Clinca ArTerra

Anestezia ambulatorie

Anestezia ambulatorie include metode extrem de sigure, de inalta calitate și apreciata cu grad inalt de satisfactie de catre pacienti. Este folosita in cazul procedurilor chirurgicale, in care pacientul nu trebuie sa ramana internat peste noapte. Cel mai sigur loc unde se poate efectua o anestezie este in sala de operatii, deoarece este dotata cu toata aparatura, medicatia si personalul pentru a asigura conditiile optime.

Anestezia ambulatorie a devenit parte integranta a peisajului medical, oferind alternative excelente si preferabile la interventiile traditionale din spital. Metodele de anestezie ambulatorie au un rol esential in asigurarea sigurantei si a calitatii procedurilor chirurgicale.

Dr Corneliu Cornea

Rolul medicul anestezist

Rolul medicul anestezist intr-o interventie chirurgicala este de a oferi confort si siguranta pacientului, lipsa completa a durerii si stres minimal pe toata durata operatiei, dar si in perioada de recuperare, pana la momentul plecarii din clinica. Prima interactiune cu medicul anestezist trebuie sa fie in momentul consultului preanestezic, cand se examineaza istoricul medical si chirurgical, medicatia, eventualele alergii si se alege tipul de anestezie cel mai potrivit pentru fiecare pacient.

Medicul anestezist ofera in acelasi timp siguranta si confort chirurgului permitandu-i acestuia sa se concentreze exclusiv pe interventia chirurgicala si pe ingrijirea personalizata oferita pacientilor.

anestezist in sala de operatie

Cele 4 tipuri de anestezie ce se pot realiza in ambulator

  1. Anestezia locala realizata in mod obisnuit de medicul chirurg, atat in cabinet cat si in sala de operatie. Provoaca pierderea sensibilitatii dureroase intr-o anumita zona a corpului, fara a afecta starea de constienta. Se poate asocia cu anestezia generala si cu sedarea, pentru o desensibilizare prelungita dupa operatie. Efectul anesteziei locale poate sa fie pana la 12 ore postoperator. Efectele adverse sunt minime, se percepe efectiv doar o fina intepatura in momentul injectarii anestezicului local.
  2. Sedarea este procedura efectuata de catre medicul anestezist intr-o sala de operatie complet utilata pentru monitorizarea si mentinea functiilor vitale. Consta in administrarea intravenoasa de substante analgetice si sedative, care mentin pacientul intr-o stare de somnolenta, fara sa perceapa durere. Pacientului ii este monitorizata tensiunea arteriala, ecg-ul, pulsul si saturatia de oxigen din sange. Se poate asocia cu anestezia locala sau cu alte tipuri de anestezie regionala pentru un confort sporit al pacientului intra- si postoperator. Efectele adverse sunt durerea la montarea fluturasului intravenous si o usoara ameteala ce poate persista cateva minute dupa procedura.
  3. Anestezia regionala este efectuata doar de catre medicul anestezist, in sala de operatie, sub monitorizare completa (tensiune arteriala, puls, ecg si saturatie de oxigen). Consta in injectarea de anestezic local in jurul unor nervi la nivelul piciorului, umarului, mainii, gatului etc., cu ajutorul ecografului, pentru precizie si evitarea complicatiilor. Acest tip de anestezie isi face efectul in 15 minute si se manifesta prin pierderea sensibilitatii in membrul respectiv pentru aproximativ 12 ore. Se asociaza de obicei cu o sedare usoara.
  4. Anestezia generala este efectuata doar de catre medicul anestezist, in sala de operatie, deoarece necesita o monitorizare complexa. Consta in abolirea completa a starii de constienta pe toata durata interventiei. Datorita dezvoltarii din ultimul timp a aparaturii si a tehnicilor anestezice, dar si a medicamentelor moderne aceasta anestezie este extrem de sigura pentru pacient si permite recuperarea imediata la finele operatiei. Substantele folosite se elimina foarte repede din organism, asa ca efectele adverse ca de exemplu greturile, varsaturile sau senzatia de ameteala nu mai apar, permitand o recuperare foarte rapida. Pacientii se pot ridica singuri de pe masa de operatie si pot pleca pe picioarele lor din clinica, dupa operatie.

Medici anestezisti ce fac parte din echipa ArTerra