insuficiența venoasă datorată varicelor

Ce este insuficiența venoasă datorată varicelor?

Varicele reprezinta o boala frecventa, care afecteaza femeile si barbatii in proportii egale. Le vedem usor, deoarece sunt vene dilatate, vizibile sub pielea picioarelor.

Noi avem doua sisteme de vene la membrele inferioare: venele profunde, care care se gasesc sub muschi si care transporta cea mai mare parte din sange si venele superficiale (safene), care sunt situate imediat sub piele.

Mersul ajuta la transportul sangelui dinspre picioare spre inima, contractia muschilor actionand ca o adevarata pompa.

contractia-muschilor picioare
reflux venos

Circulatia sangelui venos are loc impotriva gravitatiei, scurgerea lui inapoi fiind impiedicata de valvele din interiorul venelor, care acționează ca niște supape unidirecționale. Valvele se pot defecta (devin incompetente), asa incat sangele nu mai curge in sus, catre inima, ci poate chiar sa curga in jos (reflux venos).

Aceasta scurgere retrograda produce presiune crescuta in venele superficiale, care astfel se dilata si devin vizibile. Odată produsă, boala varicoasă evoluează spre agravare: pe lângă durere și aspectul dizgrațios, hipertensiunea din venele varicoase poate produce modificări ireversibile ale pielii și ulcer varicos.

ulcer varicos

Motivele datorita carora facem boala varicoasa sunt multe: varsta, istoric familial, exercitii de forta cu greutati, sarcina, obezitatea si perioadele lungi de stat in picioare. Singurul tratament eficace este cel interventional sau chirurgical.

Care sunt venele afectate?

Venele superficiale includ vena safena mare, care incepe la glezna, merge pe fata interna a gambei si a coapsei pana in zona inghinala, unde se uneste cu vena femurala comuna. Vena safena mica merge pe spatele gambei si se uneste cu vena politee in spatele genunchiului.

Ce probleme cauzeaza venele varicoase?

Unele persoane au vene varicoase de multi ani fara sa aiba vreun simptom deranjant. Cu toate acestea, valvele incompetente nu isi revin niciodata la normal, asa ca boala varicoasa se agraveaza treptat. Afara de aspectul inestetic, venele varicoase produc simptome si modificari ale tesuturilor, datorate hipertensiunii venoase mari:

  • Parestezii – pacientii simt presiune difuza sau pulsatii mai ales la sfarsitul zilei sau dupa perioade indelungate in care au stat in picioare; senzatiile dispar daca pacientii se intind cu picioarele ridicate
  • Durere – in unele cazuri pacientii resimt durere de-a lungul venelor dilatate
  • Mancarimi – cel mai frecvent simptom al venelor varicoase
  • Distensia venelor sau a ramurilor acestora, vizibile prin piele
  • Teleangiectazii (vene paianjen) – numite in mod gresit “vene sparte”
  • Umflarea (edemul) gleznei – mai accentuata seara si mult ameliorata dimineata
  • Tromboza – sangele care stagneaza in dilatiile venoase se poate tromboza, zonele respective devin dure, dureroase. Tromboza declanseaza si inflamatie cu caldura, edem, pigmentarea pielii si uneori tromboza venoasa profunda.
  • Sangerarea – este mai rara, dar alarmanta. Se produce dupa o evolutie indelungata a venelor varicoase, prin perforarea pielii. In cazul unei asemenea complicatii intindeti-va pe spate, cu picioarele cat mai ridicate – de exemplu sprijinite de un perete si presati locul sangerarii cu un tampon, timp de circa 10 minute.
  • Leziuni cutanate – hipertensiunea venoasa din venele varicoase va afecta in final pielea gambei. Modificarile se numesc lipodermatoscleroza si eczema varicoasa. Pielea devine dura, asemenea unei cicatrici, cu pete maronii, care de obicei evolueaza catre ulceratie.
  • Ulcerul varicos – complicatia cea mai grava a hipertensiunii venoase.

Aceste complicatii apar relativ rar, dar este imposibil de prezis cine dintre cei vene varicoase le va dezvolta, din acest motiv este necesar tratamentul.

Profilaxia venelor varicoase

Boala varicoasa in sine este greu de prevenit, dar sunt cateva lucruri pe care le putem face ca sa amanam aparitia sau sa incetinim evolutia acestei boli:

  • sa fim cat mai activi, sa mergem cat mai mult pe jos
  • sa evitam sa stam picior peste picior perioade indelungate
  • sa evitam baile fierbinti, sauna, statul indelungat la soare

Care sunt alternativele de tratament?

consult vasculara

Sunt mai multe tehnici disponibile, cea mai potrivita fiind determinata de tipul venelor varicoase de care suferiti. Momentul initial trebuie sa fie un consult la chirurgul vascular, care va face o ecografie venoasa detaliata pentru a putea alege cea mai potrivita metoda. Ca principiu, toate procedurile au același scop: îndepărtarea sau închiderea venei. În acest mod se elimină refluxul venos, iar sângele va fi direcționat pe căi alternative, prin venele sănătoase, care vor prelua circulația spre inimă fără probleme.

Tratamentul este de obicei de tip ambulator (walk in – walk out, adica veniti si plecati) sau interventie de zi. Tot ca regula, se trateaza initial un picior, iar vizita de control este programata la circa 6 saptamani pentru a confirma rezultatul procedurii.

Terapia compresiva

Ciorapii elastici compresivi sunt disponibili cu variante pentru tratamentul problemelor de la gamba (pana la genunchi) sau pentru coapsa (deasupra de genunchi). Ei sunt utili pe termen scurt pentru a ameliora simptomele, mai ales pentru cei care stau mult timp in picioare. Cu timpul elasticitatea lor scade, asa ca trebuie schimbati la 4-6 luni.

Ciorapii compresivi sunt o terapie simptomatica, ei nu trateaza cauza refluxului venos si, pe termen lung, pot fi costisitori. Mersul sau programele de recuperare venoasa coordonate de fizioterapeuti au beneficii in ameliorarea hiperpresiunii venoase, deoarece activeaza musculatura gambei, care pompeaza sangele venos spre inima. Ridicarea picioarelor asa incat gleznele sa fie deasupra nivelului inimii poate de asemenea sa amelioreze temporar simptomele.

ciorapi-elastici

Scleroterapia cu spuma

scleroterapie

Este de obicei realizata ambulator si are la baza folosirea unei substante iritante pentru vene, care se transforma in spuma si se injecteaza in venele ce trebuie tratate. Spuma distruge interiorul venei, o inchide si o transforma intr-un cordon de multe ori maroniu, care este dizolvat de organism in cateva luni. Zona tratata este bandajata 48 de ore, iar apoi trebuie purtat un ciorap compresiv timp de 2 saptamani. Activitatea normala se poate relua imediat dupa tratament.

Scleroterapia Afla mai multe

Miniflebectomia, ligatura de vene perforante

Miniflebectomia este o metoda minim invaziva, care se realizeaza in regim ambulator (walk in – walk out), in anestezie locala. De obicei dureaza pana la o ora si inseamna indepartarea venelor varicoase prin intermediul unor incizii de 2-4 mm. De obicei nu sunt necesare fire de sutura si astfel se obtin rezultate cosmetice excelente in timp. Este insa necesara purtarea de ciorapi compresivi timp de circa 2 saptamani dupa interventie, pentru a grabi vindecarea si absorbtia vanatailor. Miniflebectomia este de obicei indicata acolo unde plexurile venoase sunt prea voluminoase pentru a putea fi tratate prin scleroterapie.

Deseori miniflebectomia este asociata cu ligatura de vene perforatoare. Acestea sunt venele care fac legatura dintre sistemul venos profund, situat sub muschi, unde presiunea venoasa este mai mare si sistemul venos superficial, situat sub piele si unde presiunea venoasa este mai mica. Ca toate venele, si perforatoarele sunt dotate cu valvule venoase. Atunci cand aceste valvule se defecteaza, sangele cu presiune mare din sistemul profund este impins cu forta in sistemul superficial, determinand cresterea presiunii venoase, dilatarea venelor si formarea varicelor. Astfel, in majoritatea cazurilor, venele perforatoare sunt cele care "alimenteaza" venele varicoase. Prin urmare, cu ajutorul miniflebectomiei se trateaza "efectul" hipertensiunii venoase, iar prin ligatura de vene perforatoare se trateaza "cauza" dilatatiilor venoase. Asemeni miniflebectomiei, ligatura de perforatoare se realizeaza prin incizii de cativa milimetri, in anestezie locala, iar activitatea normala poate fi reluata imediat.

Miniflebectomia Afla mai multe

Ablatia prin laser endovenos

ablatie laser

Procedura de ablatie prin laser endovenos (EVLA - endovenous laser ablation) este standardul de aur pentru tratamentul venelor varicoase. Endovenos inseamna in interiorul venei, asa incat chirurgul Dvs va introduce o fibra laser in vena ce urmeaza sa fie tratata. Unda laser produce caldura, iar fibra este retrasa incet de-a lungul intregii vene.

Prin acest proces vena este inchisa si distrusa la interior, fiind apoi dizolvata de organism. Sangele care ar fi circulat prin aceste vene este dirijat catre venele sanatoase. De fapt, din cauza ca vena varicoasa este defecta, ea este de fapt daunatoare pentru circulatia sangelui la picioare. Refacand circulatia normala la nivelul membrelor inferioare, aceasta tehnica rezolva in acelasi timp atat simptomele date de venele varicoase, cat si problemele de ordin estetic.

Procedura de ablatie laser se face de obicei in ambulator (walk-in, walk-out, adica veniti si plecati) si dureaza 1-2 ore, in functie de numarul de vene afectate.

Ablatie prin laser Afla mai multe

Tratamentul venelor perforante incompetente

venelor perforante incompetente

Venele perforante fac legătura dintre sistemul venos superficial și cel profund. In cazul venelor perforante, defectiunea valvelor sau dilatarea lor face ca sangele pompat de muschi sa fie impins nu numai inspre inima, ci si direct spre piele. Aceasta scurgere anormala produce presiune venoasa crescuta in venele superficiale, care astfel se dilata si devin vizibile, cauzand disconfort, varice sau ulcer.

Inchiderea perforatoarelor incompetente se face prin scleroterapie ecoghidata sau chirurgical, in regim ambulator, in anestezie locala. Recuperarea este rapida, activitatile obisnuite se pot relua imediat.

Tratamentul venelor perforante incompetente

Ligatura si stripping pentru vene varicoase

ligatura stripping varice

Ligatura si strippingul inseamna indepartarea venelor varicoase prin incizii mici. A reprezentat standardul de aur in tratamentul varicelor pana in jurul anilor 2000, cand a fost inlocuita de metodele minim-invazive. Tratamentul este de obicei de tip ambulator (walk in – walk out, adica veniti si plecati). Inainte de operatie membrul inferior va fi din nou scanat ecografic, iar chirurgul va marca locul viitoarelor incizii cu un marker permanent.

Interventia incepe prin inducerea anesteziei generale, iar apoi continua prin injectarea unui anestezic local si implica incizii (taieturi) mici de 3-10 mm, multiple, prin care sunt ligaturate si/sau indepartate venele varicoase. Sangele care curgea prin aceste vene va fi redirijat prin alte vene invecinate. Numarul de taieturi depinde de extensia varicelor.

Ligatura si stripping pentru vene varicoase

Ablatia endovenoasa

Aceasta metoda include mai multe tehnici prin care vena este distrusa in interiorul ei. Procedurile se realizeaza toate in anestezie locala, in regim ambulator. Clarivein (Mechanical AblatiOn, Chemically Assisted - MOCA) foloseste un fir metalic subtire care prin rotatie distruge interiorul venei, fiind combinat cu scleroterapie. Metoda inchide definitv vena varicoasa cu o rata de succes de circa 95%.

Clarivein Afla mai multe

Sumar

  1. discomfortul, senzatia de picioare grele, crampele sau senzatia de picioare nelinistite sunt primele simptome ale insuficientei venoase
  2. profilaxia include ciorapii compresivi, evitarea statului prelungit in picioare, a bailor fierbinti, a statului indelungat la soare
  3. cel mai important test diagnostic inaintea planificarii oricarei proceduri venoase este ecografia vasculara
  4. metodele moderne de tratament nu mai necesita perioade de imobilizare sau spitalizare si se pot realiza de cele mai multe ori in anestezie locala