poate ameliora in mod favorabil evolutia bolii.

In cazul majoritatii bolilor degenerative ale sistemului nervos, malformatiilor sau bolilor neuro-musculare congenitale nu exista pana in prezent un tratament eficace.

neurolog

Cand ar trebui facuta o programare la neurolog

Daca va confruntati cu probleme de sanatate legate de sistemul nervos, ar putea fi necesar sa faceti o programare la neurolog.

Exista o serie de semne si simptome care pot indica faptul ca ar trebui sa vedeti un neurolog, cum ar fi:

Durerile de cap: Daca ne doare capul o data la un interval de cateva luni si durerea nu este persistenta, nu avem motive de ingrijorare. Dar durerile de cap severe si care se repeta, mai ales insotite de greata, varsaturi, sensibilitate la lumina sau sunet reprezinta simptome care ne trimit de urgenta la cabinetul de neurologie.

Ameteala: Ameteala se poate manifesta ca o incapacitate de mentinere a echilibrului sau ca o stare de vertij, cand pacientul are senzatia ca toate obiectele i se rotesc in fata ochilor. Acestea pot fi si simptome ale unor stari de oboseala, de stres si anxietate pronuntata sau ale unei afectiuni ORL. Insa la o persoana cardiaca sau cu istoric de afectiuni vasculare cerebrale, vertijul de scurta durata asociat cu durere de cap, greata si lesin solicita de urgenta un consult la neurologie.

Probleme de somn: Foarte frecvent, problemele legate de somn sunt neglijate. Puse pe seama gandurilor, a stresului cotidian sau varstei, tulburarile somnului pot fi in realitate simptome ale unor afectiuni neurologice, pentru ca mecanismele de producere si mentinere a somnului sunt neurologice. Insomnia, trezitul in miez de noapte, dificultatea de a adormi, sunt toate tulburari de somn care pot influenta circulatia sangelui, activitatile intelectuale, gandirea, memoria etc.

Starile de confuzie si problemele de memorie: tulburarile cognitive, care produc afectarea invatarii, orientarii, judecatii, memoriei si capacitatile intelectuale sunt simptome care necesita atentie imediata si consultul unui medic neurolog. Unele dintre acestea pot ascunde boli grave precum Alzheimer, dar pot fi si urmarea unui traumatism, a unei infectii, a deliriumului, dementei etc.

Convulsiile: se pot manifesta violent, prin spasme musculare si tremuraturi, dar uneori pot fi abia sesizabile. Desi pot fi simptome ale mai multor afectiuni, convulsiile sunt adesea semnul unei afectiuni neurologice: accident vascular, tumori cerebrale, leziuni, infectii, disfunctii cerebrale sau boli degenerative.

Slabiciunea accentuata si problemele de miscare: acestea sunt conditii care afecteaza calitatea vietii si pentru care trebuie cerut ajutorul medicului neurolog. Starea de slabiciune nu este acelasi lucru cu oboseala, ci se refera la necesitatea unei mobilizari mai mari pentru a realiza cele mai simple sarcini (miscarea membrelor, spre exemplu). Tremuratul este, de asemenea, nu doar o stare neplacuta, ci si simptomul unor afectiuni ale sistemului nervos.

Probleme de vedere: problemele cu ochii ne trimit de obicei la oftalmolog. Daca insa observam aparitia unor tulburari bruste de vedere si care afecteaza ambii ochi, cel mai indicat este sa consultam medicul neurolog. Unele afectiuni neurologice, cum ar fi scleroza multipla, care face parte din grupul bolilor demielinizante, sunt si ele caracterizate prin lezarea nervilor optici, care genereaza probleme de vedere.

Trebuie sa tinem cont si de faptul ca simptomele neurologice pot fi caracteristice si unor boli autoimune, ca lupus sau virusurilor (HIV sau virusul varicelo-zosterian).

Dificultati de vorbire sau de limbaj: problemele in exprimarea a cuvintelor sau a intelegerii sensului acestora pot fi semnele unui accident vascular ischemic.

Odata cu inaintarea in varsta, creste riscul aparitiei afectiunilor neurologice, mai ales in contextul in care in ultimele decenii, bolile neurologice au luat amploare la nivel mondial.

Dureri de cap frecvente, tulburari de vedere sau auz, pierderea puterii in maini sau picioare, probleme de coordonare sau echilibru, sau dificultati de vorbire sau intelegere.

Medici neurologi ce fac parte din echipa ArTerra

 • Dr. Adriana Gaina
  Medic primar
 • Dr. Andrei Fratila
  Medic specialist
 • Dr. Razvan Velcean
  Medic primar