Bem suficienta apa zilnic?
Daca da, putem preveni aparitia insuficientei cardiace

statine doctor

Potrivit studiilor prezentate la Congresul Societatii Europene de Cardiologie din 2021, hidratarea corespunzatoare pe parcursul vietii poate reduce riscul de aparitie al insuficientei cardiace.

Insuficienta cardiaca reprezinta afectiunea in care inima are o capacitate redusa de a pompa sangele oxigenat spre organe si tesuturi, dar si de a primi sangele neoxigenat de la organe. In consecinta, organele si tesuturile primesc mai putin oxigen, fiindu-le astfel alterata functia, iar pe de alta parte sangele stagneaza si se acumuleaza in tesuturi si organe.

Recomandarile privind aportul zilnic de lichide variaza intre 2 litri pentru femei si 2-3 litri pentru barbati. Cu toate acestea, statisticile efectuate la nivel mondial au aratat ca multi oameni beau apa nici la limita inferioara recomandata.

Cel mai important semn al starii de deshidratare este sodiul seric. Cresterea concentratiei de sodiu in sange este asociata unui consum scazut de lichide. Acesta este un mecanism de aparare al organismului, care incearca sa conserve apa, dar activeaza procese precursoare dezvoltarii insuficientei cardiace.

Studiul prezentat la Congresul Societatii Europene de Cardiologie a examinat daca nivelul de sodiu seric la persoanele de varsta mijlocie, ca indicator al starii de hidratare, este un element predictiv pentru dezvoltarea insuficientei cardiace in urmatorii 25 de ani. A fost umarita, de asemenea, legatura dintre hidratare si ingrosarea peretilor inimii (a ventriculului stang). Aceasta ingrosare poarta numele de hipertrofie ventriculara stanga si este o etapa precursoare aparitiei insuficientei cardiace.

Analiza a fost efectuata la 15.792 de adulti, cu varsta cuprinsa intre 44 si 66 de ani la momentul includerii in studiu, fiind urmariti pana la varsta de 70, respectiv 90 de ani. Consumul insuficient de lichide, evidentiat printr-o crestere a nivelului sodiului seric, a fost asociat atat cu insuficienta cardiaca, cat si cu hipertrofia ventriculara stanga, dupa 25 de ani. Chiar si dupa corectarea celorlalti factori de risc pentru dezvoltarea insuficientei cardiace precum prezenta sau absenta fumatului, nivelul colesterolului din sange, glicemia, indicele de masa corporala, hipertensiunea arteriala, disfunctia renala, nivelul crescut al sodiului seric a ramas un element inalt predictiv al instaurarii insuficientei cardiace.

apa-familie

Rezultatele acestui studiu sugereaza faptul ca o buna hidratare pe tot parcursul vietii poate scadea riscul de a dezvolta hipertrofie ventriculara stanga si, ulterior, insuficienta cardiaca. Acelasi studiu a demonstrat ca sodiul seric care depaseste 142 mmol/l creste riscul de dezvoltare al hipertrofiei ventriculare stangi. Aceasta valoare pentru sodiul seric, desi se afla in limitele normale si nu este semnalat ca fiind crescut in rezultatele testelor de laborator, este recomandat sa fie utilizat de rutina de catre medici pentru evaluarea nivelului de hidratare al pacientilor cu risc crescut de a dezvolta insuficienta cardiaca.

Mentinerea unei bune hidratari poate preveni sau cel putin incetini modificarile de la nivelul cavitatilor inimii, precursoare declansarii insuficientei cardiace.

Sursa: European Society of Cardiology. "Drinking sufficient water could prevent heart failure." ScienceDaily. ScienceDaily, 24 August 2021
Primul pas spre rezolvarea problemelor medicale
este vizita la medicul specialist!

Nu te poti deplasa la clinica? Poti oricand sa soliciti chiar si o consultatie online!

Programeaza-te aici la unul dintre medicii ArTerra!