Statinele scad mortalitatea la pacientii cu boala arteriala periferica (BAP)

statine doctor

Statinele scad mortalitatea la pacientii cu boala arteriala periferica (BAP), chiar daca incep tratamentul tarziu dupa diagnostic, raporteaza un studiu prezentat la Congresul European de Cardiologie desfasurat impreuna cu Congresul Mondial de Cardiologie, in 2019 la Paris.

Pacientii care opresc statinele prezinta un risc similar cu cei care nu au luat niciodata. Studiul arata cat de important este sa incepem si sa mentinem aceasta medicatie pe tot parcursul vietii, de preferinta la o doza mare.

Aproximativ 200 de milioane de oameni din intreaga lume au BAP. Aceasta afectiune reduce circulatia la picioare, deoarece arterele la nivelul picioarelor se infunda in urma depunerilor de colesterol. Aproximativ 30% dintre pacienti au dureri si crampe la nivelul picioarelor atunci cand merg pe jos, simptom denumit claudicatie intermitenta, iar in stadiile mai avansate pacientii dezvoltă gangrena la nivelul picioarelor din cauza circulatiei tot mai deficitare si ajung la amputatie.

Depunerile de colesterol se produc insa in interiorul tuturor arterelor importante, asa ca pacientii cu BAP au sanse crescute de accident vascular cerebral si infarct.

Statinele sunt recomandate tuturor pacientilor cu BAP, impreuna cu renuntarea la fumat, exercitii fizice, alimentatie sanatoasa si scadere in greutate. De asemenea, statinele reduc riscul de accident vascular cerebral si infarct, prin reducerea colesterolului LDL (lipoproteina cu densitate scazuta), adica acea fractiune a colesterolului care este in principal responsabilă de blocarea arterelor (ateroscleroza).

Din pacate insa, adeziunea la tratamentul cu statine este scazuta: in ultimii cinci ani, doar 57% dintre pacientii din Europa au luat medicatia conform indicatiilor. In 2016-2017, doar o treime din pacientii aflati in tratament cu statine au atins obiectivul de colesterol LDL sub 70 mg/dl.

Acest studiu a examinat daca respectarea terapiei cu statina a influentat supravietuirea la pacientii cu BAP simptomatica. In studiu au fost inclusi 691 de pacienti internati in spital intre 2010 si 2017, fiind urmariti in medie 50 de luni dupa externare.

La inceputul studiului, 73% dintre pacienti au luat statine, acest procent crescand la 81% la 50 de luni. Doza de medicament a crescut, de asemenea, pe parcursul derularii studiului si a fost paralela cu o scadere semnificativa a colesterolului LDL de la 97 la 82 mg/dl.

Pacientii care au incetat sa ia o statina au avut o rata de mortalitate similara (33%) fata de cei care nu au luat niciodata medicamentul (34%). Aderarea la statine de-a lungul celor 50 de luni a fost legata de o rata de deces de 20%.

Luarea statinelor in doze mari pe parcursul studiului a fost asociata cu cea mai mica rata a mortalitatii (10%), in timp ce reducerea dozei in timpul studiului a corespuns cu cea mai mare rata de deces (43%).

Autorul studiului, Dr. Jorn Dopheide de la Spitalul Universitar din Berna, Elvetia, a declarat: "Studiul arata ca respectarea tratamentului cu statine este esentiala pentru cel mai bun prognostic. Aratam, de asemenea, ca nu este niciodata prea tarziu sa incepeti medicatia si sa beneficiati de aceasta. In plus, este esential sa nu reduceti doza, deoarece nivelul de colesterol LDL creste din nou, crescand astfel riscul general suplimentar, pe langa cresterea riscului rezidual pentru evenimente ulterioare."

El a concluzionat: "Toti pacientii cu BAP ar trebui sa ia statine, de preferinta statine foarte puternice, cum ar fi rosuvastatina 40 mg sau atorvastatin 80 mg sau la cea mai mare doza tolerabila. In rarele cazuri de intoleranta la statina, care a fost de aproximativ 2% in studiul nostru, trebuie luate in considerare terapii alternative de reducere a lipidelor."

Primul pas spre rezolvarea problemelor medicale
este vizita la medicul specialist!

Nu te poti deplasa la clinica? Poti oricand sa soliciti chiar si o consultatie online!

Programeaza-te aici la unul dintre medicii ArTerra!