Electrocardiograma (EKG sau ECG)
Electrocardiograma (EKG sau ECG) este un test ce masoara impulsurile electrice ale inimii. Inima are un sistem natural electric, format din celule specializate, care face ca muschiul inimii sa se contracte si sa pompeze sangele catre plamani si restul corpului.
Activitatea electrica a inimii poate fi detectata cu ajutorul unor electrozi aplicati pe piele si conectati la un aparat ce transforma impulsurile electrice intr-o reprezentare grafica, pe care o inregistreaza pe hartie.
Electrocardiograma poate sa arate:
- semne ale unor leziuni noi sau vechi ale inimii (infarcte miocardice)
- probleme ale ritmului cardiac (aritmii)
- modificari ale activitatii electrice, determinate de un dezechilibru electrolitic, in alimentatie sau datorita unor tratamente
- semne de inflamatie a sacului ce inconjoara inima (pericardita)
Electrocardiograma este indicata pentru:
- evaluarea unei dureri de piept, in special cand se suspicioneaza un infarct miocardic
- evaluarea palpitatiilor si diagnosticul tulburarilor de ritm si de conducere ale inimii
- diagnosticarea hipertrofiei ventriculare (ingrosarea peretilor cardiaci)
- evaluarea eficientei tratamentului cardiac
- depistarea efectelor secundare ale unor medicamente
- verificarea functionarii unor dispozitive mecanice implantate in scopul mentinerii unui ritm cardiac regulat si optim (stimulatoare sau defibrilatoare cardiace) Cum se efectueaza inregistrarea ECG
Electrocardiograma este efectuata de catre un cadru medical, iar rezultatul este interpretat de catre un medic. Chiar daca aparatul ECG dispune de un soft care da interpretarea traseului ECG, este bine ca acest rezultat sa fie verificat de catre medic.
In timpul electrocardiogramei pacientul va sta intins pe pat. Zonele de la nivelul pieptului, mainilor si a picioarelor unde vor fi plasati electrozii sunt curatate (cu un tampon cu alcool) si eventual rase, pentru a furniza o suprafata curata si neteda. Intre piele si electrozi poate fi plasat un gel special pentru a imbunatati conducerea impulsurilor electrice. Dupa terminarea investigatiei electrozii si gelul sunt indepartati. Pe durata efectuarii testului pacientul nu trebuie sa se miste sau sa vorbeasca, deoarece activitatea musculara poate influenta rezultatul. Pentru a obtine o inregistrare optima, pacientul trebuie sa stea intins, nemiscat, relaxat si sa respire normal. Uneori medicul poate ruga pacientul sa-si tina respiratia pentru cateva secunde. O electrocardiograma dureaza in medie 3-5 minute.
Exista riscuri?
Nu exista riscuri asociate cu efectuarea unei electrocardiograme. Acesta este un test foarte sigur. Nu exista motive pentru care un pacient sa nu poata efectua o electrocardiograma.