Modul corect de a va verifica tensiunea arteriala

tensiunea arteriala

Urmati aceste sfaturi pentru a va asigura ca obtineti o monitorizare corecta a valorilor tensionale - atat acasa, cat si in timpul vizitelor medicale.

Deoarece hipertensiunea arteriala prezinta rareori semne sau simptome de avertizare, multi oameni cu aceasta afectiune ascunsa nu isi dau seama ca o au. Dar tensiunea arteriala care masoara valori de 130/80 de milimetri coloana de mercur (mmHg) sau mai mult (definitia oficiala a hipertensiunii arteriale!), duce la deteriorarea vaselor de sange, determinandu-le sa se ingroase si sa se rigidizeze. Netratata, hipertensiunea arteriala afecteaza in cele din urma inima, creierul si rinichii.

De aceea, fiecare consultatie medicala ar trebui sa includa si o verificare a tensiunii arteriale. Pastrati o evidenta a inregistrarilor valorilor tensionale ale dumneavoastra, deoarece acestea pot fluctua din cauza mai multor factori, inclusiv efortul sau stresul. Daca valorile tensionale incep sa se indrepte spre limita superioara a valorilor normale sau ati fost deja diagnosticat cu hipertensiune arteriala, ar trebui sa cumparati un tensiometru pentru ca sa va masurati singur tensiunea arteriala acasa.

Infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral si alte probleme grave de sanatate sunt in stransa legatura cu tensiunea arteriala masurata acasa, in comparatie cu valorile tensiunii arteriale de la birou sau de la medic. Tensiunea arteriala de la domiciliu reprezinta mai bine regimul obisnuit in care functioneaza inima si creierul nostru in majoritatea timpului, fata de tensiunea arteriala masurata in timpul celor 15- 20 de minute in care va aflati intr-un cabinet medical.

Desi aparatele electronice au facut ca verificarea tensiunii arteriale sa devina destul de simpla, este totusi important sa fim constienti de factorii care pot influenta corectitudinea valorilor tensionale calculate, atat la cabinetul medical, cat si acasa.

Alegerea unui aparat de monitorizare a tensiunii arteriale pentru acasa

Cautati acele aparate a caror manseta se umfla automat si care inregistreaza automat tensiunea arteriala. Multe aparate pot inregistra in memoria lor valorile tensionale pe intervale de o saptamana sau doua, iar cele mai scumpe pot trimite informatiile wireless catre o aplicatie care poate fi instalata pe smartphone, facilitand astfel urmarirea evolutiei tensiunii arteriale pe o perioada de timp lunga si totodata partajarea informatiilor cu medicul dumneavoastra.

Nu alegeti dispozitivele cu manseta pentru incheietura mainii sau cu senzor pentru varful degetelor, deoarece nu sunt la fel de precise ca cele cu manseta pentru brat. Asigurati-va ca alegeti o manseta suficient de lata, partea gonflabila ar trebui sa acopere complet cel putin 80% din lungimea bratului gol (o manseta prea ingusta poate oferi o citire fals crescuta). Intrebati-va medicul, daca nu sunteti sigur, daca ar trebui sa comandati o manseta mare sau foarte mare.

La cabinetul medical

Daca nu ati avut niciodata tensiunea arteriala verificata la ambele brate, cereti sa vi se faca acest lucru la urmatorul consult medical.

In cazul in care valorile tensionale ale unui brat sunt mai mari, acele valori ar trebui sa fie luate in calcul cu privire la alegerea tratamentului si totodata pentru monitorizarea tensiunii arteriale din viitor (de notat: femeilor care au suferit procedura de mastectomie ar trebui, in general, sa li se verifice tensiunea arteriala la bratul din partea opusa sanului care a fost indepartat).

Aduceti tensiometrul de acasa la urmatorul consult medical pentru a compara valorile tensionale de la cabinetul medical cu valorile masurate acasa. Daca valorile variaza cu mai putin de 10%, puteti considera ca aparatul dumneavoastra de acasa este bun.

Sfat general

Multi factori (dintre care unii pot fi conectati) pot creste usor tensiunea arteriala - de exemplu, consumul unei cantitati mari de cafea, vezica urinara plina sau incrucisarea picioarelor. Cofeina este un stimulent care creste ritmul cardiac si, de asemenea, tensiunea arteriala. Vezica urinara plina si picioarele incrucisate pot reduce fluxul de sange, care se intoarce la inima; raspunsul natural al organismului la acest lucru este de a creste tensiunea arteriala pentru a se asigura ca rinichii si creierul primesc suficient sange.

Urmatoarele sfaturi va pot ajuta sa obtineti cea mai precisa valoare a tensiunii arteriale:

  • Evitati cofeina, tutunul si exercitiile fizice cu cel putin 30 de minute inaintea masuratorii
  • Goliti-va vezica urinara
  • Asezati-va comod pe scaun cu talpile pe podea
  • Asezati manseta pe bratul gol (nu peste imbracaminte), cu marginea inferioara la aproximativ un deget deasupra articulatiei cotului
  • Sprijiniti-va antebratul pe o masa, cu cotul pozitionat aproximativ la inaltimea inimii
  • Stati linistit, fara sa vorbiti (sau sa faceti orice altceva, cum ar fi sa cititi, sa va uitati la televizor sau sa faceti un puzzle de cuvinte incrucisate) in timpul masurarii.

Ghidurile actuale sugereaza ca sa asteptam un minut dupa prima inregistrare a tensiunii arteriale, sa reluam o a doua inregistrare si mai apoi sa facem media celor doua valori tensionale. Urmati sfatul medicului despre cand si cat de des sa va verificati tensiunea arteriala acasa.

Puteti viziona un videoclip de la Asociatia Americana a Inimii care demonstreaza modalitatea corecta!



Sursa: https://www.health.harvard.edu/heart-health/the-right-way-to-check-your-blood-pressure
Primul pas spre rezolvarea problemelor medicale
este vizita la medicul specialist!

Nu te poti deplasa la clinica? Poti oricand sa soliciti chiar si o consultatie online!

Programeaza-te aici la unul dintre medicii ArTerra!