|
Ce trebuie sa stim despre anticoagulante?
Anticoagulantele sau medicamentele care „subtiaza sangele” ajuta la curgerea acestuia fara probleme prin artere si vene. De asemenea, impiedica formarea sau cresterea trombilor. Anticoagulantele sunt folosite pentru a trata unele boli cardiace sau alte boli care cresc riscul de aparitie al trombozelor. Ele ne pot proteja de infarctul miocardic si de accidentele vasculare cerebrale. In acelasi timp insa, prezinta si riscuri: de exemplu, vor produce sangerare mai abundenta daca ne taiem.
In multe cazuri anticoagulantele ne pot salva viata, asa incat beneficiile lor depasesc posibilele efecte adverse. Din aceste motive este important sa fim informati atat despre foloasele, cat si despre potentialele riscuri ale acestor medicamente, inainte de a incepe sa le luam.
Exista doua tipuri de medicamente care subtiaza sangele
Primele se numesc anticoagulante. Acestea impiedica aparitia trombozelor, adica formarea de aglomerari de celule sanguine, care adera una de cealalta. Anticoagulantelor pot fi sub forma de tablete sau injectii. Cele mai moderne anticoagulante tablete sunt cele directe, numite prescurtat DOAC, ca de exemplu Rivaroxaban (Xarelto), Apixaban (Eliquis), Dabigatran (Pradaxa). Acenocumarolul (Sintrom) este un anticoagulant mai vechi, dar inca util in numeroase situatii.
Alte tipuri de anticoagulate sunt administrate sub forma de injectie, fie in spital, fie acasa. Dintre cele mai cunoscute sunt: heparina clasica (numita si nefractionata), heparinele fractionate sau cu greutate moleculara mica: Clexane (Enoxaparin), Fragmin (Dalteparina), Fraxiparina (Nadroparin) si Arixtra (Fondaparinux).
Al doilea tip se numesc antiplachetare. Acestea blocheaza lipirea particulelor minuscule din sange numite trombocite. Antiplachetarele sunt sub forma de tableta: Aspirina, Clopidogrel (Plavix), Ticagrelor (Brilique).
Cum functioneaza?
De fapt, anticoagulantele nu subtiaza sangele si nici nu dizolva trombul, dar joaca un rol important, pentru ca impiedica formarea de noi trombi si incetinesc cresterea celor existenti. In acest fel permit organismului sa dizolve incet-incet trombii.
Anticoagulantele orale directe (DOAC) impiedica corpul sa produca fibrina, proteina care formeaza reteaua care tine laolalta trombul. Acenocumarolul blocheaza vitamina K si astfel impiedica ficatul sa produca proteinele de care corpul are nevoie pentru a produce trombi. Heparinele blocheaza actiunea uneia dintre proteinele cheie ale coagularii – trombina. Antiplachetarele impiedica trombocitele sa se lipeasca unele de altele si de peretii vaselor de sange.
Cine are nevoie de ele?
Milioane de oameni iau anticoagulante in fiecare an (în Statele Unite sunt 2 - 3 milioane). Este posibil sa aveti nevoie de aceste medicamente daca aveti boli ale vaselor de sange, un ritm cardiac neregulat, lupus sau tromboza venoasa profunda (TVP – trombi care se formeaza in venele de la nivelul piciorului). De asemenea, aveti un risc mai mare de tromboza daca sunteti supraponderal, daca ati suferit recent o interventie chirurgicala sau aveti o valva cardiaca artificiala.
Tromboza Venoasa Profunda (TVP)
O serie de factori pot creste riscul de tromboza venoasa profunda. Riscul de a face TVP creste considerabil daca aveti mai mult de unul dintre factorii de risc declansatori.
Testeaza-te gratuit online!
In unele cazuri, de exemplu TVP, aveti nevoie de anticoagulante doar cateva luni. Dar daca aveti probleme de sanatate de durata, poate fi necesar sa le luati pe termen lung.
Daca aveti fibrilatie atriala, anticoagulantele sunt obligatorii, deoarece vor impiedica formarea de trombi in inima. Fragmente din acesti trombi se pot rupe si pot pleca in creier si pot provoca decesul prin accident vascular cerebral sau pot pleca in maini sau picioare, pot inchide acolo brusc circulatia si pot provoca gangrena si amputatie. Fibrilatia atriala este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care medicii prescriu anticoagulante pentru toata viata.
In alte cazuri aveti nevoie de antiagregante, daca ati avut deja un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral, deoarece va pot reduce riscul de a avea un al doilea.
Riscuri
Formarea de cheaguri nu este intotdeauna un lucru rau: trombul actioneaza ca o plomba sau ca un dop, asa ca atunci cand va taiati, colagularea ajuta la inchiderea ranii si previne sa pierdeti prea mult sange. Anticoagulantele previn tromboza. Prin urmare, chiar si taieturi mici sau vanatai vor sangera mai mult ca de obicei, daca luati aceste medicamente. Va trebui sa fiti foarte atenti atunci cand participati la activitati care ar putea provoca orice tip de ranire.
Spuneti imediat medicului daca observati o sangerare neobisnuita, cum ar fi:
- perioade menstruale mai lungi si mai abundente decat de obicei
- sange in urina sau scaun
- sangerari la gingii sau nazale
- tuse cu sange
- varsaturi cu sange
- ameteala
- slabiciune
- durere de cap severa sau dureri de stomac
Daca luati Sintrom aveti nevoie de teste periodice de sange (testul numit INR), pentru ajustarea dozei, daca este necesar. Intrebati-va medicul si despre alte alte masuri de siguranta in timp ce luati acest medicament. Aveti grija cu activitatile care pot duce la raniri ale capului. Orice tip de traumatism este extrem de periculos daca luati un anticoagulant.
Daca apare o sangerare care va pune in pericol sanatatea in timp ce luati Sintrom, medicii pot folosi un „antidot” , inclusiv plasma congelata proaspata pentru a o opri.
Sunt medicamente si suplimente, inclusiv cele fara prescriptie medicala, care pot interfera cu anticoagulantele. Spuneti medicului dumneavoastra, inclusiv medicului dentist, ca luati un anticoagulant. Nu incepeti tratamente noi, fara indicatie medicala.
Si nu uitati ca dieta este, de asemenea, foarte importanta. Unele alimente ca legumele verzi, frunzele, contin vitamina K. Acest lucru poate contracara anticoagulantele de tipul Sintromului. Discutati cu medicul dumneavoastra despre dieta pe care o aveti.
Sursa: https://www.webmd.com/dvt/dvt-treatment-tips-for-taking-heparin-and-warfarin-safely
Tromboza Venoasa Profunda (TVP)
O serie de factori pot creste riscul de tromboza venoasa profunda. Riscul de a face TVP creste considerabil daca aveti mai mult de unul dintre factorii de risc declansatori.
Testeaza-te gratuit online!
este vizita la medicul specialist!
Nu te poti deplasa la clinica? Poti oricand sa soliciti o consultatie online!
Programeaza-te aici la unul dintre medicii ArTerra!