Medicatia antihipertensiva ii ajuta chiar
si pe cei mai fragili varstnici sa traiasca mai mult
medicatia antihipertensiva
Un studiu din nordul Italiei publicat in revista "Hypertension", revista a Societatii Americane a Inimii (American Heart Association) arata ca medicatia antihipertensiva prescrisa ii ajuta chiar si pe varstnicii cei mai fragili (peste 65 ani) sa traiasca mai mult, iar varstnicii cei mai sanatosi au beneficiat de o semnificativa prelungire a supravietuirii.

"Stiam ca medicatia antihipertensiva ofera protectie in randul varstnicilor, dar in acest studiu atentia le-a fost acordata celor mai sensibili dintre pacientii varstnici, care aveau si multe alte boli si care, de obicei, sunt exclusi din trialuri randomizate", spune autorul studiului, Giuseppe Mancia, profesor al Universitatii Milano-Bicocca, din Italia.

Cercetatorii au revizuit datele a aproape 1,3 milioane de oameni cu varste de peste 65 de ani (media a fost de 76 de ani) din Lombardia, care aveau cel putin trei medicamente antihipertensive prescrise in anii 2011-2012. Au calculat procentajul timpului din urmatorii sapte ani (sau pana la deces), in care fiecare persoana a continuat sa ia tratamentul, examinand baza de date oferita de sectorul sanatatii publice. Deoarece medicamentele sunt distribuite de catre serviciul de sanatate publica din Italia si au un pret scazut, se presupune ca datele corespund in cea mai mare masura aderentei persoanelor la medicatie (cu alte cuvinte datele arata cu mare probabilitate ca pacientii au luat intr-adevar medicatia).

Cercetatorii au dezvoltat un scor care ia in considerare 34 de indici de sanatate diferiti, care au o legatura stransa cu mortalitatea si au interpretat separat rezultatele din randul varstnicilor cu diverse boli.

Au comparat aproximativ 255,000 oameni care au decedat in timpul celor sapte ani de urmarire, cu grupuri control de aceeasi varsta, acelasi sex si statut de sanatate sau boala si i-au impartit in patru grupuri din punct de vedere al starii de sanatate: buna, medie, slaba sau foarte slaba. Probabilitatea de deces pe durata celor sapte ani a fost 16% pentru grupa cu status bun al sanatatii la inceputul studiului, crescand progresiv la 64% pentru cei cu status foarte slab.

Persoanele care au luat medicatia antihipertensiva mai mult din 75% din timpul luat in studiu au avut cu: 44% mai putine sanse sa decedeze, daca aveau la inceput o stare de sanatate buna, si cu 33% mai putine sanse sa decedeze, daca aveau la inceput o stare de sanatate foarte slaba, in comparatie cu persoanele cu aderenta scazuta la medicatia antihipertensiva, adica pacientii au luat pastilele primite mai putin de 25% din timp.

Rezultatele sugereaza clar ca si persoanele cu sanatate mai fragila beneficiaza in urma tratamentului antihipertensiv, avand risc mai mic de deces; cu toate acestea, beneficiile acestui grup sunt mai reduse.

Supravietuirea cea mai buna a fost in randul pacientilor care au luat medicatia mai mult de 75% din timpul urmarit, indiferent de statutul de sanatate, comparativ cu cei care au luat medicatia pe o perioada intermediara (25-75% din timp) sau redusa (mai putin de 25% din timp), subliniind astfel importanta disciplinei in administrarea medicamentelor pentru hipertensiune arteriala.

Medicii trebuie sa isi incurajeze si sa isi sustina pacientii sa isi ia medicatia, pentru ca aderenta la tratament este cruciala in a obtine beneficiile sale. Medicamentele nu ajuta la nimic daca pacientii nu le iau sau le iau discontinuu.

Populatia in varsta din azile sau case de batrani nu a fost inclusa in baza nationala de date, studiul fiind valabil doar pentru pacientii din comunitate. Toate datele provin din Italia, unde spitalizarea si medicatia pentru hipertensiune arteriala sunt gratis sau contra unui cost foarte mic.


Sursa: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/HYPERTENSIONAHA.120.14683Primul pas spre rezolvarea problemelor medicale
este vizita la medicul specialist!

Nu te poti deplasa la clinica? Poti oricand sa soliciti o consultatie online!

Programeaza-te aici la unul dintre medicii ArTerra!