Interventia endovasculara pentru anevrismul de aorta abdominala (EVAR)
Ce este EVAR?
Interventia endovasculara pentru anevrismul de aorta abdominala (EVAR – EndoVascular Aortic Repair) este o alternativa minim-invaziva fata de interventia clasica, in care abdomenul pacientului este deschis de catre chirurg.
Datorita abordului minim invaziv pacientul, nu numai ca prezinta sanse de supravietuire mai mari, ci si timp de recuperare incomparabil mai mic.
Chirurgul poate lua in calcul repararea oricarui nivel al aortei, de la nivelul toracic pana la bifurcatia aortei abdominale sau chiar pana la nivelul bifurcatiei arterelor iliace. Interventia endovasculara este practicata in interiorul aortei pacientului, chirurgul folosindu-se de fire si tuburi subtiri si lungi, numite ghiduri si catetere, cu ajutorul carora va putea sa va plaseze stent graftul. Acesta este un schelet metalic tubular bifurcat, in forma de pantalon, invelit in material textil impermeabil, ce va inlocui artera principala a corpului.
De ce este nevoie de o astfel de procedura?
Scopul principal al acestei interventii este pentru a preveni catastrofa provocata de ruptura anevrismului. Anevrismul de aortă abdominală este inselator, deoarece nu are simptome, dar creste lent in dimensiune.
Odata cu cresterea in diametru, creste si riscul de ruptură. Diferentele sunt covarsitoare: daca anevrismul se rupe, sansa de deces a pacientului este de circa 90%. In cazul operatiei sansa de supravietuire depaseste 95%. Prin urmare viata pacientului poate fi salvată doar prin operatie. Cativa factori sunt importanti pentru stabilirea indicatiei de operatie:
- Diametrul anevrismului peste 5 cm la femei si peste 5.5 cm la barbati;
- Viteza de marire a diametrului anevrismului pe an;
- Prezenta unor simptome ca: dureri de spate, dureri abdominale sau dureri in zona inghinala;
Chirurgul vascular va evalua toate aceste aspecte si va considera necesitatile dvs., alegandu-va, in final, cel mai bun plan de tratament.
Ce include procedura?
Inainte de procedura vor exista anumite analize ce vor trebuie luate. In plus, s-ar putea sa existe anumite medicatii ce vor trebui oprite. Dar nu va faceti griji, echipa operatorie se va asigura ca v-ati pregatit corespunzator.
In timpul procedurii s-ar putea sa primiti anestezie locala (la locul de incizie) sau generala (sa fiti adormit). Chirurgul va realiza o incizie de 5 cm in zona inghinala iar apoi va patrunde in artera femurala, creand astfel zona de acces. Prin aceasta chirurgul va insera cateterul ce va ghida stent-ul graft spre locul de instalare, sub ghidaj cu raze X. In momentul in care stent-ul graft este instalat la locul potrivit, chirurgul se va asigura ca proteza este montata corect si va inchide incizia facuta.
Dupa procedura veti primi instructiuni pentru o buna evolutie postoperatorie. Acestea pot fi:
- NU conduceti pana cand nu au trecut 2 saptamani si ati oprit medicatia pentru durere
- NU faceti baie pana cand incizia nu s-a vindecat. Dusuri sunt acceptabile, la a doua zi dupa interventie, desigur ocolind incizia
- NU ridicati mai mult de 5 kg, 4 pana la 6 saptamani dupa interventie
Care sunt avantajele procedurii endovasculare comparativ cu cea deschisă?
EVAR se realizeaza de obicei in anestezie spinala, spre deosebire de operatia deschisa pentru anevrism de aortă abdominala, care necesita anestezie generala.
EVAR se realizează prin incizii mici, in zona inghinala, spre deosebire de operatia deschisa care necesita o operatie abdominala mai disconfortanta.
Pierderile de sange sunt minimale in timpul unei interventii EVAR, in timp ce pierderile de sange sunt de obicei mai mari in timpul operatiei deschise, uneori necesitand transfuzii.
Dupa EVAR veti fi dus inapoi pe sectia de chirurgie vasculara, in timp ce dupa operatia deschisa veti sta 24-48 de ore in terapia intensiva.
Spitalizarea este de obicei 2 zile pentru EVAR, in timnp ce pentru operatia deschisa este de 5-7 zile.
Studiile recente arata ca mai multi pacienti supravietuiesc in prima luna dupa EVAR fata de operatia deschisa. Acest indicator este cunoscut ca "mortalitatea la 30 de zile" si este de circa 2% după EVAR si 5% dupa operatia deschisa.
Care sunt riscurile procedurii?
Desigur, ca oricare alta interventia chirurgicala, desi minim invaziva, procedura prezinta anumite riscuri ce trebuie luate in considerare. Chirurgul va discuta despre aceste riscuri cu dvs., inainte de a va pregati pentru interventie.
Complicatiile ce pot aparea sunt:
- Aparitia unor scurgeri la locul de instalare a stentului, ce pot face ca stentul sa alunece de la locul initial si astfel sangele sa patrunda din nou in anevrism;
-
Alte complicatii, mai rare, dar ce pot aparea, sunt:
- Paralizie
- O ruptura intarziata a sacului anevrismal
- Infectie
Ca efecte secundare, in urma interventiei, va veti simti obosit/a pentru cateva saptamani. S-ar putea sa dezvoltati o febra ce sa nu depaseasca 38°C, dar simptomele vor disparea in cateva zile. Acestea se dezvolta datorita unui raspuns inflamator, deoarece sangele nu isi mai urmeaza traseul sau initial.
Stent-ul ca atare nu va va crea nici un disconfort si nici nu il veti simti. Ar trebui ca in scurt timp sa va reluati activitatile de zi cu zi fara nici o restrictie.
Rezultate si concluzie:
Aplicarea unui stent graft prin tehnica endovasculara produce rezultate foarte bune, majoritatea pacientilor isi revin la viata normala dupa procedura. Va fi necesar sa faceti controale post-operatorii periodice. Chirurgul dvs. va face o ecografie abdominala pentru a urmari functionalitatea stentgraftului. In plus, va fi necesara o schimbare in nutritia si stilul dvs. de viata, renuntand la fumat, devenind mai activ. Chirurgul va discuta in detaliu cu dvs aceste lucruri si in plus, va va recomanda tratamentul altor boli pot intarzia vindecarea completa .
Tratamentul anevrismelor de aortă abdominală a devenit o realitate in Clinica de Chirurgie Vasculară din Timisoara. Experienta noastra din ultimii ani cu mai multe tipuri de endo-proteze ne arata ca aceasta tehnica este sigura, eficienta, durabila in timp si noi o practicam cu o rata inalta de succes si cu complicatii minime.