Aveti batai neregulate ale inimii?
Aflati care este tratamentul potrivit!

fibrilatia  arteriala

De ce trebuie sa tratam fibrilatia atriala?

Daca inima bate neregulat, sangele nu poate circula asa cum ar trebui si se pot forma trombi in interiorul camerelor acesteia. Daca un astfel de tromb ajunge la creier, poate determina un accident vascular cerebral (AVC), iar daca ajunge la brate sau la picioare poate determina gangrena si amputatie. Medicul va va recomanda un tratament care depinde de varsta dvs., de simptome si de frecventa cu care acestea apar, de durata fibrilatiei atriale si de alte probleme de sanatate pe care le aveti.

Anticoagulante

Pentru a scadea riscul formarii de cheaguri, medicul va va prescrie medicamente care subtiaza sangele (anticoagulante), mai ales daca suferiti si de hipertensiune, diabet zaharat sau insuficienta cardiaca. Cel mai comun este Acenocumarolul in Romania si Warfarina in Europa sau Statele Unite. Acestea pot scadea riscul unui AVC, dar e nevoie de verificari frecvente prin analize de sange, de obicei lunar, in plus eficienta lor poate fi influentata de unele alimente. De asemenea, trebuie evitate taieturile, sporturile de contact. Este important sa va informati medicii daca luati anticoagulante.

Noile anticoagulante

(Apixaban – Eliquis, Dabigatran – Pradaxa, Rivaroxaban – Xarelto) reduc si ele riscul de accident vascular cerebral. Acestea nu au nevoie de controlul prin analize de sange, iar mancarea nu le afecteaza actiunea. Cu toate acestea, puteti avea probleme de sangerare.

puls inima tensiune

Incetinirea pulsului

Medicamentele pot incetini ritmul rapid al inimii si in acest fel reduc efortul depus de aceasta. O frecventa cardiaca la repaus sub 100 batai pe minut va poate face sa va simtiti mai bine. Pentru asta, medicul va va prescrie un betablocant sau un blocant al canalelor de calciu, in functie de problemele dvs.

Resetarea ritmului neregulat

La unii pacienti este necesara conversia electrica la ritmul normal al inimii. Sub sedare sau anestezie usoara, medicul va aplica padelele unui defibrilator si va administra cu grija un soc electric extern (SEE). Inainte de aceasta procedura, medicul va face un examen ecocardiografic pentru a verifica prezenta sau absenta cheagurilor de sange localizate in inima. Daca estew identificat un cheag, va va prescrie anticoagulante pentru cateva saptamani inainte de procedura, dar si dupa.

Resetarea ritmului cu ajutorul medicamentelor

Cam o jumatate din pacientii carora li se aplica o conversie prin SEE pentru fibrilatie atriala au recaderi. In acest caz, medicul va prescrie medicamente antiaritmice, in incercarea de a mentinere ritmul regulat. In aceasta situatie este important sa mergeti des la control, pentru ca aceste medicamente pot avea efecte secundare, inclusiv probleme de ritm cardiac.

Ablatia

Atunci cand SEE si medicamentele antiaritmice nu dau rezultate, medicul va poate propune o procedura numita ablatie. Sub sedare, cardiologul va insera un tub subtire si flexibil intr-un vas mare de sange pentru a ajunge la locul din inima dvs. unde se formeaza circuitele care produc aritmia. Va distruge acel tesut prin incalzire sau inghetare. In functie de tipul de ablatie, poate fi necesar un stimulator cardiac. Uneori e nevoie de mai multe ablatii pentru a obtine un rezultat bun, dar cand reusesc, opresc fibrilatia atriala.

Stimulator cardiac

Este un aparat mic cu baterie, care se insera sub piele, langa clavicula. Are fire care ajung la inima dvs. si mentine ritmul acesteia cand incepe sa bata prea incet. Dupa interventie va puteti intoarce la activitatile normale in scurt timp. Cele mai multe aparate electronice nu vor interfera cu stimulatorul. Veti invata ce trebuie sa evitati si cum sa va verificati pulsul.

operatie Dr Ionac

Chirurgie cardiaca

Daca alte metode nu functioneaza, medicul va poate sugera o procedura numita Maze. Chirurgul cardiac realizeaza taieturi precise pentru a cicatriza tesutul care genereaza impulsurile electrice din care rezulta ritmul neregulat. Uneori se poate rezolva cu o mica incizie la acel nivel. Daca functioneaza, simptomele vor diminua si veti putea duce o viata normala. Aceasta operatie este de cele mai multe ori utlima optiune pentru pacientii cu fibrilatie atriala si simptome grave.

Schimbarea stilului de viata

Indiferent de tratamentul ales pentru fibrilatia atriala, obiceiurile zilnice pot ajuta si imbunatati functia inimii: o dieta echilibrata, mai putina cafeina, limitarea consumului de alcool (maxim un pahar pe zi pentru femei si doua pahare pe zi pentru barbati), exercitiu fizic regulat si renuntarea la fumat!

Sursa: https://www.webmd.com/heart-disease/atrial-fibrillation/ss/slideshow-treating-afib
Primul pas spre rezolvarea problemelor medicale
este vizita la medicul specialist!

Nu te poti deplasa la clinica? Poti oricand sa soliciti chiar si o consultatie online!

Programeaza-te aici la unul dintre medicii ArTerra!