Ce este ablatia prin laser endovenos?

Procedura de ablatie prin laser endovenos (EVLA - endovenous laser ablation) este standardul de aur pentru tratamentul venelor varicoase. Endovenos inseamna in interiorul venei, asa incat chirurgul Dvs va introduce o fibra laser in vena ce urmeaza sa fie tratata. Unda laser produce caldura, iar fibra este retrasa incet de-a lungul intregii vene.

Prin acest proces vena este inchisa si distrusa la interior, fiind apoi dizolvata de organism. Sangele care ar fi circulat prin aceste vene este dirijat catre venele sanatoase. De fapt, din cauza ca vena varicoasa este defecta, ea este de fapt daunatoare pentru circulatia sangelui la picioare. Refacand circulatia normala la nivelul membrelor inferioare, aceasta tehnica rezolva in acelasi timp atat simptomele date de venele varicoase, cat si problemele de ordin estetic.

Procedura de ablatie laser se face de obicei in ambulator (walk-in, walk-out, adica veniti si plecati) si dureaza 1-2 ore, in functie de numarul de vene afectate.

Dezvoltarea si istoria EVLA

EVLA a fost creata in Statele Unite in urma cu mai bine de 20 de ani. De atunci, comunitatea medicala a observat si a publicat rezultate excelente, pe termen lung, in ce priveste siguranta si eficacitatea procedurii.

Aceasta a revolutionat tratamentul venelor varicoase, inlocuind complet tratamentele clasice.

Procedura EVLA implica mai multi pasi

Inainte de interventie pacientul primeste informatii complete despre posibilitatile de tratament, inclusiv despre ratele de succes si complicatiile posibile. Este important ca pacientii sa inteleaga deplin si sa accepte tratamentul propus.

Procedura incepe cu o ecografie prin care sunt identificarea si marcate pe piele venele care functioneaza defectuos si care sunt cauza varicelor. Aceste marcaje vor fi folosite de chirurg ca o harta in timpul interventiei.

Pacientul este pozitionat confortabil pe masa de operatie si se realizeaza anestezia. Ecograful este folosit pentru a ghida procedura, permitandu-i chirurgului sa aiba control vizual direct, in timp real, asupra venelor in decursul intregii interventii. Se introduce fibra laser in vena bolnava, laserul fiind activat cand fibra ajunge in pozitia potrivita. Energia eliberata produce caldura, care va distruge peretele si va inchide vena. Fibra este retrasa treptat, in asa fel incat va inchide centimetru cu centrimetru vena bolnava. Acest proces nu produce de regula durere.

Procedura dureaza in mod obisnuit 15-20 de minute, iar intreaga operatie pana la 2 ore. In aceeasi operatie cu tratamentul laser chirurgul Dvs. va realiza si alte proceduri ca flebectomii, ligaturi de perforante sau chiar scleroterapie (in functie de necesitati si de evaluarea realizata de chirurgul vascular inainte de interventie) pentru a trata venele varicoase restante.

Dupa ce vena a fost incalzita si distrusa interventie organismul o va dizolva natural in decurs de cateva luni. Sangele care circula prin vena bolnava isi va relua curgerea prin venele sanatoase din vecinatate. De fapt, interventia restabileste circulatia corecta a sangelui venos, deoarece prin vena bolnava sangele circula anormal.

Ce se intampla dupa interventie?

Piciorul va fi bandajat compresiv cu fasa semi-elastica. Acest bandaj se va mentine timp de 48 de ore, iar apoi ciorapul elastic va fi purtat timp de 2 saptamani.

Dupa aplicarea bandajului pacientul este invitat sa faca o scurta plimbare de 10-15 minute, apoi care poate pleca acasa (este interzisa conducerea masinii in primele 24 de ore, dar este posibil din a doua zi). In primele 4 saptamani nu sunt de asemenea recomandate zborurile lungi (peste 4 ore). Recuperarea este cu atat mai rapida cu cat rapid activitatile normale sunte reluate mai rapid, purtand insa ciorapul elastic.

Plagile unde s-au realizat inciziile se vor vindeca complet in aproximativ 2 saptamani. Acestea sunt acoperite cu plasturi aplicati direct pe piele, ce se vor da jos la primul control. Aceste incizii vor deveni rosii-vinetii la inceput, dar se vor decolora complet de regula dupa 6-12 luni. Cele mai obisnuite riscuri includ durerea si vanataile de-a lungul venei tratate. Acestea trec de la sine si fac parte din procesul de vindecare. Pentru o vindecarea cat mai estetica recomandam sa nu stati la soare in primele 3-6 luni. Cand petreceti timp in aer liber purtati pantaloni lungi sau daca va expuneti pielea, folositi crema de soare cu factor de protectie 30 sau mai mare.

In orice caz, toate aceste complicatii sunt mai reduse si mai rare comparativ cu operatia chirurgicala clasica. Daca intampinati orice probleme va rugam sa contactati clinica ArTerra (0722 783 772/0733 999 980) sau medicul dvs. chirurg vascular.