Cauze surprinzatoare ale trombozei venoase profunde
tromboza venoasa profunda

Atletismul

Unele studii recente sugereaza ca sportivii, mai ales cei care participa la evenimente de anduranta, cum ar fi maratoanele, sunt predispusi sa faca tromboze mai des. Este mai probabil ca acestia sa se deshidrateze sau sa se raneasca, precum si sa calatoreasca pe distante mai lungi ca sa ajunga la evenimentul respectiv. Simptomele trombozei venoase profunde (TVP) sunt usor de confundat cu probleme legate de sport. Adresati-va medicului dumneavoastra daca observati umflarea (edemul) piciorului sau a mainii, vanatai neasteptate sau o durere intepatoare ca un spasm in brat, picior sau mai ales in piept.

Interventiile chirurgicale

Odihna la pat inainte sau dupa orice fel de interventie chirurgicala incetineste fluxul de sange din corp. O interventie chirurgicala majora pe abdomen, pelvis, solduri sau la picioare creste riscul aparitiei TVP, deoarece venele mari pot fi lezate in timpul operatiei. Inainte de operatie, discutati cu medicul dumneavoastra. Este posibil sa trebuiasca sa luati un medicament care dilueaza sangele pentru a va reduce sansele de formare a unui tromb. Este important ca dupa operatie sa va ridicati din pat si sa va miscati imediat ce puteti.

Bolile inflamatorii ale intestinului

Daca aveti boala inflamatorie intestinala, boala Crohn, colita ulcerativa sau o alta boala intestinala, este posibil sa aveti risc dublu sau chiar triplu de tromboza. Aceste afectiuni va cresc riscul de deshidratare, de a ramane in repaus la pat sau de a avea nevoie de operatie. De asemenea, inflamatia care provoaca boala intestinala poate avea un rol in declansarea trombozei.

Scaderea Vitaminei D

Intr-un mic studiu cercetatorii au constatat ca nivelul de vitamina D la 82 de persoane care aveau TVP fara o cauza cunoscuta erau mai mici decat la cele 85 de persoane care nu avusesera niciodata TVP. Adultii au nevoie de 600 pana la 800 UI de vitamina D pe zi. O puteti obtine din somon, ton, branza si galbenusuri de ou sau daca petreceti pana la 30 de minute la soare, de doua ori pe saptamana. Nivelul de vitamina D poate fi verificat printr-un test de sange.


SCREENING ONLINE!
Tromboza Venoasa Profunda (TVP)

O serie de factori pot creste riscul de tromboza venoasa profunda. Riscul de a face TVP creste considerabil daca aveti mai mult de unul dintre factorii de risc declansatori.

Testeaza-te gratuit online!

Medicamente cu hormoni sexuali

Pastilele contraceptive si terapia de substitutie hormonala pentru menopauza au estrogen, un hormon feminin esential, care poate favoriza tromboza. Sansa este mica: doar 1 din 1.000 de femei care iau pilule contraceptive in fiecare an dezvolta TVP. Dar riscul poate fi mai mare daca utilizati un plasture, care are cu 60% mai mult estrogen decat o pastila. Barbatii care folosesc testosteronul, un hormon masculin, au, de asemenea, mai multe sanse de a face tromboza.

Cancerul

Tumorile pot provoca leziuni ale tesuturilor si pot elibera substante chimice care declanseaza coagularea. Cancerele creierului, colonului, plamanilor, rinichilor, ovarului, pancreasului si stomacului au cele mai mari rate de TVP. Tromboza este un efect secundar frecvent al limfoamelor, leucemiei si cancerului hepatic. Unele tipuri de chimioterapie fac, de asemenea, aparitia trombilor mai probabila. De aceea, purtati ciorapi de compresie in timpul chimioterapiei si ramaneti cat mai activ posibil.

Greutatea corporala

Greutatea suplimentara, in special in jurul mijlocului, exercita o presiune mai mare asupra venelor din bazin si din picioare, ceea ce va poate dubla riscul de TVP. Unele cercetari sugereaza ca daca indicele de masa corporala (IMC) este de 25 sau mai mult si luati, de asemenea, pastile contraceptive, riscul dumneavoastra de a face TVP poate creste pana la de zece ori. Exercitiul regulat este cea mai buna aparare impotriva trombozei, in plus va ajuta sa slabiti.

Sarcina

Bebelusul exercita o presiune suplimentara asupra venelor din bazin si picioare. Pericolul persista pana la 6 saptamani dupa nastere. TVP apare la 2 din 1000 de sarcini. Riscul creste daca sunteti supraponderala, daca aveti peste 35 de ani, daca aveti gemeni, daca aveti rude cu istoric de tulburari de coagulare sau ati stat mult timp in pat. Reduceti riscul ramanand activa pe tot parcursul sarcinii.

Nasterea prematura

Te-ai nascut inainte de 37 de saptamani? Se pare ca, cu cat nasterea Dvs este mai prematura, cu atat riscul este mai mare pe tot parcursul vietii. Oamenii de stiinta nu stiu exact de ce, pentru ca exista o multime de posibilitati. Daca insa v-ati nascut mai devreme, anuntati-l pe medicul dumneavoastra.

Fumatul

Fumatul afecteaza coagulabilitatea sangelui si modul in care acesta curge prin corpul tau. Orice fel de fumat, chiar si ocazional, va afecteaza inima si vasele de sange. Fiti foarte atenti sa nu fumati daca luati pilule contraceptive: combinatia creste riscul de aproape noua ori pentru TVP. Renuntarea la fumat reduce riscul de formare a trombozelor, precum si cel de aparitie a multor alte probleme cardiovasculare.

Sursa: https://www.webmd.com/dvt/ss/slideshow-dvt-surprising-causes


SCREENING ONLINE!
Tromboza Venoasa Profunda (TVP)

O serie de factori pot creste riscul de tromboza venoasa profunda. Riscul de a face TVP creste considerabil daca aveti mai mult de unul dintre factorii de risc declansatori.

Testeaza-te gratuit online!

Primul pas spre rezolvarea problemelor medicale
este vizita la medicul specialist!

Nu te poti deplasa la clinica? Poti oricand sa soliciti o consultatie online!

Programeaza-te aici la unul dintre medicii ArTerra!