Ce este indicele glezna – brat si indicele haluce – brat?
Indicele glezna – brat, prescurtat IGB, inseamna compararea presiunii sangelui intre brat si glezne si il ajuta pe medicul Dvs. sa puna diagnosticul bolii arteriale periferice (BAP).
Arterele care iriga corpul mai jos de inima nu primesc, din pacate, aceeasi atentie pe care o primesc arterele coronare care iriga inima. Aceste artere, numite periferice sunt de fapt orice altceva decat “periferice”. Ele au un rol central in sanatatea rinichilor, intestinelor si a picioarelor. Acestea pot suferi acelasi proces de ingrosare si infundare ca arterele coronare. Boala arteriala periferica (BAP) poate cauza suferinta, infirmitate si uneori deces la persoanele cu acest diagnostic.
Cel mai important test pentru identificarea problemelor la arterele periferice este masuratoarea presiunii arteriale numita indice glezna-brat.
De ce este necesar?
La o persoana cu sistem circulator perfect sanatos, masurarea tensiunii sangelui la nivelul bratului (care e aproape de inima) reprezinta un indicator bun al tensiunii in tot corpul. Atunci insa cand sangele trebuie sa traverseze prin vase cu depuneri de colesterol, presiunea in zone mai indepartate de inima poate sa fie diferita de cea de la brat. Indicele glezna-brat compara presiunea sangelui masurata in doua locatii, o diferenta mare intre cele doua valori putand indica BAP sau, daca boala a fost deja diagnosticata, sa urmareasca in timp ameliorarea sau agravarea acesteia.
Cine ar trebui sa isi faca o masuratoare a IGB?
Daca aveti simptome de BAP a membrelor inferioare:- nu aveti puls la membrele inferioare
- aveti un picior care se simte mai rece sau arata mai palid
- aveti claudicatie intermitenta (durere sau crampe la gambe sau coapse cand mergeti sau urcati scarile si care dispare la odihna)
- aveti o rana ce nu se vindeca de mai mult de 2 saptamani
- depuneri aterosclerotice la arterele coronare sau carotide
- alte boli: anevrism de aorta abdominala, boala cronica de rinichi, insuficienta cardiaca
- aveti peste 65 de ani, dar suferiti de alte boli
- aveti peste 50 de ani, dar fumati, aveti tensiune arteriala, diabet zaharat, colesterol crescut in sange sau aveti rude in familie care sufera de aceasta boala
Cum se calculeaza IGB?
Cu ajutorul unei mansete de tensiometru si a unei sonde dopler se masoara tensiunea arteriala la nivelul ambelor brate, iar apoi de la arterele tibiala posterioara si anterioara ale piciorului de la nivelul ambelor glezne. Indicele se obtine impartind cea mai mare tensiune de la glezna cu cea mai mare tensiune de la brat.
Ce arata IGB?
La persoanele sanatoase tensiunea de la brat este egala sau apropiata ca valoare cu cea de la glezne, astfel incat valoarea normala a IGB este cuprinsa intre 0,9 si 1,3. Valoarea IGB sub 0,9 arata ca sangele are dificultati sa ajunga la picioare: intre 0,5 si 0,9 indica boala arteriala moderata, iar 0,5 arata ca irigatia cu sange la picioare este insuficienta. Cu cat IGB este mai redus cresc sansele de durere la miscare sau, in cazurile severe, de amputatie.
Un IGB mai mare de 1,3 este de obicei un semn ca depunerile aterosclerotice de pe peretii arterelor sunt masive, calcificate si rigide, de exemplu la pacientii cu diabet sau boala cronica de rinichi. Manseta tensiometrului nu le va putea comprima eficient, tensiunea arteriala masurata la picioare fiind crescuta in mod fals, mult mai mare decat cea de la brat.
In aceste situatii investigatia corecta este masurarea indicelui haluce – brat (IHB).
Tensiunea arteriala se masoara la degetul mare al piciorului cu ajutorul unei mansete mici si a unei sonde pletismografice aplicate pe pulpa degetului. Valorile IHB sunt mai mici decat ale IGB: peste 0,7 sunt considerate normale, intre 0,7 si 0,6 indica boala vasculara moderata, iar 0,5 indica boala ce necesita tratament.
IGB sau IHB ofera medicului informatii valoroase despre sanatatea vasculara. O analiza a mai multor studii care au inclus peste 50 000 de barbati si femei, arata ca un IGB sub 0,9 dubleaza sansa de a face un un infarct, un atac vascular cerebral sau de a muri de alte boli cardiace in urmatorii 10 ani (Journal of the American Medical Association, 2008).
Cum ma pregatesc pentru masurarea IGB?
- Purtati haine care permit acces usor la gambe, glezne, picior si brate
- Daca aveti o rana sau un ulcer la picior s-ar putea sa fie necesar ca medicul sa va inlocuiasca pansamentele
- Atentionati medicul sau asistentul daca ati avut anterior operatii de bypass, stenturi sau proceduri de angioplastie pentru circulatia piciorului
- Testarea dureaza de regula 5-10 minute