ecografie musculo scheletala

Ce reprezinta ecografia musculoscheletala in ortopedie

Ecografia aparatului locomotor este o metoda diagnostica folosita in cabinetul medical chiar de la prima consultatie. Ea poate completa diagnosticul clinic cu ajutorul imaginilor captate de ecograful dotat cu sonde special dedicate aparatului locomotor in timp real.

Care sunt avantajele ecografiei musculoscheletale?

Ofera posibilitatea de a explica pacientului in timp ce efectuam imagistica, pentru o mai buna intelegere a patologiei. De asemenea, are avantajul utilizarii in dinamica, practic pacientul efectueaza miscari sau contractii musculare in timp ce urmarim structurile musculoscheletale pe ecran.

Ne ajuta in diagnosticul afecțiunilor musculo-scheletale, a celor mai fine detalii ale structurii examinate, a inflamatiei si a vascularizatiei chiar de la momentul primei consultatii de specialitate.

Aplicabilitatea ecografiei musculoscheletale include probleme post-traumatice musculare, articulare, tendinoase si ligamentare. De asemenea ne ajuta in evaluarea bolilor cartilajelor articulare si in diagnosticarea stadiilor incipiente de artrita.Nu are contraindicatii

Aceasta metoda de investigatie nu iradiaza, nu are contraindicatii, nu are efecte secundare, este nedureroasa si se poate repeta oricand, pentru a urmari evolutia cazului sub diverse tratamente.

Vine in completarea examenului clinic prin diagnostic imagistic, acolo unde alte metode imagistice sunt contraindicate spre exemplu in cazul pacientilor cu implanturi metalice ortopedice sau proteze cardiace.

Pregatirea pacientului pentru o ecografie musculo-scheletala

Procedura dureaza aproximativ 20 de minute pentru fiecare regiune examinata. Pacientul nu are nevoie de o pregatire speciala.

Sa purtati o imbracaminte si o incaltaminte lejera usor de dat jos. Piesele vestimentare si accesoriile trebuiesc indepartate din zona ce necesita a fi examinata, intrucat ecografia se efectueaza direct pe piele.

Interpretarea rezultatelor ecografice

Rezultatele examinarii ecografice se primesc pe loc. Acestea se explica si se stabileste un plan terapeutic individualizat de urmat sau daca mai sunt necesare investigatii suplimentare.

Terapii efectuate cu ajutorul ecografiei

Cu ajutorul ecografiei si a echipamentelor medicale de ultima generatie se pot efectua diverse manevre de tratament cu o precizie de 100%, practic vizualizam acul in timp real si punctionarea, biopsierea sau infiltrarea in timp real la nivelul structurii tinta.

Se pot punctiona diverse chisturi, abcese, colectii. Se pot efectua infiltratii cu diverse substante, terapii regenerative folosite atat in ortopedie cat si in medicina sportiva toate cu o precizie extraordinara. Se fac punctii de tip biopsie ecoghidate.

Care sunt limitele ecografiei?

Aceasta investigatie prin ultrasunete are si anumite limitari in domeniul aparatului locomotor. Ele trebuiesc bine cunoscute si aplicate in consecinta, dupa cum urmeaza:

  • Nu pot fi diagnosticate leziunile osoase, intrucat ultrasunetele nu patrund prin os
  • Anumite structuri in interiorul genunchiului nu pot fi diagnosticate si anume partea articulara a meniscului si ligamentele incrucisate
  • Articulatia soldului nu poate fi vizualizata in intregime datorita profunzimii
  • In cazul tumorilor este necesara completarea diagnosticului imagistic prin examinare CT/RMN
Primul pas spre rezolvarea problemelor medicale
este vizita la medicul specialist!

Nu te poti deplasa la clinica? Poti oricand sa soliciti chiar si o consultatie online!

Programeaza-te aici la unul dintre medicii ArTerra!