Aveti hipertensiune arteriala?
Aceste 3 lucruri pot sa va salveze viata!

tensiune arteriala

Daca va ingrijorati ca aveti valori crescute ale tensiunii arteriale, aveti tot dreptul. Hipertensiunea arteriala este denumita "ucigasul tacut" dintr-un motiv bine intemeiat.

De cele mai multe ori hipertensiunea arteriala nu cauzeaza niciun simptom, insa are efecte serioase asupra sanatatii noastre. Hipertensiunea arteriala este principala cauza de moarte a peste 1300 de persoane zilnic, in Statele Unite. Asta inseamna ca in fiecare minut moare o persoana. Este una dintre principalele cauze ale aparitiei infarctului miocardic acut sau a accidentului vascular cerebral, de asemenea creste riscul de aparitie a dementei si a insuficientei renale.

Aceste date statistice sunt inspaimantatoare, dar exista un aspect mult mai important. Aproape toate aceste morti, boli grave sau invaliditati cauzate de hipertensiune arteriala pot fi prevenite. Din pacate, acest lucru nu este facut suficient.

Toate aceste complicatii pot fi prevenite daca urmati 3 pasi esentiali:

Verificati-va tensiunea

Daca este posibil, masurati-va tensiunea arteriala acasa. Folositi, de preferinta, tensiometre cu mansete pentru brat. Cateodata, tensiunea arteriala masurata in cabinetul doctorului nu reflecta valoarea reala a tensiunii arteriale. Daca va veti masura tensiunea arteriala acasa, cel mai bine dupa un repaus de 5 minute, il veti ajuta pe doctorul dvs. sa va stabileasca un tratament optim. Intrebati medicul dvs curant cat de des si in ce moment al zilei sa va masurati tensiunea arteriala. Inainte de masurare urinati si, daca tocmai ati facut efort fizic, ati fumat sau ati baut cafea, asteptati minim 30 minute.

Tratati cauza hipertensiunii arteriale

Cele mai frecvente cauze ale hipertensiunii arteriale sunt:

  • Sedentarismul: chiar si o activitate fizica usoara poate contribui la scaderea valorilor tensiunii arteriale si la reducerea medicatiei
  • Consumul de alimente procesate, deoarece au un continut ridicat de sare
  • Greutatea crescuta: scaderea a circa 10 kg in greutate va poate reduce cu 10mmHg tensiunea arteriala si asa va puteti reduce medicatia
  • Consumul excesiv de alcool: mai mult de un pahar pe zi creste tensiunea arteriala
  • Sindromul de apnee in somn netratat: specialistii estimeaza ca aproximativ 30-50% din pacientii cu hipertensiune arteriala au apnee in somn netratata. Daca sforaiti, nu va treziti odihnit, daca partenerul dvs. constata ca nu mai respirati cand dormiti, solicitati medicului dvs. sa va trimita pentru investigatii suplimentare
  • Hiperaldosternismul primar: organismul dvs. produce in exces un hormon, boala ce, pe vremuri, era considerata rara. Studiile recente au demonstrat ca este o tulburare endocrinologica relativ frecventa. Daca luati multe medicamente si tensiunea arteriala nu este controlata, intrebati medicul dvs. daca aldosteronul nu ar putea fi cauza

Vorbiti cu medicul dvs. despre cauzele hipertensiunii arteriale, deoarece mai mult de jumatatea din acestea pot fi controlate.

pastile tensiune

Luati-va medicatia

Nimeni nu doreste sa ia medicamente. Suntem de acord ca fiecare medicament are beneficii si efecte secundare. Totusi, daca aveti permanent valori tensionale peste 140/90mmHg si ati eliminat toate cauzele hipertensiunii arteriale, trebuie sa luati medicamente. Renuntand la tratamentul medicamentos cresteti riscul de a avea infarct miocardic, accident vascular cerebral sau chiar moarte prematura. Tratamentul medicamentos antihipertensiv de prima intentie este eficient, ieftin si cu putine efecte secundare. Este foarte important sa colaborati cu medicul curant despre strategia optima pentru tratarea hipertensiunii arteriale, care sa fie atat potrivita pentru dvs. cat si sa mentina valorile tensionale sub control.

De obicei hipertensiunea arteriala nu cauzeaza simptome, dar efectele ei asupra sanatatii pot fi devastatoare. Ca si pacient aveti un control si o putere foarte mare de a reduce riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral sau moarte prematura. Respectand acesti 3 pasi sunteti in masura sa detineti controlul si sa nu deveniti doar o cifra dintr-o statistica.

Sursa: https://blogs.webmd.com/heart-health/20201218/high-blood-pressure-these-3-things-could-save-your-life
Primul pas spre rezolvarea problemelor medicale
este vizita la medicul specialist!

Nu te poti deplasa la clinica? Poti oricand sa soliciti chiar si o consultatie online!

Programeaza-te aici la unul dintre medicii ArTerra!