Cum se dizolva cheagurile de sange?
cheaguri sange

Cand aveti o taietura, sangele dvs. se transforma dintr-un lichid care curge liber intr-o bucata de gel, adica un cheag (termenul medical corect este tromb), pentru a opri sangerarea. Este ca si cum un furtun si-ar putea pune de unul singur un petec, dupa ce este fisurat.

Este un proces complicat prin care trombocitele (un tip de celule din sange) si o multime de proteine diferite, lucreaza impreuna in momentul potrivit pentru a forma trombul (sau cheagul). Pe masura ce rana se vindeca, corpul vine cu un alt mecanism pentru a descompune acel tromb. Daca se formeaza un tromb atunci cand nu este cazul, de exemplu in interiorul unui vas de sange - este posibil ca organismul sa aiba nevoie de ajutor in procesul de dizolvare.

Cum curata corpul trombii

Cand corpul simte ca te-ai vindecat, apeleaza la o proteina numita plasmina, dar in mod surprinzator: plasmina este de fapt incorporata chiar in tromb. Este de fapt acolo tot timpul, dar este "adormita": pur si simplu sta si asteapta. Pentru a "trezi" proteina, corpul elibereaza o substanta cunoscuta sub numele de activator.

Acesta activeaza plasmina si ii spune sa se apuce de treaba dizolvand trombul. Asta inseamna in principal ruperea structurii asemanatoare ochiurilor unei plase, care ajuta ca cheagul sa se mentina ca o structura solida .


SCREENING ONLINE!
Tromboza Venoasa Profunda (TVP)

O serie de factori pot creste riscul de tromboza venoasa profunda. Riscul de a face TVP creste considerabil daca aveti mai mult de unul dintre factorii de risc declansatori.

Testeaza-te gratuit online!

cheaguri

Cum ajuta medicina la curatarea trombilor

Medicul va recomanda diferite medicamente, in functie de tipul de tromboza de care suferiti:

  • Medicamente pentru "subtierea" sangelui. Numite anticoagulante, acestea sunt cele mai frecvente medicamente folosite in cazul trombozei venoase profunde (TVP). Aceasta se produce prin formarea unui tromb intr-una dintre venele mari ale corpului, de obicei la picioare. Anticoagulantele sunt, de asemenea, utile pentru prevenirea trombozelor dupa un accident vascular cerebral (AVC) sau embolie pulmonara (atunci cand bucati dintr-un tromb se desprind de la locul de formare si sunt transportate in plamani). Anticoagulantele nu dizolva trombul, dar il impiedica sa devina mai mare si previn formarea altora noi. Astfel, anticoagulantele ofera corpului timp sa dizolve cheagul. Aceste medicamente sunt diferite si ele functioneaza in moduri diferite:

    • Anticoagulantele orale directe (DOAC – Rixaroxaban sau Xarelto, Dabigatran sau Pradaxa si Apixaban sau Eliquis) impiedica corpul sa produca fibrina, proteina care formeaza retelei trombului.
    • Heparina blocheaza actiunea uneia dintre proteinele cheie ale coagularii – trombina.
    • Acenocumarolul (Sintrom) incetineste capacitatea ficatului de a produce proteinele de care corpul are nevoie pentru a produce trombi.
  • Trombolitice. Aceste medicamente se pot administra doar in spital, sub supraveghere medicala stricta. Ele dizolva efectiv trombii din boli grave cum ar fi o embolia pulmonara, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau trombozele venoase profunde din venele mari din abdomen. Spre deosebire de anticoagulante, tromboliticele actioneaza prin activarea plasminei, care da startul procesului natural al corpului pentru descompunerea cheagului.

Sursa: https://www.webmd.com/dvt/dissolve-blood-clot


SCREENING ONLINE!
Tromboza Venoasa Profunda (TVP)

O serie de factori pot creste riscul de tromboza venoasa profunda. Riscul de a face TVP creste considerabil daca aveti mai mult de unul dintre factorii de risc declansatori.

Testeaza-te gratuit online!

Primul pas spre rezolvarea problemelor medicale
este vizita la medicul specialist!

Nu te poti deplasa la clinica? Poti oricand sa soliciti o consultatie online!

Programeaza-te aici la unul dintre medicii ArTerra!