Ghidul Insuficientei Cardiace (IC)

insuficienta cardiaca

Ce este insuficienta cardiaca?

Este atunci cand inima nu mai functioneaza la capacitatea normala, adica nu mai poate pompa destul sange si oxigen in corp. Una dintre posibilele cauze poate fi slabiciunea muschiului inimii, iar inima va compensa un timp, dar pana la urma este nevoie de tratament.

Care sunt cauzele

Inima lucreaza mai greu cu inaintarea in varsta, dar exista cazuri in care insuficienta cardiaca poate apare si la tineri. De cele mai multe ori exista o cauza clara: hipertensiunea arteriala, boala coronariana, infarct miocardic, un defect cardiac din nastere sau o boala care slabeste muschiul inimii.

Alte cauze care pot produce insuficienta cardiaca sunt bolile plamanilor, iar obezitatea, diabetul si apneea in somn au o legatura directa.

Simptome: Lipsa de aer

Dispnea este primul simptom pe care probabil il veti observa, mai ales dupa efort si este tot mai suparator pe masura ce insuficienta cardiaca evolueaza. In stadii avansate il puteti simti cand stati intins sau cand dormiti. Asta se intampla pentru ca inima nu poate face fata fluxului de sange care vine din plamani, iar acesta se poate acumula la nivelul plamanilor, ceea ce va ingreuna respiratia tot mai mult.

Simptome: Oboseala

Atunci cand inima nu poate pompa destul sange in corp, creierul si alte organe vitale isi iau aportul necesar de la alte organe si parti ale corpului - muschi si membre. Din aceasta cauza va puteti simti bratele si picioarele slabite. Veti simti oboseala in urma activitatilor obisnuite zilnice, ca urcarea scarilor sau mersul prin camera. Pot aparea si dureri de cap.

Simptome: Tuse si stranut

Sunt semne care arata ca inima nu functioneaza bine si fluidul se acumuleaza in plamani. Uneori, atunci cand tusiti, e posibil sa scuipati spuma roz sau alba, moment in care trebuie sa va anuntati medicul.

picioare umflate

Simptome: Picioare umflate si cresterea in greutate

Lichidele se pot, acumula si la nivelul tesuturilor, iar picioarele, gleznele sau burta se vor umfla. Rinichii nu mai primesc destul sange ca sa lucreze si nu vor mai elimina sodiul, care va retine si mai mult apa. Luati legatura cu medicul dumneavoastra daca observati ca retineti apa sau cresteti brusc in greutate.

Simptome: Greata

Puteti simti greata sau ca nu mai puteti manca pentru ca va simtiti foarte plin, fapt ce duce la lipsa de apetit. Acest lucru se intampla pentru ca sistemul digestiv nu mai primeste destul sange si oxigen.

Simptome: Puls crescut

Este un semn des intalnit in insuficienta cardiaca. Atunci cand inima nu mai pompeaza destul sange in corp, va incerca sa compenseze prin alte metode:

  • Prin adaugarea de fibre musculare cardiace ca sa poata pompa mai puternic
  • Prin dilatarea camerelor pentru a se putea intinde si contracta mai bine
  • Prin frecventa cardiaca rapida (puls crescut)
confuzie

Simptome: Confuzia

Va puteti simti confuz, incetinit, dezorientat si s-ar putea sa incepeti sa uitati lucruri. Atunci cand organele nu functioneaza bine din cauza lipsei adecvate de sange, sunt afectate componente din sange (ca si sodiul) iar acest lucru poate afecta creierul.

Cum puteti preveni insuficienta cardiaca

Dieta sanatoasa si exercitiul fizic sunt foarte importante. Daca fumati, renuntati! Daca aveti cateva kilograme in plus, mergeti la nutritionist ca sa scapati de ele. Daca sunteti deja la risc sau aveti o boala cardiaca, medicul va poate ajuta sa scadeti riscul cu medicatie. Este important sa colaborati cu medicul dvs.

Tratamentul insuficientei cardiace

Nu se poate vindeca, dar se poate trata. Planul include mancare fara sare, exercitiu fizic, cantarire zilnica pentru a vedea daca acumulati sau nu apa. Va trebui sa masurati cantitatea de apa pe care o beti zilnic.

Este important sa controlati stresul zilnic si sa evitati cafeina. Medicul dvs. va va da tratament medicamentos si este posibil sa va sugereze interventii pentru implantarea unui dispozitiv cardiac, care sa va ajute inima sa functioneze.

Putem trai cu insuficienta cardiaca

Nu trebuie sa va controleze viata. Concentrati-va pe ceea ce puteti face, nu pe ce nu puteti face. Va trebui sa alegeti ce este mai important pentru dumneavoastra si sa lasati alte lucruri deoparte. Veti avea nevoie si de odihna.

Sursa: https://www.webmd.com/heart-disease/heart-failure/ss/slideshow-heart-failure
Primul pas spre rezolvarea problemelor medicale
este vizita la medicul specialist!

Nu te poti deplasa la clinica? Poti oricand sa soliciti chiar si o consultatie online!

Programeaza-te aici la unul dintre medicii ArTerra!