Ce este crosectomia, ligatura safeno-femurala?

Denumita si ligatura safeno-femurala sau safeno-popliteala, aceasta procedura se realizeaza chirurgical in cazul unei vene safene mult dilatate si cu reflux masiv demonstrat ecografic, dar astazi, in majoritatea cazurilor, se poate realiza minim-invaziv, prin ablatie laser.

In cazul operatiei clasice, se poate practica in anestezie locala, combinata eventual cu o usoara anestezie generala. Trunchiul venei este expus printr-o incizie de 2-3 cm a pielii, apoi este legat si sectionat in locul unde vena safena se varsa in sistemul venos profund, intrerupand astfel curgerea sangelui. Toate ramurile venoase din zona sunt intrerupte de asemenea.

Aceste operatii sunt realizate in zona inghinala in cazul venei safene mari si in zona poplitee (in spatele genunchiului) in cazul venei safene mici. Interventia din zona poplitee este de obicei mult mai delicata decat cea din zona inghinala. Crosectomia este de obicei combinata cu alte proceduri ca de exemplu strippingul .

Procedura este ambulatorie si nu necesita spitalizare.

Daca vena safena nu este dilatata excesiv, acesta procedura se poate realiza si minim invaziv, prin tehnica de ablatie laser.