Ce este nefrologia?
Nefrologia este o parte speciala a medicinei interne, care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul bolilor de rinichi.
Am o problema cu rinichii. Ce sa aleg pentru consultatie in Timisoara: nefrolog sau urolog?
Bolile renale pot fi infectii, pietre la rinichi (litiaza renala), functie renala scazuta (insuficienta renala), pierderi de proteine sau sange in urina (glomerulonefrite, sindrom nefrotic, hematurie) sau alte modificari la analizele de sange sau urina care semnalizeaza medicului de familie sau medicului specialist ca exista o “problema cu rinichii”.
Spre deosebire de nefrologie, care este o specialitate medicala, urologia este o specialitate chirurgicala care se ocupa de diagnosticul si tratamentul chirurgical al bolilor de rinichi. Urologul trateaza bolile rinichilor, ale prostatei si ale cailor urinare (uretere, uretra, vezica urinara), care necesita operatie (pietre, tumori, malformatii) sau introducerea de sonde, catetere si alte instrumente pentru tratarea unor stricturi sau blocaje. Tot medicul urolog se ocupa si de probleme de fertilitate masculina sau impotenta.
Infectiile urinare sunt tratate de catre nefrolog, dar uneori se asociaza complicatii pentru care este necesar si tratamentul urologului.
Exista boli pentru care tratamentul se face atat de catre nefrolog cat si de catre urolog, iar cei doi specialisti colaboreaza foarte des pentru a obtine cel mai bun tratament pentru boala de rinichi de care suferiti.
Daca nu stiti exact carui specialist sa va adresati pentru boala dumneavoastra de rinichi, iar medicul de familie nu va poate indruma, alegeti sa fiti consultat de medicul nefrolog, care va sti ce trebuie facut pentru boala rinichilor dumneavoastra si, daca e cazul, va va indruma sa fiti vazut si de un urolog.
Boala cronica de rinichi
Rinichiul are o multitudine de functii, si anume eliminarea eficienta a toxinelor, mentinerea echilibrului apei si a electrolitilor in corp, intervine in reglarea tensiunii arteriale, a anemiei si a echilibrului fosfo-calcic.
Diagnosticul bolii cronice de rinichi nu este nici costisitor nici complicat.
O data pus acest diagnostic, este important ca pacientul sa se prezinte periodic la control pentru ajustarea tratamentului si preventia complicatiilor, in asa fel incat sa intarziem pe cat posibil initierea dializei ...
Citeste mai departeRinichii sunt 2 organe de forma boabelor de fasole, de aproximativ 10-11 cm lungime, asezati de-o parte si alta a coloanei vertebrale lombare, sub coaste. Rinichii au un rol complex in corp, indeplinind mai multe functii:
- Filtreaza toxinele din sange si le elimina prin urina
- Elimina prin urina excesul de apa
- Ajuta la reglarea tensiunii arteriale
- Mentin sanatatea oaselor (activeaza vitamina D)
- Ajuta la formarea globulelor rosii (hemoglobinei) din sange
- Mentin balanta acizi/baze a corpului
Starea de santate a rinichilor se verifica in 2 feluri:
- Daca au aspect normal din punct de vedere anatomic : prin ecografie renala sau computer-tomografie sau RMN
- Daca functioneaza bine: prin analize de sange (uree, creatinina, acid uric) si de urina (examen de urina, urocultura, albuminurie/24 ore)
Medicul de familie sau medicul nefrolog va prescriu analize de sange si urina si verifica cu ecograful ce dimensiuni au si cum arata rinichii. In cazul in care analizele prescrise au valori crescute sau la ecografie se observa modificari, vi se vor face si alte analize si teste, mai amanuntite, pentru a depista cauza bolii de rinichi.
Ce simptome pot avea din cauza bolilor de rinichi?
Cele mai frecvente boli ale rinichilor si ale cailor urinare sunt infectiile urinare. Daca aveti o infectie urinara este posibil sa simtiti usturimi la urinat, senzatia de urina fierbinte, durere sau jena la urinat, febra si/sau frisoane, dureri de spate.
Daca rinichii nu functioneaza normal, este posibil sa vi se umfle picioarele, degetele de la maini si pleoapele, inca de dimineata de la trezire.
Tensiunea arteriala crescuta (peste 130/80mmHg) in special la persoanele sub 40 de ani, tensiunea oscilanta sau cu valori mari, desi luati 3-4 medicamente de scadere a tensiunii arteriale pot sa fie cauzate tot de o boala a rinichilor.
Aspectul anormal al urinii (urina rosie, maro, alb-cremoasa sau care face spume) sau rezultatele anormale la examenul de urina sau la urocultura necesita consultarea nefrologului.
Este posibil sa nu remarcati simptome deosebite, dar la analizele de sange sa se depisteze creatinina crescuta sau uree crescuta. Aceste rezultate anormale arata ca rinichii nu functioneaza complet si suferiti de o boala denumita “insuficienta renala”. Atunci cand sunteti depistat cu aceasta boala trebuie sa consultati un medic nefrolog. In cazul in care insuficienta renala este avansata, este posibil sa va simtiti foarte obosit, ametit, somnolent, fara pofta de mancare, cu picioarele umflate, cu mancarimi de piele, sa fiti palid sau sa aveti o culoare pamantie. Daca aveti aceste simptome, dar analizele de sange facute in ultimele zile arata creatinina serica normala, uree serica normala si examen de urina normal, simptomele nu sunt din cauza rinichilor.
Cum se pot imbolnavi rinichii?
Rinichii se pot imbolnavi fie datorita unor afectiuni generale (boli sistemice), care produc dereglari la nivelul intregului corp si astfel au impact si asupra rinichilor (de exemplu diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, bolile autoimmune, obezitatea accentuata, boala arteriala periferica etc.), fie datorita unor boli localizate strict la nivelul rinichilor (litiaza renala, infectiile urinare, glomerulonefrite etc.).
Cine si cum ar trebui sa-si verifice sanatatea rinichilor?
Orice persoana diagnosticata cu diabet zaharat, hipertensiune arteriala, arteriopatie periferica, cardiopatie ischemica sau boala autoimuna (lupus eritematos sistemic, poliatrita reumatoida, spondilita anchilozanta etc.) ar trebui sa verifice starea de sanatate a rinichilor, cel putin o data pe an.
Oricine a fost diagnosticat cu boli de rinichi de-a lungul vietii (litiaza renala, infectie urinara, glomerulonefrita, pielonefrita) trebuie sa verifice functia renala cel putin odata pe an, prin medicul nefrolog.
Starea de santate a rinichilor se verifica prin ecografie renala (ce dimensiuni au, daca au sau nu pietre, daca exista sau nu tumori) si prin analize de laborator (care dau informatii despre cum functioneaza rinichii) de sange (uree, creatinina, acid uric, sodiu seric, potasiu seric) si de urina (examen de urina, urocultura, proteinuria/24h, albuminuria/24h).
Rezultatele analizelor de sange si urina trebuie verificate de un medic, iar in cazul in care acestea sunt modificate semnificativ fata de valorile normale trebuie sa fiti consultat de un medic nefrolog.
Ce este insuficienta renala?
“Insuficienta renala” inseamna ca rinichii nu functioneaza 100%, ca au o functie redusa, adica creste creatinina si ureea din sange. Aceasta poate reprezenta o problema pentru organismul dumneavoastra, pentru ca toxinele care ar trebui sa se elimine prin urina se acumuleaza in sange. Doua din aceste toxine sunt creatinina si urea din sange, dar si multe alte toxine, care nu se masoara la analizele de laborator uzuale. Insuficienta renala poate fi acuta – instalata brusc si cu sanse de a se vindeca complet cu tratament sau cronica – instalata lent, de cele mai multe ori fara simptome, cu evolutie in luni sau ani de zile, timp in care rinichii isi pierd treptat functia, pana cand ajung sa functioneze atat de putin incat e nevoie sa fie inlocuiti cu aparatele de dializa pentru a detoxifia corpul.
Ce este boala cronica de rinichi?
Boala cronica de rinichi este aproximativ sinonima cu insuficienta renala, o pierdere progresiva a functiei renale. Medicii nefrologi calculeaza RFG (rata de filtrare glomerulara), care este o masura a functiei renale. RFG se calculeaza printr-o formula matematica, pornind de la creatinina serica, varsta, rasa si sexul pacientului, iar valorile normale sunt intre 90-120 ml/min. Scaderea sub 60ml/min pentru mai mult de 3 luni inseamna insuficienta renala cronica.
Boala cronica de rinichi are 5 stadii, iar cand bolnavul ajunge in stadiul 5 (RFG<15ml/min) este necesara pregatirea pentru dializa sau transplant renal.
Cu ce ma poate ajuta nefrologul?
In cazul in care ati fost depistat cu o boala a rinichilor, fie ca este acuta sau cronica, nefrologul este cel care va poate spune care este cauza acestei boli, cum se trateaza si cum se opreste evolutia ei spre insuficienta renala severa, care are nevoie de dializa sau transplant.
In cazul in care aveti creatinina crescuta si este necesar sa faceti o investigatie (angiografie, computer tomograf sau RMN) cu substanta de contrast, care poate fi toxica pentru rinichi, medicul nefrolog va prescrie tratament de protectie a rinichilor si va monitorizeaza, astfel incat medicii cardiologi, radiologi sau chirurgii vasculari va vor administra substanta de contrast pentru a face investigatia sau tratamentul necesar cu riscuri reduse.
In cazul in care aveti risc crescut de a suferi de boli de rinichi, medicul nefrolog va monitorizeaza si va stabileste diagnosticul precoce, iar tratamentul inceput rapid creste sansele de a va pastra rinichii sanatosi cat mai mult timp.