Recomandari de baza pentru
optimizarea profilului lipidic
Multe persoane stiu in ziua de astazi ca un nivel ridicat de LDL este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Dar aceasta legatura trebuie rafinata si studiata in profunzime pentru a dobandi un comportament corect. Sa aruncam o privire de ansamblu asupra celor mai importanti factori care au un efect asupra colesterolului din sange.
Legatura dintre colesterol si bolile de inima
Multumita efortului oamenilor de stiinta, astazi au devenit mai clare nu numai cauzele pentru care avem colesterolului ridicat, dar si care sunt efectele daunatoare ale nivelurilor crescute de colesterol.
Astfel, este acceptat ca depozitele de colesterol din artere provoaca nu doar ingustarea (sau infundarea) acestora, ci si inflamatie. Inflamatia inseamna practic ca sistemul imunitar este activ. Exista numeroase tipuri de inflamatie, cum ar fi cea care te ajuta sa elimini o infectie virala si sa scapi de gripa. Dar nu despre acest timp de inflamatie trebuie sa ne facem griji, ci despre tipul de inflamatie cronica, de lunga durata si de intensitate redusa. Aceasta initiaza si intretine timp de ani de zile procesul de acumulare a placii de aterom in artere.
Inflamatia cronica favorizeaza formarea trombilor care, intr-un final nefast, blocheaza arterele (cauza majoritatii infarctelor miocardice si a multor accidente vasculare cerebrale).
De ce se activeaza sistemul imunitar?
Problema incepe atunci cand particulele de LDL patrund in primul strat al peretilor arterelor si sufera modificari precum oxidarea. Sistemul imunitar intercepteaza molecula de LDL oxidat si o considera o substanta straina - similara unui virus sau a unui microb - si trimite celulele albe din sange (monocitele) pentru a o ataca. Particulele "muribunde" de LDL, isi elibereaza incarcatura de colesterol in grosimea peretelui arterial (impreuna cu alte substante inflamatorii), formand o mica aglomerare numita "placa ateromatoasa".
Stim ca medicamentele cu statine scad colesterolul. Dar reducerea riscului de boli cardiovasculare, dovedit in studii, se datoreaza atat scaderii nivelurilor de LDL cat si reducerii inflamatiei.
Cum stiu daca sufar de inflamatie cronica?
O analiza des folosita pentru identificarea stadiului inflamator, este Proteina C-Reactiva (PCR/CRP). Un CRP ridicat se poate corela (independent de alti factori de risc) cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Cere doctorului tau testarea CRP inalt-sensibila (hsCRP).
Valorile hsCRP pot varia mult de la o persoana la alta, printre cauze fiind:
- genele, care pot creste valorile hsCRP obtinute cu 20% pana la 40%
- varsta, sexul, masa corporala (greutate), valorile lipidelor din sange, metabolismul glucidic
- alimentatia: acizi grasi trans si acizi grasi saturati in cantitati mari
- stil de viata: cum ar fi fumatul, bautura, dieta si exercitiile fizice. Controlul acestor factori de stil de viata este esential pentru reducerea nivelurilor CRP.
Colesterolul alimentar
In trecut, se considera ca aportul de colesterol din alimente are un efect major asupra colesterolului din sange. Astazi insa, este dovedit ca, la majoritatea oamenilor, colesterolul alimentar are doar un efect modest asupra colesterolului din sange.
Atat de clara este aceasta disociere, incat ghidul alimentar de baza in SUA - Ghidul Dietetic Pentru Americani - a eliminat inca din 2015 recomandarea de a limita colesterolul alimentar la 300 de miligrame (mg) pe zi. Sigur ca se recomanda cumpatare, dar limitarea initiala a fost eliminata.
Asta nu inseamna ca absolut toata lumea poate manca fara griji. Varsta, starea de sanatate, prezenta unor boli (ex: diabet) si mai ales genetica fiecarei persoane (ex: APOE4) impune totusi niste restrictii clare si asupra colesterolului alimentar. Dar pentru restul populatiei (marea majoritate), nu reprezinta o problema.
"De ce creste LDL-ul daca nu de la colesterolul din oua?" ai putea sa iti intrebi doctorul sau dieteticianul. Printre cele mai importante modificari ale dietei pe care le poti face pentru a scadea nivelul colesterolului sunt:
- reducerea aportului de grasimi saturate
- cresterea consumul de fructe, legume, peste si cereale integrale
Grasimile saturate si colesterolul din dieta joaca ambele un rol negativ pe scena cardiologiei, este adevarat. Dar expertii subliniaza ca este important sa ne optimizam intreaga dieta, nu sa ne concentram doar pe aceste doua elemente izolate. Ajustarea intregii diete va aduce beneficiile cele mai mari. Iata de ce:
- In primul rand, cu cat mananci mai multe alimente sanatoase, cu atat vei avea mai putin loc in mesele tale zilnice de alimente bogate in grasimi saturate si carbohidrati rafinati (care, in exces - peste 10% din necesarul energetic zilnic - reprezinta o problema majora atât pentru bolile cardiovascule cât și pentru diabet și alte boli)
- In al doilea rand, alimentele bogate in fibre (legume si leguminoase, nuci si seminte, cereale integrale, si fructe) ajuta la reducerea nivelului de colesterol. Iata cum: colesterolul alimentar se absoarbe mai greu la nivel intestinal, atunci cand fibrele sunt si ele prezente (vezi Episodul 3 pentru explicatia completa).
Daca ne propunem sa pierdem in greutate, vom aborda cu siguranta si un plan de activitate fizica. Pierderea in greutate conduce la scaderea LDL, deci ar fi bine sa incepem cat mai din timp acest proces. Cu cat petrecem mai multi ani din viata cu o greutate excesiva, cu atat colesterolul va avea mai mult timp sa se depoziteze in peretele vaselor de sange.
In plus, activitatea fizica regulata mai ajuta si la cresterea HDL-ului, a colesterolului bun, cat si la reducerea trigliceridelor daunatoare.
Exista o legatura importanta intre trigliceride si colesterol. Se pare ca atunci cand nivelul de trigliceride din sange scade, se modifica natura particulelor LDL. Acestea devin mai mari si mai putin dense, ceea ce, daca iti aduci aminte din Episodul 1 al acestei serii, este tocmai ceea ce ne dorim pentru a reduce riscul de ateroscleroza (ingustarea vaselor de sange).
La polul opus, sedentarismul, lipsa activitatii fizice are efecte adverse asupra profilului lipidic. Cand faci sport, organismul foloseste acizii grasi din trigliceridele din sange pentru a produce energie. Dar atunci cand nu esti activ si consumi prea multi carbohidrati rafinati (vezi episodul urmator pentru mai multe detalii), acesti acizi grasi se depoziteaza sub forma de tesut adipos/gras. Cu cat luam mai mult in greutate, cu atat este mai probabil sa avem:
- un nivel mare de trigliceride in sange
- forme mai periculoase de LDL (mici si dense)
- risc crescut de diabet
- risc crescut de boli cardiovasculare
Pentru mai multe detalii despre alimentatie si activitate citeste urmatorul articol.
Cu toate acestea, simpla optimizare a alimentatiei si a activitatii fizice poate sa nu functioneze la persoanele cu risc foarte crescut de boli de inima sau la cele predispuse genetic sa aiba niveluri mari de colesterol in sange (in mod special la persoanele cu hipercolesterolemie familiala).
In plus, nivelurile mari de colesterol pot fi cauzate de diverse alte afectiuni. De exemplu, persoanele cu diabet au tendinta de a avea LDL ridicat si HDL scazut. Pentru toate aceste categorii de pacienti, este necesar tratament medicamentos, cele mai cunoscute fiind statinele.
Ce recomandari putem extrage din informatiile de mai sus?
- Testarea hsCRP, in afara de profilul lipidic (LDL, HDL, colesterol total si trigliceride)
- Prevenirea oxidarii LDL (detalii aici)
- Adoptarea unui plan alimentar sanatos (detalii aici)
- Includerea activitatii fizice zilnice (detalii aici)
- Consultarea un medic in privinta terapiei farmaceutice
este vizita la medicul specialist!
Nu te poti deplasa la clinica? Poti oricand sa soliciti chiar si o consultatie online!
Programeaza-te aici la unul dintre medicii ArTerra!