8 sfaturi pentru a trăi activ cu boala arteriala periferica

boala arteriala periferica

Chiar dacă ați fost diagnosticat cu boală arterială periferică puteți avea un stil de viață energic, pozitiv.  În rândurile ce urmează aflați cum.

Boala arterială periferică (BAP) apare când placa de aterom se acumulează în artere. Acest lucru face ca brațele, picioarele, capul și organele să primească mai greu sângele necesar. Boala este gravă și progresează, putând provoca durere, dar există o mulțime de modalități de a încetini sau chiar opri evoluția sa.

Urmati aceste sfaturi despre exercițiile fizice, îngrijirea piciorului și regimul alimentar. Ele par simple, dar sunt vitale pentru salvarea vieții sau evitarea unei posibile infirmități.

plimbare natura

Plimbare și odihnă

Trebuie să faceți exerciții fizice regulate atunci când aveți BAP. Este necesar pentru fiecare dintre cei care au acest diagnostic, exercitiile fiind o parte importanta din tratamentul bolii.

Dar cum facem exercițiile fizice dacă doare? Există modalități de a face antrenamentele și de a controla durerea. În primul rând, ascultăm corpul și învațăm când să facem pauză. Dacă picioarele dor la plimbare, facem pauză. Așteptam ca durerea să se estompeze și reluam mersul. Ne odihnim, apoi începem din nou, astfel ne antrenam corpul. Începem încet, dar nu renunțam!

Inainte de plimbare faceți exercitii de incalzire și după plimbare stretching, pentru a relaxa muschii. Alegem un traseu în apropiere de casă, astfel încât să ne putem întoarce rapid dacă este nevoie. Începem cu distanțe scurte, dar cu cât mergem mai mult, zi de zi, cu atât vom putea merge mai departe. Și cu cât ne mișcam mai mult, cu atât este mai bine pentru sanatatea noastra.

Alegerea exercițiilor potrivite

Discutia cu fizioterapeutul va identifica exercitiile potrivite pentru fiecare dintre noi. Veti afla programe de exerciții care s-au dovedit că reduc simptomatologia BAP. Impreuna cu fizioterapeutul alegeți exercițiile care vă plac si pe care le veti practica în continuare. Faceti minim 30 de minute de activitate de mai multe ori pe săptămână, conform indicatiilor primite.

V-ati plictisit de mers? Introduceti in program inotul la o piscină sau mergeți cu bicicleta. Abonati-va la o sala de fitness sau inscrieti-va la o clasa de yoga. Invitati un prieten sau doi să iasa la plimbare sau sa faca exerciții cu Dvs. Asta face activitatea mai distractivă și vă puteți motiva unul pe celălalt. Antrenamente regulate cu fizioterapeutul vă pot ajuta sa va atingeti obiectivele.

Efortul are mult mai multe beneficii: pe lângă reducerea simptomatologiei BAP, vă ajută la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului „rău”. Este fortifiant pentru inima dvs. și pentru aproape fiecare parte a corpului.

Aveți grijă de picioarele dvs.

Persoanele cu BAP simt cel mai des durere la nivelul gambei sau coapsei. Când curgerea sangelui este ingreunata sau blocata, puteți simți durere sau amorțeală. Sansele de a simti durere cresc la mers sau la orice altă activitate, deoarece mușchii au nevoie de mai mult sânge.

Purtați pantofi comozi, care vi se potrivesc bine. Vreți să fiți cât mai confortabil când mergeți.

Verificați în fiecare zi picioarele, degetele de la picioare, inspectati spatiile dintre degete pentru a detecta din timp răni, ulcere sau orice nu pare în ordine. Orice rana ar trebui sa se vindece într-o saptamana, mergeti la medic daca observati o rana care nu se vindeca. Dacă vedeți denivelări sau ingrosari dure de piele, acestea ar putea fi inflamații sau bataturi. S-ar putea să fie nevoie să fiți tratat de un specialist care se ocupa de problemele picioarelor, numit podiatru.

Când sângele nu iriga bine picioarele puteti să faceti mult mai usor o infecție. Deci o rana minusculă ce nu se vindeca poate deveni o problemă mai mare, care se poate sfarsi cu o amputatie. Când vedeți ceva în neregula pe picioarele dvs., mergeti la medicul dumneavoastră.

Daca aveti grija de picioare, veți respecta mai usor programul de exerciții și veți avea mai puține șanse de a dezvolta o infecție, care ar putea cauza o problemă gravă (gangrena).

Spălați-vă picioarele în fiecare zi și uscați-le. Folosiți apă caldă, nu fierbinte. Nu le lăsați să se înmoaie prea mult, deoarece pielea s-ar putea usca. Miscati degetele de mai multe ori pe zi pentru a menține fluxul de sânge.

Adresați-vă medicului sau fizioterapeutului Dvs. pentru alte sfaturi cu privire la păstrarea acestora în formă optimă.

Protejati-va de frig

Evitați pe cat posibil frigul. În toiul iernii cautati sa faceti exercitiile în interior (acasa sau la o sala).

Dacă doriti să iesiti în aer liber și este foarte frig, îmbrăcați-vă bine, purtați șosete groase și uscate, luati incaltamaninte calduroasa (evitati ghetele sau cizmele stramte). Echipati-va bine, nu lăsați vremea să vă împiedice să fiți activ.

Renunțați complet la fumat

Fumatul agraveaza boala, accelereaza depunerile de aterom pe vase și in plus scade capacitatea sangelui de a transporta oxigen spre maini, picioare, creier, inima si restul organelor.

Dacă nu puteți renunța de unul singur la fumat, cereți ajutorul medicului dumneavoastră. El vă poate recomanda medici pneumologi care va vor indica diverse tratamente pentru a renunta la fumat.

Evitați anumite medicamente ”de raceală”

Unele medicamente care se vand fără rețetă conțin o substanta din categoria efedrinei sau pseudoefedrinei. Acestea sunt incluse in produse destinate tratarii unui episod de răceală (tablete sau picaturi nazale), astm bronsic, alergie sau in produse pentru slabit.

Aceste substante au efecte secundare importante, ele produc vasoconstricție, adica îngustează vasele de sânge, ceea ce poate agrava simptomele BAP. Verificați etichetele medicamentelor pe care le luati sau întrebați farmacistul.

mancare bucatarie

Mâncați sănătos

O dietă bună pentru inima dvs., cu multe fructe, legume și cereale integrale ajuta si in caz de BAP. Este recomandabil să reduceți cantitatea de sare, zahăr, alcool și grăsimi saturate care se gasesc de obicei în alimentele procesate (mezeluri, patiserie, margarine etc). Evitați grăsimile artificiale, le gasiti pe etichetele sub denumirea de grasimi vegetale hidrogenate sau parțial hidrogenate, sunt deosebit de periculoase.

La început va trebui sa faceti un inventar al alimentelor la care trebuie să renunțați. Dar o mulțime de mâncăruri gustoase vor rămâne pe lista dvs - aceasta este și o șansă de a invăța noi moduri de a găti.

Consultati un nutritionist asupra alimentelor recomandate sau interzise, dar si asupra modului prin care puteți face ca alimentele indicate sa fie si gustoase.

Ați auzit de dieta mediteraneană? Este benefică pentru dvs și folosește ingrediente pe care mulți oameni le găsesc delicioase: ulei de măsline, pește, fructe de mare, nuci, fasole, roșii, castraveți și alte legume. De asemenea, poate doriți să stati de vorba cu nutritionistul despre cum puteți comanda în restaurante.

O dietă echilibrată poate scădea tensiunea arterială și ajuta la mentinerea colesterolului in jurul valorilor normale.

Fiți la curent cu programarile dvs.

Pastrați legatura cu chirurgul vascular, respectand programarile pentru controalele periodice. Urmati cu strictete tratamentul prescris.

Uneori, persoanele cu afecțiuni grave, care in plus au si dureri, încep să se simtă anxioase sau deprimate. Dacă vi se întâmplă asta, nu ezitati sa cereți medicului Dvs. să vă recomande consiliere psihologica.

De asemenea, discutati cu medicul Dvs. despre orice durere aveți, mai ales dacă vă împiedică să faceți exerciții fizice. Este posibil să vă facă mai multe recomandări despre cum vă puteți reduce durerile, astfel încât să va puteți reveni si sa vă simțiți mai bine.

Primul pas spre rezolvarea problemelor medicale
este vizita la medicul specialist!

Nu te poti deplasa la clinica? Poti oricand sa soliciti chiar si o consultatie online!

Programeaza-te aici la unul dintre medicii ArTerra!