Cui i-e frica de statine?
 
 
 
Statinele ajuta la reducerea riscului de infarct miocardic, de accident vascular cerebral si de amputatii, dar, cu toate acestea, multi nu le accepta.

Statinele isi îndeplinesc rolul: scad colesterolul si ajuta in preventia bolii cardiovasculare - de mai mult de 30 de ani. In ciuda rolului lor important in sanatate, multi pacienti care ar beneficia de pe urma lor le evita, pentru ca nu inteleg cum functioneaza medicamentul, care este natura si frecventa efectelor secundare, dar nici rolul tratamentului cu statine si cum acesta poate influenta sanatatea lor pe termen lung.
Care este rolul statinelor?
Statinele reduc productia lipoproteinelor de densitate mică (LDL) sau pe intelesul nostru colesterolul "rau", blocand o enzima a ficatului. Nivelul ridicat al LDL colesterolului provoaca producerea si cresterea in dimensiuni a placilor aterosclerotice din artere, care pot bloca fluxul sanguin, crescand riscul unui infarct miocardic, a unui accident vascular cerebral sau de amputatie a membrelor.


Beneficiile statinelor nu se reduc la scaderea nivelului de LDL-colesterol. Ele au proprietati antiinflamatorii, iar inflamația participa la formarea placii de aterom. Ele previn ruperea acestor placi si eliberarea in sange a moleculelor care stimulează formarea unui tromb de sange, cauza majoritatii infarctelor miocardice sau a peste un sfert din accidentele vasculare cerebrale.
Cine are nevoie de statine?
Oricine are boala coronariana sau alta boala arteriala cauzata de formarea placilor de aterom ar trebui sa ia statine, chiar daca valorile profilului lipidic sunt normale. Persoanele altfel sanatoase, dar cu LDL > 160 mg/dl si cele cu un risc de boala cardiovasculara pe 10 ani > 7.5%, beneficiaza de pe urma tratamentului cu statine. Puteți sa va estimati riscul de boala cardiovasculara pe 10 ani aici:Chiar si persoanele cu LDL mic sau normal, de exemplu 100 mg/dl, pot lua in considerare tratamentul cu statine, daca au alti factori de risc, cum ar fi diabet zaharat, membri ai familiei care facut infarct sau accident vascular cerebral la varste sub 55 de ani, daca fumeaza sau au hipertensiune arteriala.
De unde provine frica de statine?

Multe persoane evita statinele din cauza fricii de efectele secundare posibile, le e frica de ceea ce aud de la cunoscuti sau citesc pe internet. Cele mai comune efecte secundare sunt durerile musculare. Unele persoane spun ca au mai putina energie, sunt slabite sau obosite, iar atunci fac mai puțin efort fizic sau la o intensitate mai mică. Dar studiile au arătat ca, de cele mai multe ori, aceste efecte nu sunt cauzate de statine.

Un efect secundar care apare rar, dar care poate fi unul serios, este afectarea musculară care elibereaza o enzima musculara, care poate duce la afectarea rinichilor. Simptomele sunt dureri musculare, slabiciune si urina de culoare inchisa. Daca observati aceste simptome, adresati-va imediat medicului dvs.

Totusi, cele mai multe efecte secundare sunt minime, iar dozele mici si moderate de statine nu sunt periculoase. Nu toate statinele provoaca efecte toxice cu aceeasi frecventa, iar pacienții pot lua alta statina atunci cand nu pot tolera una dintre ele.
Pot reduce riscul bolii Alzheimer

Un studiu publicat in 2016 in JAMA Neurology, in care au fost inclusi 400.000 de benefiari ai sistemului de asigurări de sanatate Medicare din SUA, a aratat ca aceia care au luat statine regulat pe o perioada de cel putin 2 ani, au avut un risc cu 12% mai scazut de a suferi de boala Alzheimer. Aceasta este doar o asociere, dar cercetatorii sugereaza ca statinele ar putea reduce acumularea de placi de beta-amiloid la nivelul creierului, acestea afectand memoria.
Incercati schimbarea stilului de viata

Daca in continuare sunteti nesigur sa luati statine, iar medicul dvs. le-a recomandat doar pentru colesterolul mare, in absenta altor probleme de sanatate, puteti incerca sa reduceti nivelul acestuia prin schimbarea stilului de viata.

De exemplu, o dieta mediteraneeana, care pune accentul pe peste, fructe si legume, uleiuri sanatoase, combinata cu exercitiu fizic regulat, poate ajuta la reducerea nivelului de LDL-colesterol. La unele persoane, care respecta acest program, scaderea LDL-ului poate fi impresionanta. Daca insa dupa 3 pana la 6 luni nu observati nicio schimbare semnificativa a LDL-ului, trebuie sa va adresati medicului in vederea unui tratament cu statine. In orice caz, nu uitati ca nivelul inalt al colesterolului poate fi ereditar, ceea ce inseamna ca aveti nevoie de statine pentru a-l putea mentine in limite, chiar daca respectati strict modificarile stilului de viata.

Cel mai bun mod de a decide daca sa luati statine sau sa evitati acest tratament, este de a intelege cum pot ele sa va ajute in prezent si pe viitor. Pacientii ar trebui sa discute cu medicul despre riscul de a dezvolta boala cardiovasculara, dacă este redus, mediu sau crescut, iar apoi sa ia in considerare toate optiunile de tratament. Pentru majoritatea pacientilor, beneficiile anuleaza orice alt posibil dezavantaj.


Material preluat si adapatat dupa health.harvard.edu