Sfaturi pentru masurarea corecta a
valorilor tensiunii arteriale acasa
 
 
Stiati ca si atunci cand valoarea tensiunii arteriale este normala la varsta de 55 de ani, exista 90% sanse sa dezvoltati hipertensiune arteriala in timp?

De fapt, hipertensiunea arteriala este atat de des intalnita la persoanele care au peste 60 de ani, incat medicii credeau ca era normal sa fie asa. Dar adevarul este ca, indiferent de varsta, valorile crescute ale tensiunii arteriale cresc riscul de infarct miocardic, de accident vascular cerebral si chiar de dementa. Din fericire, exista multe cai prin cate putem controla acest ucigas silentios.

Pentru a vedea daca aveti hipertensiune arteriala, un cadru medical va va masura tensiunea arteriala. Pregatirea pentru masuratori, pozitionarea bratului si alti factori pot influenta rezultatele cu 10% sau mai mult. Acest fapt poate contribui la masurarea unor valori gresite in plus sau in minus fata de cele reale, influentand medicul sa regleze tratamentul medicamentos incorect.

Ghidurile nationale si internationale ofera instructiuni specifice pentru masurarea tensiunii arteriale.

Cel putin una din trei persoane au hipertensiune arteriala (valori crescute ale presiunii sangelui din corp). Multi oameni nu stiu ca o au, pentru ca nu exista simptome sau semnale de alarma. Cu toate acestea, hipertensiunea arteriala distruge arterele, rinichii si inima, iar acest proces este mult accelerat cand este insotit de valori crescute ale colesterolului si ale glicemiei. Din fericire, hipertensiunea arteriala este usor de diagnosticat si de tratat.

Ce puteti face pentru a va asigura de o masurare corecta a valorilor:

  • Nu beti cafea sau bauturi cu cofeina si nu fumati cu 30 de minute inainte de masurare.
  • Stati linistit/a 5 minute inainte de inceperea testului.
  • In timpul masurarii, stati pe scaun cu picioarele pe podea si bratul sprijinit pe cot apoximativ la acelasi nivel cu inima.
  • Manseta trebuie sa acopere circa 80% din partea superioara a bratului si trebuie asezata pe piele, nu peste haine.
  • Nu vorbiti in timpul masuratorii.
  • Se poate masura de doua ori, cu o pauza scurta intre cele doua masuratori. Daca valorile difera cu mai mult de 5 unitati, se va masura si a treia oara.

Exista situatii in care ne putem abate de la aceste reguli. Daca simtiti ca ametiti atunci cand va ridicati din pat dimineata sau atunci cand va ridicati din sezut, tensiunea arteriala se poate masura in sezut, iar apoi stand in picioare, pentru a vedea daca scad valorile.

Tensiunea arteriala variaza pe timpul zilei, asadar medicul dvs. nu va pune dignosticul in urma unei singure masuratori. Se vor mai lua si alte masuratori, de cel putin doua ori, de obicei la interval de cateva saptamani. Exceptia este atunci cand tensiunea arteriala este 180/110 mmHg sau mai mare. Un rezultat de acest fel necesita tratament imediat.

Este bine sa se efectueze masurarea tensiunii arteriale la nivelul ambelor brate macar o data; uneori la nivelul unui brat (de obicei dreptul) valoarea este mai mare decat la celalalt. Un studiu din 2014 publicat in The American Journal of Medicine a aratat ca la 3,400 de persoane testate exista diferente de 5 unitati intre cele doua brate. Se ia in considerare valoarea mai mare.

In general, cand valorile sunt intre 160/100 mmHg si 179/109 mmHg, se va reverifica in doua saptamani, iar cand sunt intre 140/90 mmHg si 159/99 mmHg, se va remasura in patru saptamani.

Persoanele care au tensiune arteriala normal inalta (130-139/85-89 mmHg) se vor controla la sase luni, iar cele cu valori normale (<130/85 mmHg) se vor controla anual. In orice caz, medicul dvs. va poate programa mai repede la urmatorul consult, daca exista semne ale afectarii inimii, creierului, rinichilor si a ochilor sau daca aveti alti factori de risc cardiovascular. De asemenea, majoritatea medicilor vor controla valorile tensiunii arteriale la fiecare vizita.



Primul pas spre rezolvarea problemelor medicale este vizita la medicul specialist!
Nu te poti deplasa la clinica? Poti oricand sa soliciti o consultatie online!

Programeaza-te aici la unul dintre medicii ArTerra!