Ce este fibrilatia atriala (FA)?
Fibrilatia atriala este o afectiune care perturba ritmul inimii. Un scurt-circuit al unui impuls electric cauzeaza batai atat de rapide ale camerelor superioare ale inimii (atrii), incat acestea tremura (spunem ca fibrileaza). Din aceasta cauza, camerele inferioare (ventriculii) nu se mai contracta ritmic. FA poate fi periculoasa deoarece creste riscul de accident vascular cerebral (AVC) si de insuficienta cardiaca (IC).

Ritmul si frecventa cardiaca sunt anormale
In mod obisnuit, atriile si ventriculii lucreaza impreuna, in asa fel incat inima pompeaza sange in corp intr-un ritm continuu. Acest lucru nu se mai intampla in FA. Bataile neregulate duc la o frecventa cardiaca rapida, de 100-175 batai pe minut, in locul frecventei normale de 60-100 batai pe minut.
Semnale de alarma
Multi pacienti nu au simptome evidente. Dar cand ele exista, acestea pot fi:
- Puls neregulat
- Frecventa rapida, batai puternice
- O senzatie de trepidatie a inimii
- Durere toracica
- Lipsa de aer
- Ameteli, dureri de cap

Efecte
Atunci cand aveti FA, sangele nu se misca asa cum ar trebui in corp si puteti simti:
- Ameteli, lesin
- Lipsa de aer
- Oboseala si slabiciune
Cand este o urgenta
FA nu reprezinta intotdeauna o urgenta, dar trebuie sa sunati la 112 atunci cand simtiti:
- Dureri toracice puternice
- Puls neregulat si lesin sau senzatie de lesin
- Semne de AVC, de exemplu amorteli sau vorbire ingreunata.
Anuntati-va medicul imediat daca simtiti ca ceva nu este in regula.
Risc inalt de AVC
Atunci cand inima nu bate regulat, sangele poate stagna in interiorul acesteia si se pot forma trombi (cheaguri de sange). Acestia pot ajunge prin vase la nivelul creierului si se opresc acolo, iar pacientul va suferi un AVC. FA creste acest risc de cinci ori.

Care este cauza
Conditiile cele mai intalnite care cauzeaza FA sunt cele care suprasolicita inima:
- Hipertensiunea arteriala
- Boala coronariana si infarctul miocardic acut
- Insuficienta cardiaca
- Probleme cu valvele inimii
Uneori, FA poate fi urmarea unei probleme la nivelul glandei tiroide sau a unei infectii serioase cum ar fi pneumonia.
Cine poate dezvolta FA
Sansele sunt mai mari daca:
- Sunteti barbat
- Aveti peste 60 ani
- Un membru al familiei are FA
Factori declansatori pe care ii putem controla
- Supraponderabilitate sau obezitate
- Consumul excesiv de alcool
- Fumatul
- Consumarea de droguri sau substante stimulante
- Consumarea unor medicamente, de exemplu salbutamol
Chirurgia cardiaca
Bypass-ul aorto-coronarian sau alte tipuri de interventii cardiace pot declansa FA. Daca se intampla acest lucru, pot exista si alte complicatii. Din fericire, in acest caz, FA este de obicei de scurta durata.
FA izolata
Cand nu avem un factor declansator evident, FA poate fi izolata si se intampla mai des in cazul persoanelor care au sub 65 de ani. Veti avea nevoie de tratament daca aveti simptome care va deranjeaza. Medicul va va trata si pentru a scadea riscul de AVC.

Diagnosticul pe electrocardiograma (ECG)
Diagnosticul de FA va fi confirmat de ECG. Aparatul detecta si inregistreaza ritmul inimii, iar medicul poate ce probleme sunt. Investigatia se face in cabinetul medical, iar uneori poate fi indicat sa purtati un aparat pe dvs. numit holter ECG, care arata activitatea electrica a inimii pe o perioada mai lunga de timp si in acest fel poate surprinde un ritm de FA. Aparatul se poate purta de la 24 ore pana la 2 saptamani, uneori si mai mult.
Alte investigatii
Daca ECG-ul arata FA, medicul va dori sa efectueze mai multe investigatii: o ecocardiografie ne poate arata daca sunt probleme la nivelul valvelor sau exista semne de IC. Un test de efort ne arata cum se comporta inima atunci cand este supusa la efort. Medicul va cauta si cauzele FA.
Cat dureaza
La inceput, FA poate sa apara si sa dispara. Ritmul neregulat poate dura de la cateva secunde la cateva saptamani. Daca aveti probleme cu glanda tiroida, pneumonie sau alte boli tratabile care cauzeaza FA, aceasta dispare de obicei odata cu rezolvarea bolii respective. Dar in cazul unor pacienti, ritmul cardiac normal nu poate fi restabilit.
Cardioversia
Se poate incerca restabilirea ritmului cardiac normal cu soc electric extern sau cu medicatie antiaritmica. Daca aveti FA de mai mult de 48 de ore, cardioversia va creste riscul unui AVC si veti avea nevoie de tratament anticoagulant (un medicament care subtiaza sangele) pentru cateva saptamani inainte de efectuarea acesteia, dar si dupa.
Tratament medicamentos
Daca simptomele dvs. sunt usoare sau daca dupa cardioversia electrica apare din nou FA, se va incerca controlul cu medicamente. Medicamentele antiaritmice ajuta la mentinerea unui ritm regulat. Cele pentru controlul frecventei vor preveni ca aceasta sa fie prea rapida. Anticoagulantele vor ajuta in preventia formarii trombilor si pot scadea riscul unui AVC.
Ablatia
Medicul va introduce o sonda speciala subtire printr-un vas de sange catre inima si va folosi radiofrecventa, laserul sau temperatura foarte scazuta pentru a scurtcircuita tesutul care formeaza impulsurile electrice gresite. Nu este vorba de o operatie, dar exista cateva riscuri. Se adreseaza pacientilor cu simptome serioase si la care cardioversia sau medicatia nu au avut succes.
Chirurgia
Medicul chirurg va face mici taieturi in tesut pentru a forma cicatrici, procedura maze. Aceste cicatrici vor opri conducerea impulsului electric mai departe, blocand astfel circuitele de FA. De obicei aceasta se face printr-o operatie pe cord deschis, iar in unele centre se face printr-un abord minim invaziv, care nu supune corpul la un stres mare.
Stimulatorul cardiac
Este un aparat mic, cu baterie, care transmite semnale electrice pentru controlul frecventei cardiace si ajuta pacientii a caror frecventa este prea mica, reducand simptome ca oboseala sau lipsa de aer. S-ar putea sa aveti nevoie de acest aparat dupa ablatie, in functie de locul unde a fost facuta aceasta. Implantul unui stimulator cardiac este asimilata unei mici interventii chirurgicale si dureaza in general in jur de o ora.
Putem trai cu FA
Multi pacienti considera ca FA nu are un impact asupra vietii de zi cu zi. In schimb, unii au dificultati din cauza simptomelor ca si oboseala, lipsa de aer sau lesin.
Preventia
Un stil de viata sanatos care va protejeaza de bolile cardiace va va proteja si de FA:
- O dieta sanatoasa si nutritiva, care include peste
- Exercitiu fizic regulat
- Controlul tensiunii arteriale
- Nu fumati, evitati fumatul pasiv
- Scadeti sau evitati consumul de alcol
Verificati-va pulsul lunar
FA poate cauza un AVC sau alte probleme grave, inainte sa dea orice fel de alte simptome. Societatile medicale de specialitate recomanda verificarea lunara a pulsului, pentru a prinde momentele in care acesta e neregulat, mai ales daca aveti peste 40 de ani si aveti factori de risc pentru AVC. Daca vi se pare ca pulsul e neregulat sau sunteti ingrijorat, contactati-va medicul.