Un beneficiu neasteptat al unui control mai bun al tensiunii arteriale
tensiune arteriala


Noile studii contrazic parerile conform carora un tratament mai agresiv al hipertensiunii arteriale poate duce la aparitia lesinului sau ametelilor.

Cand medicii trateaza persoanele in varsta cu hipertensiune arteriala, sunt de multe ori ingrijorati de aparitia unei scaderi bruste a tensiunii arteriale, cand persoana se ridica din sezut sau din pozitie culcata. Aceasta tulburare este cunoscuta ca hipotensiune ortostatica (hipotensiune inseamna scaderea tensiunii arteriale) si afecteaza 1 persoana din 5 cu varsta de peste 65 de ani.

Din cauza ca hipotensiunea ortostatica poate sa te faca sa te simti ametit dupa ridicarea in picioare, ea poate provoca aparitia lesinului si a caderilor cu consecinte serioase, chiar grave (de exemplu fracturi). Datorita acestor posibile efecte adverse, unii doctori sunt tentati sa reduca din medicatia antihipertensiva. Insa noile studii arata dimpotriva, ca reducerea medicatiei antihipertensive poate sa faca mai mult rau decat bine.

„Poate sa para paradoxal, dar am ajuns la concluzia ca persoanele care primesc un tratament antihipertensiv mai intens sunt mai putin predispuse sa aiba hipotensiune ortostatica in comparatie cu persoanele care au un tratament antihipertensiv mai putin agresiv”, spune autorul studiului, Dr. Stephen Juraschek, medic internist la Beth Israel Deaconess Medical Center, centru afiliat Harvard University.

Scaderea brusca a tensiunii arteriale

Studiul publicat online in 10 septembrie 2020 in Annals of Internal Medicine analizeaza date de la mai mult de 18 000 pacienti care urmau tratament pentru hipertensiune arteriala. Cercetatorii au definit hipotensiunea ortostatica ca o scadere a valorii tensiunii arteriale sistolice (primul numar, cel mai mare, al masuratorii tensiunii arteriale) cu cel putin 20 mmHg sau o scadere a valorii tensiunii arteriale diastolice (al doilea numar) cu cel putin 10 mmHg, la masurarea tensiunii arteriale dupa 3 minute de la ridicarea in picioare din pozitia sezut sau culcat.

Dr. Juraschek afirma ca este explicabil de ce unii medici sunt tentati sa reduca din medicatia antihipertensiva, atunci cand au pacienti diagnosticati cu hipotensiune ortostatica, mai ales daca prezinta ameteli. Totusi, cauzele ametelilor pot sa fie cu totul altele, ca deshidratarea sau infectiile, mai ales daca persoanele urmeaza tratament pentru hipertensiune arteriala de mai mult timp. De asemenea, alte boli ca diabetul zaharat, cancerul sau boala Parkinson pot sa duca la hipotensiune ortostatica.

De ce este atat de important un control mai bun al tensiunii arteriale?

Dr. Juraschek si colegii apreciaza ca un control intensiv al tensiunii arteriale ajuta la prevenirea hipotensiunii ortostatice prin mentinerea sanatatii intregului sistem cardiovascular si a bunei sale functionary, in special a baroreceptorilor, care intervin in reglarea tensiunii arteriale. Pentru majoritatea persoanelor, o valoare ideala a tensiunii arteriale este de 120/80mmHg. Atingerea si mentinerea aestei valori ajuta la prevenirea efectelor negative ale hipertensiunii arteriale, cum ar fi cresterea rigiditatii arteriale si dilatarea ventricului stang (pompa principala a inimii). “Aceste efecte negative ale hipertensiunii vor agrava hipotensiunea ortostatica”, afirma Dr. Juraschek.

Rolul reglator al baroreceptorilor

Sunt receptori speciali localizati la nivelul gatului, deasupra inimii si ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Acesti baroreceptori (baro se refera la presiune) activeaza semnalele nervoase si hormonale in corp. Cand presiunea arteriala scade, semnalele emise spun inimii sa bata mai puternic si mai repede, in timp ce vasele se ingusteaza. Cand presiune arteriala creste, semnalele emise au efect invers. Acest sistem devine mai putin eficient odata cu inaintarea in varsta, de aceea hipotensiunea ortostatica (scaderea brusca a tensiunii arteriale dupa ridicare), devine mai frecventa in randul persoanelor in varsta.Cum facem fata unui episod de hipotensiune ortostatica?

Ametelile dupa ridicarea in picioare pot sa apara din cand in cand la majoritatea persoanelor. Daca vi se intampla frecvent, este necesar sa luati legatura cu medicul Dvs. pentru a investiga motivele hipotensiunii ortostatice.

Daca ati inceput recent un tratament pentru hipertensiune arteriala, s-ar putea sa aveti ameteli pana cand corpul Dvs. se obisnuieste cu medicatia. Cu toate acestea, daca aveti hipotensiune ortostatica si urmati un tratment antihipertensiv de mai mult timp, medicamentele pe care le luati s-ar putea sa nu fie cauza, ci mai degraba fac parte din tratament, este concluzia acestui nou studiu.

Pentru a preveni episoadele de tensiune arteriala scazuta, anumite masuri de precautie ar putea ajuta:

Nu uitati sa consumati lichide. Consumati apa pe parcursul intregii zile, chiar daca nu aveti senzatia de sete. Evitati consumul de alcool, care poate duce la deshidratare.

Ciorapii de compresie. Realizarea unei compresiuni la nivelul membrelor inferioare poate sa ajute. Ciorapii compresivi trebuie ajustati si individualizati pentru fiecare pacient. Picioarele trebuie masurate de catre fizioterapeut in zone prestabilite.

Ridicati-va cu atentie. Ridicarea brusca din pat poate sa declanseze hipotensiunea ortostatica. Miscati-va picioarele din glezne, in sus si jos, cat timp stati pe marginea patului pentru a stimula fluxul sanguin inainte sa va ridicati.


Sursa: https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M20-4298
Ilustratie: © leonello/Getty ImagesPrimul pas spre rezolvarea problemelor medicale
este vizita la medicul specialist!

Nu te poti deplasa la clinica? Poti oricand sa soliciti o consultatie online!

Programeaza-te aici la unul dintre medicii ArTerra!