Adevaruri de neocolit despre grasimea abdominala
tensiunea arteriala


Se afla mai adanc decat credem

Un lucru bine de stiut despre grasimea abdominala: nu este vorba doar de stratul de sub piele, cel pe care il putem prinde intre degete si masura. Grasimea se afla si mai adanc in corp, numita grasime viscerala. Se formeaza in jurul intestinelor, a ficatului si a stomacului. Se poate depune si de-a lungul arterelor. Prezinta riscuri pentru sanatate, insa nu avem nevoie de diete sau exercitii speciale pentru a scapa de ea, ci este suficient sa avem obiceiuri sanatoase.

medicatia antihipertensiva

Care sunt riscurile?

Nu ne referim doar la numarul kilogramelor de pe cantar. Cantitatea de grasime viscerala ne spune mult mai multe decat numarul kilogramelor sau IMC-ul (indicele de masa corporala) despre riscul de a dezvolta probleme serioase de sanatate. Creste riscul de diabet zaharat, boli ale ficatului gras, boli cardiace, colesterol mare in sange, cancer de san sau pancreatita.

Ce inseamna circumferinta abdominala

Nu putem spune cata grasime viscerala avem doar dupa aceasta masuratoare, pentru ca ea include si grasimea aflata imediat sub piele (grasimea subcutanata). In schimb, ne poate da o idee despre riscul de a dezvolta diverse probleme sau boli. Pentru femei, limita este 89 cm, pentru barbati, 101 cm.

Este prima de care scapam

O veste buna: grasimea viscerala este prima care se topeste atunci cand facem miscare. Nu e nevoie de un antrenament complicat. Mersul sustinut o ora pe zi este suficient, la fel si mersul pe banda de alergare inclinata, pentru o accelerare a metabolismului. Daca stati mult jos, gasiti metode pentru a va misca. Setati-va alarma la fiecare jumatate de ora, sa va aduca aminte sa va ridicati. De asemenea, puteti incerca lucratul la birou stand in picioare.

Agitatia se pune la socoteala

Gesticulati atunci cand vorbiti? Bateti ritmul muzicii din picior? Persoanele din jur cred ca sunteti cam agitat? E de bine. Nu e chiar un exercitiu fizic, nu dezvolta musculatura sau rezistenta, dar conteaza ca activitate si arde calorii. Data viitoare cand cineva va spune ca sunteti prea agitat, spuneti ca ardeti grasimi.

Otetul de mere nu ajuta

Dietele la moda recomanda acest produs, dar scaderea grasimii viscerale nu este unul dintre efectele sale. Se prepara din mere zdrobite, distilate si apoi fermentate. Unii cred ca acidul acetic pe care il contine ajuta la starea de sanatate, iar studiile pe animale arata dovezi slabe ca ar ajuta la arderea grasimii viscerale. Nu exista insa nici o dovada stiintifica ca ar avea acelasi efect si la oameni.

Nu dati vina pe bere

Pentru burtica se da vina de obicei pe bere – de aici si denumirea engleza de „beer belly” sau „Bierbauch” in germana. Studiile sugereaza ca lucrurile sunt insa ceva mai complicate. Lichidul spumos are multe calorii, deci ar putea duce la crestere in greutate. Dar grasimea nu se depune neaparat pe abdomen. O vina mult mai mare o au sucurile dulci sau acidulate, unele studii aratand ca zaharul este cel care contribuie la depunerea grasimii viscerale.

Schimbati sucurile pe ceai verde

Pentru a taia din grasimea viscerala, trebuie sa avem grija de dieta: portii mai mici, multe legume, putina mancare procesata. Iar in locul sucurilor indulcite, ceaiul verde este o alternativa mult mai sanatoasa. Studiile spun ca antioxidantii din ceaiul verde pot ajuta putin la arderea grasimii. Rezultatele nu sunt clare, dar un lucru este: caloriile se reduc mult atunci cand inlocuim sucurile dulci cu ceai, cu conditia sa nu il indulcim cu miere sau zahar.

Uleiul de peste

Este considerat de mult timp un supliment bun pentru inima. Recent au fost aprobate doua substante din uleiul de peste pentru controlul trigliceridelor. In schimb nu ajuta prea mult in arderea grasimii viscerale. Un studiu pe barbatii supraponderali care au consumat suplimente pe baza de ulei de peste a aratat ca acestea nu influenteaza cantitatea de grasime viscerala a acestora.

Grasimea viscerala si oasele

Pentru mult timp s-a crezut ca grasimea in plus ajuta la protectia oaselor impotriva fracturilor. Studiile au aratat insa ca nu este adevarat, cel putin atunci cand este vorba despre grasimea viscerala. Un studiu a aratat ca barbatii cu o cantitate mai mare de grasime abdominala au oase mai fragile. Alt studiu, pe femei care inca nu ajunsesera la menopauza, a aratat ca cele cu mai multa grasime abdominala aveau o densitate osoasa mai mica, un semn de alarma pentru osteoporoza.



Sursa: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-belly-fat-fact



Primul pas spre rezolvarea problemelor medicale
este vizita la medicul specialist!

Nu te poti deplasa la clinica? Poti oricand sa soliciti o consultatie online!

Programeaza-te aici la unul dintre medicii ArTerra!