ArTerra Health Timisoara

Ce este cardiologia?

Daca este sa definim cardiologia, haideti sa pornim de la originea cuvantului: in limba greaca „kardia” inseamna inima si „logos” stiinta, adica stiinta despre inima. De fapt cardiologia este stiinta care se ocupa cu diagnosticul, tratamentul, dar si preventia bolilor cardiovasculare.

In prezent bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces in Europa si in tara noastra. Cele mai multe decese de cauza cardiovasculara se produc subit, asa incat controlul medical la pacientii cu factori de risc cardiovasculari este considerata obligatorie.

Doar asa putem oferi o sansa la viata pentru majoritatea pacientilor: printr-un diagnostic precoce, un tratament corect, aplicat din timp, pentru a preveni complicatii grave.



Scenariile cele mai frecvente in cabinetul de cardiologie:

Cel mai frecvent ne intalnim cu hipertensiunea arteriala (HTA), care este demonstrata a fi cel mai important factor de risc cardiovascular. Statististicile arata ca hipertensiunea arteriala afecteaza unul din patru adulti, iar daca vorbim de cei de peste 65 ani proportia creste: una din doua persoane are hipertensiune! HTA este responsabila pentru circa 13% din totalul deceselor de pe glob.

In ciuda unui arsenal terapeutic extrem de bogat, controlul valorilor tensiunii arteriale este inca o provocare. In 2017, studiul Sephar III a aratat ca 70% dintre pacientii hipertensivi tratati sunt necontrolati tensional! Motivele sunt multiple: medicul nu reuseste sa gaseasca schema optima de tratament, nu reuseste sa isi convinga pacientul sa ia medicamentele sau pur si simplu acesta nu este disciplinat.

Hipertensiunea arteriala evolueaza, asa incat nevoile de tratament se schimba pe parcursul vietii de hipertensiv, asa incat pacientul trebuie sa se prezinte periodic la medic, care va cauta cele mai bune solutii terapeutice. Valorile crescute ale tensiunii arteriale produc complicatii grave in timp: din pacate HTA nu doare, dar distruge structura inimii, a rinichilor, a creierului si a arterelor (asa-numita remodelare de organ).

La concurenta cu hipertensiunea arteriala se afla boala coronariana si complicatiile ei. De fapt aceasta este o manifestare a bolii vasculare, care poate avea localizari diverse: cardiaca, cerebrala, membre inferioare, organele abdominale, rinichi sau la orice alt nivel. Este aceeasi boala, cu aceeasi cauza: depunerile de colesterol in interiorul arterelor, cu ingustarea si, la un moment dat, "infundarea" acestora. De aceea, in momentul diagnosticarii unei afectari vasculare, investigatiile ar trebui continuate spre a o cauta in toate teritoriile.

Ateroscleroza, cauza principală a bolilor vasculare evolueaza lent, pe parcursul mai multor ani, iar cand apar simptomele afectarea este deja importanta. E de inteles ca preventia acestei boli este idealul, care inseamna pur si simplu un mod de viata sanatos, din punctul de vedere al alimentatiei, miscarii si, obligatoriu, corectarea factorilor majori de risc (verificarea valorilor tensiunii arteriale, verificarea grasimilor din sange, oprirea fumatului, descoperirea din timp si tratarea corecta a diabetului, scaderea in greutate etc). Odata aparuta boala coronariana si, de fapt, orice alta boala vasculara, tratamentul corect scade riscul complicatiilor, dar boala ramane si trebuie urmarita intreaga viata, iar la momentul potrivit intervenit.

O alta categorie de boli frecvent intalnite in cabinetul de cardiologie sunt valvulopatiile. Au cauze variate, o evolutie progresiva si uneori simptomele apar cand boala este deja intr-un stadiu avansat sau cand au aparut complicatii. In cazul oricarei boli valvulare, fie stenoza aortica, fie regurgitare mitrala sau altele este deosebit de important diagnosticul precoce si urmarirea pacientului in asa fel incat acesta sa beneficieze de tratamentul optim, la momentul optim, fie tratament medicamentos, fie chirurgical. Diagnosticul si urmarirea periodica depinde mai ales de evaluarea ecocardiografica, investigatie care, cu pretul unui discomfort minim pentru pacient, ofera date pretioase pentru tratamentul lui.

Medici cardiologi care fac parte din echipa ArTerra

Ce alte boli trateaza cardiologul:

Boli cardiace congenitale - mai frecvente:
  • Defect septal atrial
  • Foramen ovale permeabil
  • Defect septal ventricular
  • Persistenta de canal arterial
  • Coarctatie de aorta
  • Boala Ebstein
  • Bicuspidia aortica
  • Stenoza pulmonara
  • Sindromul Marfan
Cardiomiopatia dilatativa (de orice etiologie)
Cardiomiopatia hipertrofica
Cardiomiopatia restrictiva (de orice cauza)
Pericardite (de orice etiologie)
Aritmii cardiace si tulburari de conducere

si inca multe altele.

Netratate la timp bolile cardiace evolueaza catre insuficienta cardiaca. Dar nici atunci nu e prea tarziu pentru un diagnostic si tratament corect. Insuficienta cardiaca are o evolutie progresiva, cu episoade de decompensare mai usoare sau mai severe, declansate uneori de evenimente minore (de exemplu de o banala viroza respiratorie sau de o infectie urinara). Tratamentul este foarte important, din cauza problemelor serioase pe care le ridica insuficienta cardiaca. Frecvența decompensării și riscul de mortalitate cresc odată cu deteriorarea progresiva a functiei cardiace si apariția evenimentelor acute. In Romania, ca de altfel peste tot in lume, insuficiența cardiacă este prima cauză de internare in spital și una dintre principalele cauze de deces. Diagnosticul, dar si tratamentul insuficientei cardiace au multe secrete, dar pot fi bine stapanite de un cardiolog instruit si intr-un ambulator dotat cu aparatura necesara.

Ce investigatii face cardiologul?

  • Electrocardiograma – inregistrarea activitatii electrice a inimii
  • Ecocardiografia – evaluarea morfologiei, structurii si functiei structurilor cardiace
  • Evaluari in conditii de repaus sau efort
  • Monitorizare Holter ECG a ritmului cardiac
  • Monitorizare Holter a tensiunii arteriale
  • Evaluarea ecografica Doppler a vaselor sanguine

  • si inca multe altele.

    Comparativ cu chirurgia deschisa, chirurgia endovasculara are numeroase avantaje: durata redusa de spitalizare, complicatii reduse, calitate superioara a vietii. Durabilitatea mai redusa in timp si costul mai ridicat sunt dezavantaje, dar tehnologiile endovasculare progreseaza in ritm extrem de rapid, asa incat unele dintre aceste neajunsuri se vor corecta, probabil, in viitor.

    Bilbliografie
    1. NCD Risk Factor Collaboration (NCD-RisC)* Worldwide trends in blood pressure from 1975 to 2015: a pooled analysis of 1479 population-based measurement studies with 19·1 million participants. The Lancet, vol 389, Issue 10064, p 37-55;
    2. Mensah. Cardiol Clin. 2002;20:181-185; JAMA. 2002; 288:2981-2997; World Health Report 2002. Geneva, Switzerland;
    3. Dorobantu M et al, Journal of Hypertension 2017, 35;
    4. 2018 ESC/ESH Guidelines for the management of arterial hypertension.
    European Heart Journal, Volume 39, Issue 33, 2018, 3021–3104;
    5. Gheorghiade and Pang. J Am Coll Cardiol 2009;53:557–73;
    6. Holland et al. J Card Fail 2010;16:150–6;
    7. Piotr Ponikowski et al. 2016 ESC Guidelines for the diagnosis and treatment of acute and chronic Heart Failure. Eur Heart J, 2016
    8. Raport al Grupului de lucru pentru Insuficienta cardiaca al SRC, 2016